GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Gasovod važan za Srbiju

Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VAŽNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.07.2021 / 16:48
Autor: SEEbiz / H
VELIKA PLANA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom posete gradilištu kompresorske stanice Velika Plana u okviru izgradnje gasovoda da je taj projekat "velika stvar za Srbiju", ali je naglasio kako ne može reći da li će cena gasa biti manja.

Vučić je rekao da je ponosan što će uskoro biti otvorena „velelepna kompresorska stanica“ bez koje, uključujući i 36 objekata u okviru nje, „ne bismo mogli da imamo uravnotežen pritisak gasa i ne bismo mogli da ga dovodemo do mađarske granice“.

Vučić je istakao da je 402 kilometara dugačak gasovod kroz Srbiju izgrađen u kratkom roku, sa „minimalnim kašnjenjem od mesec ili dva imajući u vidi koronu“.

On je rekao da će ključne stvari za narednih 20 godina biti „energetska sigurnost svake zemlje, hrana i uređenost javnih finansija“.

Vučić je ocenio da se do sada sve zasnivalo na čvrstim fosilniom gorivima i da „moramo sebi da obezbedimo sebi budućnost“, navodeći da „imamo ubedljivo najjeftijiju električnu enegiju u Evropi“.

On je naglasio da Srbija proizvodi 34 teravata električne energije i da će potrebe da rastu jer se leti troši „više nego ranije, a raste i industija“.

Vučić je upitao „šta ćemo raditi ako za 10 godina budemo morali da uvozimo 30-40 odsto električne energije“ i rekao kako „gradimo kapacitete da možemo da izdržimo“.

Gasovod je „žila kucavica i suština“, ocenio je Vučić, navodeći da će se videti „šta ćemo sa elektranama i kakve će biti – vetro ili hidrolektrane“.

Vučić je naveo da će Srbija „imati dosta solara“, ali i da je „najteže skladištiti solarnu energiju“ jer „Sunce izađe, ali ga prekriju oblaci“.

Fotografija: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Gol

Tagovi: Aleksandar Vučić, Velika Plana
PROČITAJ I OVO
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
NEMA VOZAČA
Panika u Britaniji, zatvoren dio benzinskih crpki
LONDON - Britanski naftni div BP objavio je da je privremeno zatvorio dio benzinskih stanica u Velikoj Britaniji jer nema dovoljno vozača koji bi cisternama dovozili gorivo iz rafinerija.
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
PLIN
Gazprom odbacuje tvrdnje o nedostatnoj opskrbi Europe plinom
ZAGREB - Ruski državni plinski koncern Gazprom odbacio je u petak optužbe da u Europu šalje nedostatne količine plina, ističući da isporučuje rekordne količine.
Ina vidi vodik kao priliku
PRILIKE
Ina vidi vodik kao priliku
VODICE - Vodik je gorivo koje bi u budućem energetskom sustavu, 100 posto baziranom na obnovljivim izvorima energije, trebalo imati značajnu ulogu. Tehnologije proizvodnje, skladištenja i korištenja vodika se istražuju već desetljećima, neke su već u komercijalnoj primjeni poput automobila dok su u druge u pokaznoj primjeni poput autobusa kamiona vlakova, a u zadnje vrijeme i brodova pa čak i zrakoplova.
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad zaliha u SAD-u zadržao cijene nafte iznad 76 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 76 dolara, poduprte pojačanom potražnjom za gorivima i padom zaliha sirove nafte u SAD-u zbog spore obnove proizvodnje nakon dva uragana.
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
VODIK
Njemačka industrija polaže velike nade u razvoj vodika
BERLIN - Kako pomiriti gospodarsku snagu i zelenu tranziciju velik je izazov koji očekuje novu njemačku vladu, a već je mobilizirao njemačke industrijske divove koji polažu velike nade u razvoj vodika.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE