GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagreb ima opciju tužbe protiv HERA-e, ali...

Zagreb ima opciju tužbe protiv HERA-e, ali...
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2024 / 13:09
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević najavio je da će osporavati najnoviju odluku HERA-e o određivanju opskrbljivača u obvezi javne opskrbe plinom za distribucijsko područje Gradske plinare Zagreb, a to znači da hitno mora pokrenuti upravni spor tužbom kod Upravnog suda u Zagrebu.

Naime, rok za to je 30 dana od dostave odluke donijete 29. svibnja, a pitanje je kojom brzinom se takvi sporovi rješevaju dok, s druge strane, ospkrbljivač mora najkasnije do 30. lipnja 2024. i potom najkasnije do 31. kolovoza 2024., HERA-i dostaviti obavijesti u kojima će navesti kako će do 1. listopada imati osigurane količine plina za potrebe javne usluge opskrbe plinom.

Kako stoji u uputi o pravnom lijeku vezano za odluku kojom je posao javne ospkrbe u Zagrebu dobilo Međimurje-plin, a izgubila tvrtka Gradska plinara Zagreb-Opskrba, žalba nije dopuštena, a odluka je izvršna.

Što bi u tužbi moglo stajati? Stručnjak iz plinskog biznisa kojeg je Forbes Hrvatskakontaktirao smatra da sami uvjeti natječaja, a koje je gradonačelnik javno kritizirao, nisu materijal za tužbu jer su oni bili poznati i Grad Zagreb se na njih trebao žaliti prije natječaja, a ne kad je donijeta odluka o odabiru opskrbljivača. No, pretpostavlja da bi odvjetnici ipak mogli pronaći elemente za tužbu, pa makar postojala i minimalna šansa da ju dobiju.

Inače, ovo je bilo tek drugi puta da je proveden ovakav natječaj za opskrbljivača u obvezi javne opskrbe plinom (prvi puta je to bilo prije tri godine, nakon što je promijenjen Zakon o tržištu plina 2020. godine), a dosad nije bilo s time povezanih tužbi, kako nam kaže Dalibor Pudić iz Hrvatske stručnes udruge za plin.

„Drugih tužbi protiv HERA-e je bilo, ali većinu je dobila“, dodaje, a aktualni slučaj s GPZO-om i Međimurje-plinom te mogućom tužbom nije želio komentirati.

U Zakonu o tržištu plinom stoji da javni natječaj za opsrbljivača u obvezi javne usluge određuje na razdoblje od tri plinske godine, a HERA provodi natječaj „uz primjenu kriterija najnižeg troška opskrbe plinom opskrbljivača u obvezi javne usluge“ i to za svako distribucijsko područje na teritoriju RH.

U članku 59. se kaže da opskrbljivač u obvezi javne usluge opskrbljuje plinom „kupca iz kategorije kućanstvo po reguliranim uvjetima radi osiguravanja sigurnosti, redovitosti, kvalitete i cijene opskrbe kućanstava“.

Podsjetimo, natječaj je bio najprije raspisan u ožujku ove godine, ali je poništen te je bio raspisan novi sredinom svibnja na temelju kojeg su odabrani opskrbljivači za razdoblje od 1. listopada 2024. do 30. rujna 2027. godine. Za zagrebačko područje je Međimurje-plin je dalo povoljniju ponud, to jest iskazalo je trošak opskrbe plinom u iznosu od 0,0095 EUR/kWh bez PDV-a, a Gradska plinara Zagreb-Opskrba od 0,0102 EUR/kWh bez PDV-a.

Tagovi: zagreb, hera, tomašević, gradska plinara, međimurje plin
PROČITAJ I OVO
Dio Vodica opet bez struje
PROBLEMI
Dio Vodica opet bez struje
VODICE - Otok Prvić, dio Srime i dio Vodica ponovno ostali su bez struje zbog preopterećenja mreže.
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
NAFTNO TRŽIŠTE
Pad cijena nafte, u fokusu Kina
LONDON - Kraj tjedna donio je pad cijena nafte na svjetskim tržištima.
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
POSLJEDICE
Snažan rast globalne potražnje za strujom podvlači važnost ugljena
LONDON - Svjetska potražnja za strujom snažno će porasti u ovoj i idućoj godini zbog "robusnog" kineskog i indijskog gospodarstva, toplinskih valova i 'zelenih' tehnologija i podržati stabilnu upotrebu ugljena u proizvodnji, procjenjuje Međunarodna agencija za energiju (IEA).
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
LNG
Potpisan sporazum za prateću infrastrukturu LNG terminala
ZAGREB - Sporazum o pripremi i realizaciji strateškog projekta "Prateća infrastruktura za strateški investicijski projekt LNG terminal", potpisan je u petak u Ministarstvu gospodarstva.
Kineski proizvođači vjetroturbina sele se u Europu
STRATEŠKI
Kineski proizvođači vjetroturbina sele se u Europu
BERLIN/FRANKFURT/LONDON - Kineski proizvođači vjetroturbina ovog su mjeseca ostvarili svoju prvu narudžbu u Njemačkoj, dok grade zamah na europskom tržištu i povećavaju zabrinutost u industriji EU da se suočava s egzistencijalnom prijetnjom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE