GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zamršen put do vlasnika vjetroelektrane Možura

Zamršen put do vlasnika vjetroelektrane Možura
OFF SHORE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2021 / 22:58
Autor: SEEbiz
PODGORICA – Transakcijama španskih, crnogorskih, malteških i off-shore firmi, uz učešće osoba povezanih i sa Azerbejdžanom, vodi zamršeni put do sadašnjih kineskih većinskih vlasnika vjetroelektrane Možura, prenose podgoričke „Vijesti“.

Sin ubijene novinarke sa Malte Dafne Caruane Galizije, koja je istraživala korupciju prilikom kupoprodaje Vjetroelektrane Možura na istoimenom brdu između Bara i Ulcinja, zatražio je od nove Vlade Crne Gore dokumente kako bi se ova afera, kojom se bavi i Evropol, dodatno rasvijetlila.

„Pisali smo premijeru da zatražimo da nova Vlada deblokira prenos kritično važnih dokaza iz Crne Gore na Maltu“, rekao je Matthew Caruana Galizia za Centar za istraživacko novinarstvo Crne Gore (CIN-CG).

On smatra da su u Crnoj Gori važni dokazi o postojanju višemilionske korupcije u projektu koji će državu, dodatno, kroz ugovor o subvencionisanoj struji za 12 godina, koštati 115 miliona eura i koji je nakon niza transakcija sada u većinskom vlasništvu kineskog kapitala.

Njegova majka ubijena je 2017. godine, kada je u njenom automobilu eksplodirala podmetnuta bomba.

Ona je istraživala slučaj sporne isplate na Malti povezane s kompanijama Enemalta i Cifideks i preduzeća 17 Blek malteškog biznismena Jorgena Feneka, optuženog da je organizovao ubistvo novinarke.

Malteška policija je na sudu saopštila da Karuana Galicija nije ubijena zbog nečega što je do tada napisala, nego zbog onoga što je još istraživala.

Od španske Ferse i crnogorske firme Čelebić u vlasništvu Tomislava Čelebića, prijatelja i poslovnog partnera aktuelnog predsjednika države Mila Đukanovića, Cifideks je pod sumnjivim okolnostima kupio akcije preduzeća Možura wind park koje upravlja projektom vetroelektrane i prodao ih malteškoj kompaniji Enemalta.

U Crnoj Gori je prikazana kupoprodajna cena od 3,5 miliona, a istragom na Malti utvrđeno je da je stvarna 11,3 miliona evra.

Istražitelji sa Malte razliku između prikazane i stvarne kupoprodajne cene od 7,8 miliona smatraju sumom za korupciju zvaničnika na Malti i u Crnoj Gori, što je dovelo do pada ostrvske vlade.

Reuters je ranije objavio da je Cifideks za isplatu Ferse i Čelebića dobio tri miliona evra od 17 Blek kompanije iz Dubaija, čiji je vlasnik Fenek.

Nakon što je transakcija obavljena, Cifideks je vratio tri miliona firmi 17 Blek i još 4,6 miliona takozvanog akcijskog profita.

Galizia je tvrdila da je 17 Blek služila kao kanal za plaćanje korupcije zvaničnicima na Malti.

Tagovi: vjetroelektrana Možura, Čelebić, Tomislav Čelebić, Daphne Karuana Galizija, Ivan Brajović, Milo Đukanović, Evropska komisija, Enemalta, Cifideks
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte i dalje ispod 87 dolara
LONDON - Cijene nafte zadržale su se danas na međunarodnim tržištima ispod razine od 87 dolara, odražavajući prigušene bojazni da bi eskalacija sukoba na Bliskom istoku i najavljene nove američke sankcija na iranski izvoz mogli ugroziti opskrbu.
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
GORIVO
SAD vapi za gorivom, odobrit će prodaju nečistog benzina
WASHINGTON - Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) odobrit će i ovog ljeta prodaju mješavina benzina s visokim udjelom etanola kako bi ublažila potencijalne poremećaje u opskrbi zbog sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku, pokazao je interni dokument.
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
INTERES
Zarubežnjeft želi ulagati u plin, prodaju i solarnu energiju
BANJA LUKA - Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je jučer u Banjoj Luci sa zamjenikom generalnog direktora Zarubežnjefta Igorom Šcelkunovim.
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
LNG
Švedska poziva na zabranu ruskog ukapljenog plina, Agencija protiv
BRUXELLES - Sljedeći paket sankcija Europske unije trebao bi uključivati korake protiv "flote tankera u sjeni" koji prevoze rusku naftu kako bi se zaobišle sankcije, rekao je švedski ministar vanjskih poslova Tobias Bilstrom uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u Luksemburgu.
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
PORAZ
BH-Gas izgubio spor s mađarskim FGSZ-om, mora platiti 11 milijuna dolara
SARAJEVO - BH Gas i Energoinvest dužni su isplatiti mađarskom FGZS-u preko 11 miliona dolara zbog prelaska na Turski tok.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE