GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrinutost za gospodarski rast spustila cijene nafte ispod 83 dolara

Zabrinutost za gospodarski rast spustila cijene nafte ispod 83 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2021 / 17:10
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod 83 dolara budući da trgovci strahuju od slabljenja potražnje u razdoblju pojačane inflacije i problema u nabavi koji koče oporavak velikih gospodarstava od pandemijske krize.

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 58 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 82,84 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 48 centi nižoj cijeni, od 80,16 dolara.

Trgovci su se danas fokusirali na mogući utjecaj problema u opskrbi energijom, ponajprije u Kini, na potražnju za naftom. Vlasti su racionalizirale potrošnju struje u prijelazu na obnovljive izvore energije, što je utjecalo na proizvodnju.

Situaciju dodatno otežava i poskupljenje ugljena i plina.

"Ovo je teško razdoblje za Kinu, koja prolazi kroz ozbiljnu energetsku krizu", tumači Stephen Brennock iz brokerske tvrtke PVM.

Međunarodni monetarni fond snizio je u utorak prognozu gospodarskog rasta u SAD-u i drugim velikim gospodarstvima zbog poremećaja u nabavnim lancima i troškovnih pritisaka koji koče oporavak od pandmijske krize.

Sporiji rast znači i sporiju potražnju za energentima, pa je MMF-ova prognoza zabrinula trgovce.

Uteg cijenama nafte bio je danas i jači dolar, budući da slabi kupovnu moć onih koji naftu kupuju drugim valutama, pa potražnja slabi.

Značajniji pad cijena nafte zakočilo je pak poskupljenje plina budući da su je mnogi proizvođači struje počeli koristiti kao zamjenu.

"Sve se više očekuje da će visoke cijene plina i ugljena vjerojatno potaknuti potražnju za altrnativnim gorivima, poput dizela i mazuta", napisali su u biljšci analitičari ANZ Resarcha.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila je na svojoj stranici da je barel referentne košarice nafte njezinih članica u utorak stajao 82,37 dolara, što znači da je pojeftinio 16 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Tagovi: nafta, Brent nafta, WTI nafta, Morgan Stanley, naftno tržište, OPEC
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale nakon iranskih poruka
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara budući da su ulagače umirile poruke Irana nakon incidenta sa "sumnjivim" dronovima, prigušivši strahovanja od eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
GAS
Bajatović: Gas za privredu od 1. maja jeftiniji za 15%
BEOGRAD - Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavio je danas da će gas za privredu, odnosno industrijske potrošače, od 1. maja biti jeftiniji za oko 15 odsto, ali i naveo da se cena za domaćinstva neće menjati.
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Petrola ove godine dividenda od 1,80 eura
LJUBLJANA - Uprava i nadzorni odbor Petrola predlažu skupštini da se za isplatu prošlogodišnje dividende izdvoji 1,80 eura bruto po dionici, što je 30 centi više od dividende za 2022.
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
REAKCIJE
Nafta skočila za 3%, zlato dosegnulo rekord nakon što je Izrael započeo napad na Iran
NEW YORK - Cijene nafte skočile su u petak više od 3% nakon što je Izrael izveo napad na Iran, što je izazvalo strahove od širenja rata na Bliskom istoku.
Nafta i dalje iznad 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Nafta i dalje iznad 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima iznad 87 dolara budući da su nove američke sankcije Iranu i Venezueli neutralizirale stišane napetosti na Bliskom istoku i naznake posustajanja potražnje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE