GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vlasnici vjetroelektrane Krš-Pađene tvrde da gube novac na prodaji struje državi

Vlasnici vjetroelektrane Krš-Pađene tvrde da gube novac na prodaji struje državi
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2022 / 11:35
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Nakon izjava pojedinih političkih aktera te komentare u medijima da CEMP sa svojom vjetroelektranom Krš-Pađene skupo naplaćuje isporučenu električnu energiju Hrvatskoj, reagirali su iz CEMP-a kako bi pojasnili da oni, kao i drugi povlašteni proizvođači, imaju sklopljen ugovor s HROTE-om prema kojem isporučenu električnu energiju naplaćuju po fiksnoj cijeni.

Ta fiksna cijena iznosi oko 100 eura po MWh dok prosječna cijena na burzi električne energije u proteklih mjeseci premašuje iznos od 240 eura po MWh.

'Prosječna cijena je u proteklih osam dana porasla na čak 375,00 eura po MWh (na dan 08.03.2022. električna energija na tržištu se plaćala i 560 EUR po MWh)', pripćeno je.

'Budući da je Hrvatska veliki uvoznik električne energije, jer vlastita proizvodnja ne zadovoljava potrebe, jasno je kako uvezenu struju plaća dvostruko, a u ovom mjesecu i četiri puta više nego povlaštenim proizvođačima iz obnovljivih izvora energije među kojima je i CEMP', dodaje se.

Uzimajući u obzir navedeno, žele naglasiti kako je CEMP, zbog prodaje električne energije Hrvatskoj po povlaštenoj umjesto tržišnoj cijeni, u proteklih 6 mjeseci izgubio preko 210 milijuna kuna prihoda dok će samo u ovom mjesecu, ako se trend kretanja cijena nastavi, izgubiti preko 90 milijuna kuna u interesu Hrvatske i njenih građana.

'Stoga, apeliramo na sve političke i javne aktere da se projekt Krš-Pađene prestane koristiti za prikupljanje političkih bodova i jeftini populizam iznošenjem neistina. Vjerujemo kako je sada, više no ikada, uslijed rasta cijena energenata jasno kako projekt vjetroelektrane Krš-Pađene, kao najveća privatna investicija u Hrvatskoj vrijedna 1,8 milijardi kuna, itekako doprinosi Hrvatskoj i svim njezinim građanima. Pozivamo sve one koji su iznošenjem neistina o štetnosti projekta obmanuli javnost da se javno ispričaju. Također, pozivamo i Vladu RH da se izjasni je li projekt vjetroelektrane Krš-Pađene štetan za Republiku Hrvatsku. Ukoliko smatra da jest, spremni smo raskinuti ugovor o otkupu električne energije potpisan s HROTE-om i u tom slučaju, prodajući na tržištu, ostvarivati neusporedivo veće prihode', priopćeno je.

Tagovi: vjetroelektrana Krš-Pađene, HROTE
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE