GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Problem isporuke nafte rješavat ćemo zajedno s Hrvatskom i s EU

Vučić: Problem isporuke nafte rješavat ćemo zajedno s Hrvatskom i s EU
IMA LI RJEŠENJA?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.03.2022 / 20:54
Autor: SEEbiz / H
BEOGRAD - Problem isporuke nafte rješavat ćemo zajedno s Hrvatskom i s Europskom unijom, rekao je u četvrtak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić komentirajući najavljenu mogućnost obustave isporuke nafte rusko-srbijanskoj kompaniji NIS posredstvom naftovoda Janaf nakon sankcija Zapada uvedenih Rusiji.

Vučić je u emisiji "Oko" RTS-a posljednjeg dana izborne kampanje, najavljen kao "najveći favorit na predsjedničkim izborima i aktualni predsjednik Srbije", rekao da od 15. svibnja Srbija, zbog sankcija Zapada koje slijedi i Hrvatska kao članica EU-a, više neće moći uvoziti naftu za NIS naftovodom Janafa, poručivši kako se "ljudi ne trebaju brinuti".

U priopćenju ranije ovog tjedna Janaf je istaknuo da od 15. svibnja neće moći dalje realizirati ugovor o isporukama nafte kompaniji NIS u Srbiji koja je u većinskom vlasništvu ruskog Gazpromnjefta "sve dok ranije navedene mjere ograničavanja, kako su propisane Uredbom Vijeća (EU) 2022/428, budu na snazi".

Riješit ćemo taj problem i oko plina i oko nafte s našim partnerima, rekao je Vučić, navodeći da je njegov tim već imao razgovore s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Layen.

On je, naglasivši da u ovom trenutku Srbija "100 posto ovisi o ruskom plinu", rekao kako vjeruje da može da postići "dobru cijenu".

"Srbija je pokazala da zna poštivati i svoje interese i međunarodno pravo i izišla je sa svojim stavom koji je bio vrlo precizan u vezi sankcija i rata u Ukrajini. Reagirali smo principijelno, mudro, odgovorno i ozbiljno i gotovo sam siguran da ćemo znati riješiti sve probleme argumentima", rekao je Vučić.

On je podsjetio da je i njemački kancelar Olaf Scholz rekao da "Njemačka obisi o ruskom plinu".

"Onda (na Zapadu) moraju razumjeti i jednu malu Srbiju čija je pozicija veoma specifična", ocijenio je Vučić.

Aktualni predsjednik Srbije na izborima 3. travnja nastoji izboriti drugi uzastopni mandat šefa države, a predizborne ankete predviđaju mu pobjedu u prvom krugu s oko 60 posto glasova.

Tagovi: Jadranski naftovod, Janaf, Naftna industrija Srbije, aleksandar Vučić, Ursula von der Leyen
PROČITAJ I OVO
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
NOVI ISKORAK
Veselica: Janaf će uskoro objaviti prva preuzimanja
ZAGREB - Predsjednik Uprave Janafa Stjepan Adanić otkrio je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘, da je ta kompanija, u svojoj 50-godišnjoj povijesti, do danas transportirala 265 milijuna tona nafte kroz sustav te da su primili 3.500 tankera.
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
SPREMNICI
Habijan: Država će utrošiti 500 milijuna eura u velike baterijske spremnike za pohranu struje
ZAGREB - Država će utrošiti oko pola milijarde eura za velike baterijske spremnike za pohranu struje, koje će koristiti proizvođači električne energije iz obnovljivih izvora, rečeno je u četvrtak tijekom 7. međunarodne konferencije Jadranskog naftovoda (Janaf) ‘Nova energetska paradigma EU: Jesmo li spremni na promjene‘.
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
NEĆE SE IZJASNITI
Slovenski ustavni sud razočarao Petrol
LJUBLJANA - U slovenskom Petrolu su razočarani odlukom Ustavnog suda Slovenije da se neće izjasniti o ustavnosti i zakonitosti propisa o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata kojima je Vlada ograničila marže trgovcima gorivom.
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
ENERGENTI
Cijena plina u Europi najviša u posljednja tri mjeseca
BERLIN - Cijena prirodnog plina u Europi dosegla je najvišu razinu u više od tri mjeseca. Razlog poskupljenja je sukob na Bliskom istoku, javlja njemačka novinska agencija dpa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE