GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Von der Leyen: Dogovor na COP28 početak postfosilne ere

Von der Leyen: Dogovor na COP28 početak postfosilne ere
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.12.2023 / 14:49
Autor: SEEbiz
BRUXELLES - Dogovor postignut na klimatskoj konferenciji UN-a u Dubaiju početak je novog svijeta bez potrebe za ugljenom i naftom, odgovorila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na današnje postignuće COP28.

Riječ je o povijesnom postignuću za koje je velikim dijelom zaslužna EU, sažela je njezine riječi francuska novinska agencija AFP.

“Današnji sporazum označava početak postfosilne ere”, napisala je von der Leyen na društvenoj mreži X. “Ključni dio ovog povijesnog sporazuma zaista potječe iz Europe. Cijeli svijet podržao je naše ciljeve do 2030. godine: trostruki obnovljivi izvori energije i dvostruka energetska učinkovitost, oboje do 2030.“, rekao je ponosni predsjednik Komisije.

Danas su na COP28 predstavnici zemalja jednoglasno odobrili novi sporazum koji prvi put u povijesti uključuje i fosilna goriva. Tekst ne uključuje ukidanje fosilnih goriva, koja zajedno čine otprilike tri četvrtine emisija odgovornih za klimatsku krizu, ali uključuje obvezu prijelaza s fosilnih goriva u energetskim sustavima.

Istodobno, među ostalim, poziva na "što skorije ukidanje neučinkovitih subvencija za fosilna goriva koje ne rješavaju energetsko siromaštvo ili pravednu tranziciju". Istodobno, također sugerira da zemlje poduzmu mjere prema postupnom smanjenju upotrebe energije iz ugljena koja ne koristi tehnologije za hvatanje i skladištenje ugljika. Također uključuje cilj utrostručenja kapaciteta obnovljivih izvora energije do 2030. i udvostručenje energetske učinkovitosti u tom razdoblju.

Tagovi: Von der Leyen, COP28, fosilna goriva
PROČITAJ I OVO
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
ZABRANE
Italija zabranjuje solarne ploče na poljoprivrednim zemljištima
RIM - Talijanska vlada usvojila je prijedlog zakona koji zabranjuje postavljanje solarnih ploča na poljoprivrednom zemljištu, izvijestili su ministri, ali signalizira zeleno svjetlo za fotonaponske sustave iznad polja i vinograda.
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte rastu drugi uzastopni dan
LONDON - Cijene nafte danas su blago porasle drugi dan zaredom nakon što najnoviji razvoj događaja u Izraelu i na palestinskim područjima sugerira da nema skorog prekida vatre na vidiku i da će se napetosti u regiji nastaviti.
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LOŠA GODINA
BP iznevjerio očekivanja u prvom kvartalu
LONDON - BP je u utorak izvijestio o padu dobiti u prvom tromjesečju, s rezultatima ispod očekivanja analitičara usred "znatno slabije" marže u gorivu i nižim cijenama plina i nafte.
LNG na meti povećane potražnje
ENERGENTI
LNG na meti povećane potražnje
LONDON - Europske cijene plina drže se iznad 30 eura po megavat-satu jer trgovci vide povećanu globalnu potražnju za ukapljenim prirodnim plinom (LNG), koji se obično transportira brodovima morem.
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
GORIVO
I u Sloveniji pojeftinjuje gorivo
LJUBLJANA - Uz nepromijenjene trošarine, u utorak su u Sloveniji pale cijene regulirane cijene motornih goriva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE