GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zabrinutost zbog širenja zaraze potisnula cijene nafte ispod 43 dolara

Zabrinutost zbog širenja zaraze potisnula cijene nafte ispod 43 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2020 / 16:57
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 43 dolara pod pritiskom novog vala zaraze koronavirusom u SAD-u, koji bi, kako strahuju ulagači, mogao omesti oporavak potražnje za energentima.

Cijena barela na londonskom je tržištu pala 56 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 42,56 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1,11 dolara.

Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 58 centi nižoj cijeni, od 40,07 dolara. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 83 centa.

Tržišta je jučer ohrabio podatak o 4,8 milijuna novootvorenih radnih mjesta u SAD-u u lipnju a raspoloženje je podržao i pad američkih zaliha nafte.

Danas se pozornost preusmjerila na jučerašnjih više od 55 tisuća novozaraženih koronavirusom u SAD-u, najviše od početka od pandemije. Strahuje se da bi širenje zaraze moglo natjerati kompanije da ponovo obustave zapošljavanje.

"Ako se trend nastavi, potražnja za naftom u regiji bit će ugrožena", objasnila je Louise Dickson iz tvrtke Rystad Energy.

"Prijeti opasnost da novi val zaraze zatre krhki američki gospodarski oporavak", rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

Ulagači će stoga pozorno pratiti podatke o potražnji za benzinom u SAD-u ovog vikenda, kada se slavi Dan nezavisnosti i mnogi Amerikanci kreću na put.

Značajniji pad cijena zakočilo je pak istraživanje koje je pokazalo da su aktivnosti u kineskom uslužnom sektoru u lipnju porasle najsnažnije u deset godina.

Paralelno je proizvodnja nafte u članicama Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u lipnju pala na najnižu razinu u više desetljeća, dok se ruska proizvodnja spustila prema razini dogovorenoj sporazumom naftnog kartela i njegovih saveznika.

Odvojeno je OPEC jutros objavio da je cijena barela košarice nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 42,89 dolara, što znači da je porasla 23 centa u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Tagovi: nafta, barel nafte, Brent nafta, koronavirus, WTI nafta
PROČITAJ I OVO
Scope dodijelio MOL-u pozitivne izglede
POZITIVNO
Scope dodijelio MOL-u pozitivne izglede
BUDIMPEŠTA - Scope Ratings je dodijelio mađarskoj naftnoj i plinskoj tvrtki MOL ocjenu BBB- izdavatelja s pozitivnim izgledima, prema izvješću državnog medija MTI.
Adanić: Janaf će biti energetska, a ne samo naftna kompanija
TRANSFORMACIJA
Adanić: Janaf će biti energetska, a ne samo naftna kompanija
ZAGREB - Ministar gospodarstva Damir Habijan rekao je u ponedjeljak na konferenciji Poslovnog dnevnika "Energetski put u održivu budućnost" da dekarbonizaciju u nadolazećim godinama moramo odraditi i zbog sebe i zbog EU-a.
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
JASNA PORUKA
Izvršni direktor Saudi Aramca: Energetska tranzicija ne uspijeva
HOUSTON - Izvršni direktor Saudi Aramca Amin Nasser izjavio je u ponedjeljak da energetska tranzicija ne uspijeva i da bi kreatori politike trebali napustiti "fantaziju" o postupnom ukidanju nafte i plina, jer se očekuje da će potražnja za fosilnim gorivima nastaviti rasti u narednim godinama.
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
VODIK
Njemačka i Kanada intenziviraju suradnju na području vodikove energije
HAMBURG - Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck i kanadski ministar energetike Jonathan Wilkinson istaknuli su važnost energetske sigurnosti u svjetlu ruskog rata u Ukrajini i drugih globalnih sukoba.
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle prema 86 dolara
LONDON - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 86 dolara zbog pojačanih ukrajinskih napada na rusku energetsku infrastrukturu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE