GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Vučić: Razmišljamo o izgradnji nuklearki

Vučić: Razmišljamo o izgradnji nuklearki
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 18:18
Autor: SEEbiz / Nova.rs
BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da se "razmišlja" o izgradnji malih modularnih nukelarnih elektrana u Srbiji, jer će time električna energija biti osigurana.

„Struja će u nekom trenutku morati da poskupi, ali to se neće desiti preko noći. Moramo da imamo velika ulaganja u elektroprivredu. Razmišljamo o malim modularnim nukelarkama u budućnosti, jer to osigurava električnu energiju u svakom trenutku i tada ni od koga ne zavisite“, kazao je Vučić za TV Pink.

On je u intervjuu posle sastanka sa premijerom Mađarske Viktorom Obranom rekao da je važno imati prijatelja popout Mađarske i dodao da je od velikog značaja da jedna zemlja dopusti da se na njenoj teritoriji skladišti tuđi gas.

"Za nas je to (prijateljstvo sa Mađarskom) od suštinskog značaja. Mi u ovom trenutku imamo 162 miliona kubnih metara gasa u našem delu Banatskog dvora, a u ruskom delu imamo još 123 miliona. Gas možemo da povučemo pet miliona kubnih metara na dnevnom nivou, što je nedovoljno za vreme zime, jer tada povučemo i oko 15 miliona. Zato je važno da imamo i drugi izvor i mesto gde možemo da sačuvamo gas", rekao je Vučić i dodao da je zato plan da se gradi u Srpskom Itebeju.

On je rekao da je Srbija "zamolila" Mađarsku da joj omogući da u mađarska skladišta smesti između 300 i 500 miliona kubnih metara gasa, jer će tada građani Srbije biti sigurni, čak i ako "neko pokuša da preseče linije za gas, jer mora da se računa na histeriju, a ne na racionalno".

On je naglasio da je gasno snabdevanje najvažnije, posebno za termoelektrane Novi Sad i Pančevo.

"Najbitniji je decembar i januar, jer tada gasom moramo da snabdevamo termoelektrane toplane Novi Sad i Pančevo, da bismo imali dovoljno struje, jer nemamo dovoljno uglja i hidropotencijala", rekao je on.

Predsednik je rekao da je cena uglja skočila za četiri puta u poslednjh nekoliko meseci, tako da će na zimu da bude nestašice "i uglja i svega drugog".

Takođe je rekao da bi "sve bilo lakše" da je formiran Parlament, ali da to još nije urađeno, jer opozicija traži "besmislena ponavljanja izbora".

"Oni (opozicija) se bune, mi (Srpska napredna stranka) ne, jer su rezultati za nas 'čisti ko suza', nama se žuri, ali ne možemo od njih", objasnio je Vučić.

Predsednik je najavio da će od ponedeljka da krene u obilazak svih infrastrukturnih radova, jer je cilj da Srbija bude u prvih pet zemalja u Evropi po stopi rasta, jer će na taj način biti obezbeđene veće plate za građane Srbije.

"Videćemo kakvo je stanje sa metroom u Beogradu, sa moravskim koridorom. Već radimo brzu prugu Novi Sad - Subotica, a radi se autoput Ruma - Šabac. Takođe, počelo je da se gradi 4,5 kilometara puta između Šapca i Loznice", rekao je on.

Tagovi: Aleksandar Vučić, nuklearne elektrane, Viktor Orban, nuklearna energija
PROČITAJ I OVO
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
KRŠENJE SANKCIJA
Kina zaobilazi sankcije i kupuje goleme količine nafte od Irana i Rusije
ANALIZA - Prihodi od nafte slamka su spasa za iransko i rusko gospodarstvo, ali zapadne sankcije ugrozile su sposobnost obje zemlje da isporučuju naftu i primaju uplate. Kao odgovor, Iran i Rusija su preusmjerili isporuke nafte u Kinu - najvećeg svjetskog uvoznika sirove nafte.
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
ENERGENTI
Plin i struja u Njemačkoj u drugoj polovini 2023. puno skuplji nego prije rata
BERLIN - Računi za plin i struju za kućanstva u Njemačkoj bili su u drugoj polovini 2023. godine znatno viši nego prije rata u Ukrajini, unatoč padu cijena u odnosu na prvu polovinu godine, pokazali su podaci ureda za statistiku.
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
GORIVO
Rusija povećava uvoz benzina iz Bjelorusije
MOSKVA - Rusija je u ožujku povećala uvoz benzina iz susjedne Bjelorusije kako bi se uhvatila u koštac s rizikom nestašica na domaćem tržištu zbog neplaniranih popravaka u ruskim rafinerijama nakon napada dronovima, izvijestio je Reuters pozivajući se na četiri industrijska i trgovačka izvora.
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
DIVIDENDA
NO Ine: Dividenda 24 eura po dionici
ZAGREB - Nadzorni odbor Ine je na sjednici održanoj u srijedu dao suglasnost na prijedlog uprave o isplati dividenda od 24 eura po dionici iz dijela neto dobiti iz 2023. te iz zadržane dobiti iz 2022. godine, pri čemu je ukupan iznos za isplatu dividende 240 milijuna eura.
Cijene nafte iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 86 dolara
ZAGREB - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima na 86 dolara budući da je ulagače zatekao rast zaliha u SAD-u, a uteg su im bile i naznake da vodeći proizvođači ne planiraju dodatno smanjivati opskrbu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE