GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zagrebačka plinara izgubila opskrbu plinom u Zagrebu, Tomašević ogorčen

Zagrebačka plinara izgubila opskrbu plinom u Zagrebu, Tomašević ogorčen
BIZARNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.05.2024 / 20:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Gradska plinara Zagreb-Opskrba navodno više neće opskrbljivati plinom oko 290.000 korisnika u Zagrebu, a posao preuzima Međimurje plin iz Čakovca.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon objave neslužbenih informacija sazvao je hitnu konferenciju za medije.

Nedavno je objavljeno da je Gradska plinara na natječaju drugi put u mjesec dana ponudila višu maržu od konkurentskog Međimurje plina.

"Imamo neslužbenu informaciju da je HERA odlučila dati zagrebačko područje drugoj firmi", rekao je Tomašević.

"GPZO je u gubitku od 70 milijuna eura zbog ugovora za poslovne korisnike koje je uprava potpisala dva dana nakon početka njegovog imenovanja, zbog čega je ponuda morala biti ovakva", rekao je Tomašević.

"HERA nije tražila da imate plin ni osigurano financiranje. Doslovno ste mogli tek osnovati firmu i reći da ćete, ako pobijedite na natječaju, tek onda naći plin. Kakav je to natječaj?" upitao je Tomašević.

"Međimurje plin je dosad imao 29 tisuća kućanstava, a sad se dižu 10 puta. To je isto moguće prema odluci HERA-e", rekao je.

"Da bude još apsurdnije, Međimurje plin sad neće moći opskrbljivati plinom na svom području. Tako piše u uvjetima natječaja. Mi nećemo na svom području gdje imamo cijevi, a oni neće na svom gdje imaju cijevi. Kako je to moguće? Gdje to još ima u Europi?" kaže.

Obje plinare su u javnom vlasništvu, dodaje. Kaže i da Čakovec nije dao dozvolu za ovako agresivno širenje Međimurje plina.

"Međimurje plin nema odvojenu opskrbu i distribuciju, dok je u Zagrebu to podijeljeno na Infrastrukturu i Opskrbu", kaže Tomašević.

"Međimurje plin ima ukupno 74 radnika, dok zagrebačka dva poduzeća imaju oko 500 radnika", rekao je Tomašević.

"Mene zanima motiv Međimurje plina, koji je motiv da izgubi svoje područje bez potpore svog vlasnika", rekao je i dodao da Međimurje plin vodi Nenad Hranilović iz HNS-a.

Kaže da GPZO nije izgubio od velikih privatnih tvrtki te da ga zanimaju motivi direktora Hranilovića.

"Gradska plinara Zagreb je vlasnik cijele infrastrukture i ona će distribuirati plin građanima. Ostat će sva brojila, sve cijevi. Promijenit će se od koga će dobivati fakture", rekao je.

"U Holdingu je 7300 radnika, GPZO sad ima sto radnika. Ranije je imao 140", rekao je.

Kaže da ga zanimaju objašnjenje HERA-e i motivi direktora Međimurje plina. GPZO-u ostaje oko 8000 poslovnih korisnika.

"Očekujemo da se radnicima, ako se broj bude smanjivao, ponudi neko drugo zaposlenje u Holdingu", rekao je.

Tagovi: tomašević, plin, Gradska plinara Zagreb-Opskrba, Međimurje plin
PROČITAJ I OVO
Rekordna potražnja za solarnom energijom u SAD-u
SOLARI
Rekordna potražnja za solarnom energijom u SAD-u
NEW YORK - Solarna energija doživljava procvat u Sjedinjenim Državama kako potražnja za električnom energijom raste, nadmašujući rast bilo kojeg drugog izvora električne energije i pobijajući tvrdnje da je energetska tranzicija neuspjeh.
Vlada odgovorila na novu MOL-ovu arbitražu: Postojala je prijetnja da vrtići i bolnice ostanu bez plina
ODGOVOR
Vlada odgovorila na novu MOL-ovu arbitražu: Postojala je prijetnja da vrtići i bolnice ostanu bez plina
ZAGREB - Vlada je u vrijeme najveće energetske krize poduzimala mjere za sigurnost opskrbe plinom građana u skladu sa zakonskim odredbama, poručili su u subotu iz Vlade odgovarajući na MOL-ovo pokretanje arbitraže protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina 2022. i 2023. godine.
MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina
ARBITRAŽA
MOL pokrenuo arbitražu protiv Hrvatske zbog mjera nametnutih tržištu plina
BUDIMPEŠTA – MOL potvrđuje da je pokrenuo arbitražu protiv Republike Hrvatske zbog nadoknade štete proizašle iz mjera koje je Hrvatska nametnula tržištu plina 2022. i 2023.
Što je dovelo do strujnog kolapsa na Balkanu?
SLUŽBE ISTRAŽUJU
Što je dovelo do strujnog kolapsa na Balkanu?
PODGORICA / ZAGREB - Crnogorski dužnosnici tvrde da je uzrok regionalnog kvara u elektroenergetskom sustavu posljedica velikog opterećenja i porasta dnevne potrošnje te visokih temperatura, a da će međunarodna istraga službene Europske udruge operatora prijenosnih sustava utvrditi odakle su problemi počeli.
Europska komisija odobrila njemačke subvencije za cjevovode za vodik
VODIK
Europska komisija odobrila njemačke subvencije za cjevovode za vodik
BRUXELLES - Europska komisija dala je Njemačkoj dozvolu da uloži oko 3 milijarde eura u svoju vodikovu infrastrukturu za izgradnju dalekovoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE