GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Von der Leyen: Smanjite grijanje za dva stupnja

Von der Leyen: Smanjite grijanje za dva stupnja
BIZARNE PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.06.2022 / 21:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Dok se Europljani pripremaju za nestašicu plina izazvanu ruskim ratom protiv Ukrajine, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ponovila je svoj poziv potrošačima da štede energiju.

Ako ljudi diljem Europske unije smanje grijanje za samo 2 stupnja i podignu temperaturu klima uređaja također za 2 stupnja, to bi uštedjelo količinu energije jednaku svom plinu koji se isporučuje iz Rusije plinovodom Sjeverni tok 1 u Baltičkom moru, rekla je von der Leyen.

„U tome dakle ima puno potencijala“, izjavila je nakon summita EU-a u Bruxellesu.

Izvori energije moraju biti raznoliki i potrebno je ulagati u obnovljive, dodala je.

Europska opskrba energijom izložena je sve većem riziku jer Moskva smanjuje opskrbu plinom kao odgovor na sankcije zapada uvedene zbog rata protiv susjedne Ukrajine.

Mnoge europske zemlje uvelike ovise o ruskim energentima, a Rusija je već potpuno zaustavila isporuku za 12 država Unije, rekla je von der Leyen.

Njemačka je među onima koji će se suočiti s drastičnim smanjenjem iako Berlin žuri smanjiti oslanjanje zemlje na Ruske energente. Ministar gospodarstva Robert Habeck također je pozvao potrošače da štede energiju. Osim toga, nedavno je proglasio drugu razinu “uzbune“ vladinog plana za izvanredne situacije s plinom.

„Najbolje je nadati se uvijek najboljem, ali se pripremati za najgore. I upravo to sada činimo“, izjavila je von der Leyen, rekavši da je proces započeo ranije ove godine.

Iako su potrebne nacionalne mjere usmjerene na domaća tržišta, čelnica Komisije je zatražila i koordinirano djelovanje u cijeloj EU, kazavši da je neophodna detaljna analiza situacije.

Njezina agencija pregledala je sve nacionalne planove za izvanredne situacije kako bi osigurala da su svi spremni za daljnja ograničenja opskrbe, rekla je von der Leyen. Agencija s industrijom i 27 država članica EU-a radi na europskom planu za smanjenje potražnje u slučaju nužde.

Tagovi: Ursula Von der Leyen, grijanje, plin, ruski plin
PROČITAJ I OVO
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
OIE
HGK predlaže poseban zakon za investicije u obnovljive izvore energije
ZAGREB - Hrvatska još uvijek ima najdugotrajniji proces razvoja projekata obnovljivih izvora energije u Europi. Prije točno godinu dana HGK i njezino Udruženje za obnovljive izvore energije predstavili su Position paper – dokument koji sažeto analizira najveće prepreke u ovom području te nudi rješenja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE