GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i korištenje OIE dodatnih 185 milijuna kuna

Za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i korištenje OIE dodatnih 185 milijuna kuna
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 15:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je zbog velikog broja prijavljenih kvalitetnih projekata povećalo sredstva za tri operacije Programa ruralnog razvoja, a koje se odnose na pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i korištenje obnovljivih izvora energije, za dodatnih 185 milijuna kuna.

Ministarstvo je zbog velikog broja prijavljenih projekata na natječaje za dvije mjere - 4 (Ulaganje u fizičku imovinu) i 6 (Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja) Programa ruralnog razvoja donijelo odluku o povećanju sredstava za provedbu operacija 4.1.3. "Korištenje obnovljivih izvora energije" za 85 milijuna kuna, 6.2.1. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" za 50 milijuna kuna i 6.4.1. "Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" za 50 milijuna kuna.

Tako su ukupno povećana raspoloživa sredstava za 185 milijuna kuna kroz tri operacije Programa ruralnog razvoja, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Po podacima koje iznose, iz operacije 4.1.3. do sada je ugovoreno gotovo 97 milijuna kuna za 122 korisnika.

Korisnici operacije 4.1.3. sredstva potpore mogu uložiti u postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa, sunce) za vlastite potrebe, objekte za prijem, obradu i skladištenje sirovina za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, objekte za obradu, preradu i skladištenje supstrata za organsku gnojidbu, strojeve za transport i primjenu supstrata za organsku gnojidbu na poljoprivrednim površinama te projektnu dokumentaciju.

Intenzitet potpore od 50 posto može se uvećati za dodatnih 20 posto, ako ulaganje provodi mladi poljoprivrednik, ako se ulaganje provodi u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima te ako je investicija povezana s agro-okolišnim i klimatskim djelatnostima ili ekološkom poljoprivredom.

U sklopu operacije 6.2.1. do sada je ugovoreno gotovo 254 milijuna kuna za 683 korisnika, a sredstva se mogu koristiti za građenje, rekonstrukciju i/ili opremanje objekata za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti, kupnju zemljišta i/ili objekata, nabavu gospodarskih vozila ili plovila, strojeva i opreme, pripremu projektne dokumentacije, upravljanje projektom i sl.

Korisnici operacije 6.4.1. sredstva mogu koristiti za građenje, rekonstrukciju i/ili opremanje objekata za razvoj nepoljoprivredne djelatnosti, kupnju novih gospodarskih vozila, plovila, strojeva i opreme, kupnju živih životinja u svrhu obavljanja nepoljoprivredne djelatnosti, kupnju zemljišta i objekata, pripremu projektne dokumentacije, upravljanje projektom i slično.

Do sada je putem operacije 6.4.1. ugovoreno 79,5 milijuna kuna za 75 korisnika, navodi se u priopćenju.

Tagovi: obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Slovenija: Lani novi rekord u potrošnji prirodnog plina
REKORDI
Slovenija: Lani novi rekord u potrošnji prirodnog plina
LJUBLJANA - Distribucija prirodnog plina u Sloveniji lani je dosegla 3.621 GWh, što je 1,9 posto više nego godinu prije i najviše do sada.
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od dva posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte prošloga tjedna pale više od dva posto
LONDON - Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale više od 2 posto jer su najveći svjetski proizvođači najavili povećanje proizvodnje, a trgovci nisu sigurni kada će potražnja osjetnije porasti zbog trećeg vala širenja koronavirusa.
Iran najavljuje odmazdu protiv Izraela koji je napao iransku nuklearnu centralu
NAPAD
Iran najavljuje odmazdu protiv Izraela koji je napao iransku nuklearnu centralu
TEL AVIV - Voditelj iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi rekao je u nedjelju da Teheran zadržava pravo na poduzimanje akcije protiv počinitelja "terorističkog" napada na nuklearno postrojenje u Natanzu, dok je izraelski javni radio objavio da iza napada stoji izraelska obavještajna služba Mossad.
Luka Koper u izgradnju dodatnih solarnih elektrana
INVESTICIJE
Luka Koper u izgradnju dodatnih solarnih elektrana
KOPER - Luka Koper povećava broj mikro solarnih elektrana na lučkom području. Planiraju izgraditi dodatne solarne elektrane snage 1,25 MWp do 2025. godine, pokrivajući do četiri posto vlastite potrošnje energije.
Država na poticajima za vjetroelektrane u minusu 371 milijun kuna
VJETAR
Država na poticajima za vjetroelektrane u minusu 371 milijun kuna
ZAGREB - Hrvatski operator tržišta energije (HROTE) lani je proizvođačima obnovljivih izvora energije isplatio nešto više od tri milijarde kuna poticaja, no prihodi te državne tvrtke nisu pokrili rashode pa je zabilježen minus od 371 milijun kuna, piše u subotu Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE