GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Voda iz Fukushime bit će ispuštena u ocean podmorskim tunelom

Voda iz Fukushime bit će ispuštena u ocean podmorskim tunelom
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.08.2021 / 16:51
Autor: SEEbiz / H
TOKIO - Operator japanske nuklearne elektrane Fukushima Daiichi, teško oštećene u potresu prije deset godina, objavio je u srijedu da planira ispustiti u ocean više od milijun tona uskladištene vode podmorskim tunelom.

Japanska vlada odlučila je u travnju da će počevši od 2023. ispustiti u ocean oborinsku i podzemnu vodu koja se koristila za hlađenje jezgri reaktora koje su se rastalile pošto ih je pogodio tsunami izazvan snažnim potresom 11. ožujka 2011.

Japan je tako okončao sedmogodišnju raspravu o tome kamo s tih 1,27 milijuna tona kontaminirane vode, uskladištene u više od tisuću rezervoara na području elektrane, obećavši da će prije toga biti pročišćena i da će biti poduzete mjere kako se time ne bi nanijela šteta ugledu regije.

Voda koja će biti ispuštena filtrirana je više puta kako bi se uklonilo većinu radioaktivnih supstanci, ali ne i tricij, radioaktivni izotop vodika, koji se ne može eliminirati sadašnjom tehnologijom.

Tome se protive ribari i poljoprivrednici iz Fukushime strahuujući da će biti nanesena još veća šteta njihovim proizvodima.

Vodu će se ispuštati podmorskim tunelom promjera 2,5 metara koji će se pružati u ocean oko kilometar, objavio je u srijedu operator elektrane Tepco, dodajući da bi izgradnja tunela trebala početi do ožujka iduće godine.

Time se želi izbjeći mogućnost da se voda vraća na obalu.

Tepco je izrazio spremnost isplatiti naknadu za gubitak ugleda ribarima i drugima u regiji koji bi se zbog toga mogao dogoditi.

Spreman je i dopustiti inspekcije Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), koja je u travnju podržala odluku japanske vlade da vodu ispusti u ocean.

Tu praksu preporučili su stručnjaci i već je korištena u Japanu i drugdje u aktivnim nuklearnim elektranama.

Tagovi: Fukushima, radioaktivna voda
PROČITAJ I OVO
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
CIJENE GORIVA
Poskupljuje benzin, cijena dizela pada
ZAGREB - Od utorka nove cijene goriva. Benzin poskupljuje za dva eurocenta, dok cijena dizela pada.
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE