GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

WSJ: Njemačka kroz Sjeverni tok 2 ekonomski interes nadredila europskoj sigurnosti

WSJ: Njemačka kroz Sjeverni tok 2 ekonomski interes nadredila europskoj sigurnosti
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.07.2020 / 09:23
Autor: SEEbiz / H
NEW YORK - Njemačka je sudjelovanjem u izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2 svoje gospodarske interese postavila iznad kolektivnih europskih interesa sigurnosti, kaže se u uvodniku The Wall Street Journala (WSJ).

"Sjedinjene Države i većina Europe su protiv Sjevernog toka 2, ali Berlin je svoje gospodarske interese stavio iznad kolektivne sigurnosti", piše WSJ.

U članku se ocjenjuje da je njemački stav o Sjevernom toku 2 koristan Rusiji te da joj pomaže tijekom teškog razdoblja pandemije koronavirusa i nižih cijena energije.

Navode se podaci prema kojima je prirodni plin iz Ruske Federacije prošle godine činilo oko 38 posto isporuka u Europu, te da će novi plinovod tome dodati 55 milijuna kubičnih metara godišnje.

List navodi Poljsku među zemljama čiji se stav o Sjevernom toku 2 ne poklapa s njemačkim. Udio ruskog plina u poljskom uvozu smanjen je s 89 posto 2016. na 60 posto 2019. godine.

Njemačka je, kako se navodi, meta učestalih američkih kritika, a razlike između Berlina i Washingtona vidljive su u energetici, obrani i trgovini.

Podsjeća se da je američki predsjednik Donald Trump više puta kritizirao Njemačku zbog sudjelovanja u projektu Sjeverni tok 2 i zatražio od Njemačke hitno povećanje izdataka za obranu na dva posto BDP-a. Pored toga, Trump je najavio povlačenje dijela američkog vojnog kontingenta iz Njemačke.

Projekt Sjeverni tok 2 uključuje izgradnju dva usporedna cjevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubičnih metara godišnje, od ruske obale preko Baltičkog mora do Njemačke.

Dosad je izgrađeno 93 posto trase, a gradnja je zastala zbog toga što je krajem prosinca prošle godine zbog američkih sankcija švicarska tvrtka Allseas zaustavila izgradnju plinovoda i povukla brodove cjevopolagače.

Tagovi: Sjeverni tok 2, Njemačka, Wall Street Journal, ruski plin, Gazprom
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE