GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i korištenje OIE dodatnih 185 milijuna kuna

Za razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i korištenje OIE dodatnih 185 milijuna kuna
OIE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.03.2021 / 15:21
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede u četvrtak je izvijestilo da je zbog velikog broja prijavljenih kvalitetnih projekata povećalo sredstva za tri operacije Programa ruralnog razvoja, a koje se odnose na pokretanje i razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti i korištenje obnovljivih izvora energije, za dodatnih 185 milijuna kuna.

Ministarstvo je zbog velikog broja prijavljenih projekata na natječaje za dvije mjere - 4 (Ulaganje u fizičku imovinu) i 6 (Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja) Programa ruralnog razvoja donijelo odluku o povećanju sredstava za provedbu operacija 4.1.3. "Korištenje obnovljivih izvora energije" za 85 milijuna kuna, 6.2.1. "Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" za 50 milijuna kuna i 6.4.1. "Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima" za 50 milijuna kuna.

Tako su ukupno povećana raspoloživa sredstava za 185 milijuna kuna kroz tri operacije Programa ruralnog razvoja, navodi se u priopćenju Ministarstva.

Po podacima koje iznose, iz operacije 4.1.3. do sada je ugovoreno gotovo 97 milijuna kuna za 122 korisnika.

Korisnici operacije 4.1.3. sredstva potpore mogu uložiti u postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora (biomasa, sunce) za vlastite potrebe, objekte za prijem, obradu i skladištenje sirovina za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, objekte za obradu, preradu i skladištenje supstrata za organsku gnojidbu, strojeve za transport i primjenu supstrata za organsku gnojidbu na poljoprivrednim površinama te projektnu dokumentaciju.

Intenzitet potpore od 50 posto može se uvećati za dodatnih 20 posto, ako ulaganje provodi mladi poljoprivrednik, ako se ulaganje provodi u planinskom području, području sa značajnim prirodnim ograničenjima ili ostalim područjima s posebnim ograničenjima te ako je investicija povezana s agro-okolišnim i klimatskim djelatnostima ili ekološkom poljoprivredom.

U sklopu operacije 6.2.1. do sada je ugovoreno gotovo 254 milijuna kuna za 683 korisnika, a sredstva se mogu koristiti za građenje, rekonstrukciju i/ili opremanje objekata za pokretanje nepoljoprivredne djelatnosti, kupnju zemljišta i/ili objekata, nabavu gospodarskih vozila ili plovila, strojeva i opreme, pripremu projektne dokumentacije, upravljanje projektom i sl.

Korisnici operacije 6.4.1. sredstva mogu koristiti za građenje, rekonstrukciju i/ili opremanje objekata za razvoj nepoljoprivredne djelatnosti, kupnju novih gospodarskih vozila, plovila, strojeva i opreme, kupnju živih životinja u svrhu obavljanja nepoljoprivredne djelatnosti, kupnju zemljišta i objekata, pripremu projektne dokumentacije, upravljanje projektom i slično.

Do sada je putem operacije 6.4.1. ugovoreno 79,5 milijuna kuna za 75 korisnika, navodi se u priopćenju.

Tagovi: obnovljivi izvori energije
PROČITAJ I OVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
GORIVO
Rusija razmatra privremena ograničenja izvoza goriva
MOSKVA - Ruska vlada razmatra uvođenje privremenih ograničenja izvoza goriva, radi stabilizacije domaćeg tržišta, izjavio je potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak.
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
U PLUSU
Elektroprivreda HZHB za šest mjeseci ostvarila dobit od 20 miliona KM
MOSTAR - Elektroprivreda HZHB Mostar ostvarila je u prvom polugodištu neto dobit od 19,97 miliona KM, pokazuje finansijski izvještaj kompanije.
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte oslabile, ali ostale na putu tjednog dobitka od oko dva posto
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima, ali i dalje su na putu tjednog dobitka poduprtog bržim rastom potražnje od ponude, dok se očekuje da će cijepljenje ublažiti globalno ponovno širenje infekcije covidom-19.
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VAŽNOST
Vučić: Gasovod važan za Srbiju
VELIKA PLANA - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom posete gradilištu kompresorske stanice Velika Plana u okviru izgradnje gasovoda da je taj projekat "velika stvar za Srbiju", ali je naglasio kako ne može reći da li će cena gasa biti manja.
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
SMJERNICE
EU donio smjernice za usklađivanje infrastrukturnih projekata s klimatskim izazovima
BRUXELLES - Europska komisija objavila je u četvrtak vodič za provjeru otpornosti infrastrukturnih projekata na klimatske izazove kao što su poplave, toplinski udar i slično i te propise ulagači moraju ispuniti žele li osigurati novac iz europskih fondova.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE