GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Von der Leyen: Napadne li Rusija Ukrajinu, EU bi mogla zaustaviti Sjeverni tok 2

Von der Leyen: Napadne li Rusija Ukrajinu, EU bi mogla zaustaviti Sjeverni tok 2
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.01.2022 / 07:42
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Postupak otvaranja plinovoda "Sjeverni tok 2" mogao bi privremeno biti zaustavljen u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, izjavila je u četvrtak predsjednica Komisije EU Ursula von der Leyen.

“Želim biti vrlo jasna: ništa nije nemoguće, sve su opcije otvorene”, rekla je von der Leyen u četvrtak navečer u razgovoru za CNN, odgovarajući na pitanje o mogućem zaustavljanju procesa otvaranja plinovoda kojim bi se transportirao plin iz Rusije u Njemačku.

Istovremeno se nastavlja diplomatska borba za ublažavanje krize koju je kreirala Rusija raspoređivanjem oko 100.000 vojnika duž granice s Ukrajinom.

“Komisija je odgovorna za izradu, oblikovanje i postrožavanje sankcija (prema Rusiji) – na financijskom polju, ekonomskom polju i tehnološkom području”, izjavila je von der Leyen said.

Europska unija najveći trgovinski partner Rusije
Europska unija je najveći trgovinski partner Rusije s oko 40 % robne razmjene, a ujedno je i najveći inozemni investitor sa 75% izravnih investicija na ruskom prostoru, istaknula je predsjednica Komisije EU.

“Ti brojevi pokazuju da imamo jake adute i da bi moglo biti bolno za Rusiju”, rekla je von der Leyen o mogućim potezima u slučaju ruskog napada na Ukrajinu te dodala da vrlo usko surađuje s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na strateškom partnerstvu po pitanju energetske sigurnosti.

Predsjednica Komisije nije željela iznositi detalje o paketu sankcija koje bi Europska unija mogla nametnuti Rusiji.

Tagovi: Sjeverni tok 2, Ursula von der Leyen, Nord Stream 2, vodik, Rainer Seele, Amos Hochstein, Naftogaz, Gazprom, plin, plinovod
PROČITAJ I OVO
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike
POSLOVI
Nordex dobio veliku narudžbu iz Južne Afrike

BERLIN - Nordex, njemački proizvođač vjetroturbina, rekao je u utorak da je primio narudžbu za isporuku i ugradnju 57 N163/5.X turbina iz serije Delta4000 od južnoafričkog kupca kojeg nije imenovao.

Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
LONDON - Na londonskim je tržištu nakon podneva cijena barela s rokom isporuke u svibnju bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje trgovine i iznosila je 86.64 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u plusu 1.32 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE