GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Započeo projekt zamjene podmorskih 110 kv kabela na jadranskim otocima

Započeo projekt zamjene podmorskih 110 kv kabela na jadranskim otocima
OPSKRBA OTOKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2022 / 19:42
Autor: SEEbiz
POSTIRA - Projekt zamjene podmorskih 110 kV kabela na jadranskim otocima kojeg provodi Hrvatski operator prijenosnog sustava (HOPS-a) vrijedan je 440 milijuna kuna, a danas je predstavljen u Postirama na otoku Braču gdje se ujedno polaže prva dionica od 7300 metara s otoka Brača do Dugog Rata.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR) projekt je uvrstilo na Listu strateških projekata Vlade RH i u potpunosti se financira iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO) 2021.-2026. godine, bespovratnim sredstvima – rekao je Ivo Milatić, državni tajnik u MINGOR-u te naglasio da današnji dan predstavlja početak ulaganja države u prijenosnu i distribucijsku mrežu u cilju jačanja kapaciteta za opskrbu otoka, a ujedno i budućnost za evakuaciju obnovljivih izvora energije koje će biti moguće proizvoditi i na otocima.

Realizacija projekta namjerava se izvršiti u dvije faze. U prvoj fazi, zamijenili bi se kabeli koji nisu u funkciji i imaju najveći energetski prioritet, KB 110 kV DUGI RAT – POSTIRA i KB 110 kV CRIKVENICA – KRK. Navedeni, postojeći kabeli položeni su tijekom 1968. i 1972. godine. Riječ je o prioritetnim dionicama – kopno-Brač i kopno-Krk, u ukupnoj duljini od 13 km podmorskog kabela, koji se u narednih tjedan dana planiraju polagati i povezivati s obalnim dijelom dionica.

„Cilj projekta je osigurati pouzdanu i sigurnu opskrbu kupaca na jadranskim otocima – kazao je Tomislav Plavšić, predsjednik Uprave HOPS-a te istaknuo da okosnicu napajanja, naročito velikih otoka, čine 110 kV kabeli. To je posebno izraženo u ljetnim mjesecima kada su najveća opterećenja mreže. U slučaju kvara na nekoj od kabelskih veza ugrožena je sigurnost napajanja otoka električnom energijom, jer se na nižim naponskim razinama ne može isporučiti dostatna snaga, što može rezultirati potencijalnim teškoćama s isporukom električne energije.

Za prve dvije dionice ukupno ugovoreni iznos kabela i radova iznosi 91 milijun kuna, a nositelj ugovora je KONČAR – inženjering.

Željko Tukša, predsjednik Uprave KONČAR – inženjering za proizvodnju i usluge naglasio je da projekt spada u kategoriju najsloženijih poslova u kojima je KONČAR kroz svoje desetljetno iskustvo sudjelovao na domaćem i inozemnom tržištu. Očekuje da će zajedno s partnerima opravdati povjerenje koje je dobiveno ovim ugovorom, te da će se kroz realizaciju ovog projekta primijeniti najnovija tehnička i tehnološka rješenja.

Za preostale četiri dionice kojima se povezuju Brač-Hvar i Korčula, te Krk-Cres- Lošinj raspisan je javni natječaj za nabavu podmorskih kabela i polaganje istih s rokom nuđenja krajem ožujka 2022. godine. Planirani termin isporuke i polaganje ovih dionica je lipanj 2024. godine. Procijenjena vrijednost nabave za drugu fazu realizacije projekta iznosi 325 milijuna kuna.

Na predstavljanju projekta nazočili su i Siniša Marović, načelnik općine Postira te Anđelko Katavić, pročelnik Upravnog odjel za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu Splitsko-dalmatinske županije, koji su ustvrdili da se ovakvim infrastrukturnim projektima omogućuje razvitak turističke djelatnosti, daljnja izgradnja turističkih i industrijskih kapaciteta, te značajan ekološki doprinos

Republika Hrvatska je potpisala i Inicijativu Europske Unije pod nazivom „Čista energija za EU otoke“ koja sadrži dugoročni okvir koji će pomoći otočanima da proizvode vlastitu održivu energiju. Bez kvalitetne povezanosti tih novih izvora na ostatak elektroenergetskog sustava (EES-a) razmjena bi bila otežana.

Tagovi: Hrvatski operator prijenosnog sustava, Končar EI, Tomislav Plavšić, Željko Tukša, Ivo Milatić
PROČITAJ I OVO
Janaf predlažu rekordnu dividendu
DIVIDENDA
Janaf predlažu rekordnu dividendu
ZAGREB - Uprava i Nadzorni odbor Jadranskog naftovoda predložit će Glavnoj skupštini Društva donošenje odluke o raspodjeli dobiti za poslovnu 2023. godinu.
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte pale na 88 dolara zbog nagađanja o odlukama Feda
LONDON - Cijene nafte kliznule su u srijedu na međunarodnim tržištima na 88 dolara, održavajući nagađanja trgovaca o šansama da posustajanje poslovne aktivnosti u SAD-u potakne središnju banku na sniženje kamatnih stopa, što bi poduprlo i potražnju za energentima.
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
STRUJA
Srbija: Nema više popusta na računima za struju
BEOGRAD - Sa martovskim računima za struju istekao je rok za popuste koji su, prema uredbi Vlade Srbije, važili od 1. oktobra 2023. do 31. marta 2024. godine.
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
OIE
Luka Koper novom solarnom elektranom pokrila desetinu vlastitih potreba
KOPER - Luka Koper će sljedećih godina u elektrifikaciju uložiti više od 100 milijuna eura, najavljeno je na današnjem otvorenju solarne elektrane na krovovima skladišta generalnih tereta.
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
PLINOVOD
Murphy: Sat otkucava za Južnu interkonekciju
NEUM - Potrebno je u Federaciji BiH usvojiti zakon o Južnoj interkonekciji i aplicirati za sredstva prije nego to bude zauvijek izgubljeno, upozorio je ambasador SAD u BiH Michael Murphy na Energetskom samitu 2024 koji se oržava u Neumu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE