GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zaposlenici Petrola pitaju Vladu: Sprema li se prodaja kompanije?

Zaposlenici Petrola pitaju Vladu: Sprema li se prodaja kompanije?
NEZADOVOLJSTVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.05.2024 / 09:05
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - Predstavnici zaposlenika Petrola poručuju da ograničene marže naftnih derivata ne pokrivaju ni troškove poslovanja, a država si priuštila sve veće namete i poreze. Ako se tako nastavi, prema njihovoj procjeni, bit će ugrožena radna mjesta.

Predstavnici radnika u tvrtki Petrol protive se najnovijem prijedlogu uredbe o formiranju cijena pojedinih naftnih derivata. Prijedlogom uredbe produljuje se obračunsko razdoblje na 28 dana i zadržava dosadašnja najveća dopuštena marža za promet motornih goriva. "Marže u naftnim derivatima ne pokrivaju troškove poslovanja i gotovo su tri puta niže od prosjeka Europske unije. Troškovi kompanija rastu, marže se smanjuju, nema tu nikakve logike", napisali su u javnom pismu.

Pismo je upućeno premijeru Robertu Golobu, ministru zaštite okoliša, klime i energetike Bojanu Kumru, ministru financija Klemnu Boštjančiču, ministru gospodarstva Matjažu Hanu i ministru rada Luki Mescu.

Prema njihovim riječima, predložena uredba ugrožava profitabilno poslovanje tvrtke, a time i socijalnu sigurnost zaposlenika i njihovih obitelji. Dosadašnja uredba već je ostavila "velike posljedice" na zaposlenike, što se pokazalo u uštedi troškova rada i usporavanju razvojnih projekata, kažu. Ujedno se time dovode u pitanje dugoročne namjere države kao dioničara. “U svjetlu ovih zapažanja ne možemo izbjeći pitanje kome je u interesu smanjenje vrijednosti tvrtke ili se priprema teren za moguću prodaju Petrola?

Predstavnici zaposlenika upozoravaju da država dobiva najveći dio kolača kada je riječ o cijeni naftnih derivata. "Naglašavamo da marža naftnih trgovaca čini samo pet posto u strukturi finalne maloprodajne cijene, dok porezi i pristojbe čine više od 50 posto finalne cijene i značajno su porasli u posljednjem razdoblju. U posljednjih godinu i po dana polovica, carine prikupljene po zemljama, povećane su za gotovo 30 posto, dok su marže smanjene za više od 20 posto", tvrde.

Potpisnici smatraju da je predložena uredba u suprotnosti i sa Zakonom o kontroli cijena jer "nije utemeljena na stručnoj osnovi", jer tržišni uvjeti više ne zahtijevaju mjere regulacije cijena; štoviše, postupci donošenja propisa odvijaju se bez razmatranja Vijeća za cijene.

Pozivaju Vladu da ukine regulaciju cijena motornih goriva koja, prema njihovim tvrdnjama, ugrožava poslovanje tvrtke. "Istodobno, spomenimo da cijene goriva unutar Europske unije osim Slovenije reguliraju još samo dvije države, što govori nešto o gospodarskom okruženju u Sloveniji."

Pismo su potpisali radnički direktor Zoran Gračner, predsjednik Sindikata radnika Petrol grupe Boštjan Marinko, predstavnici zaposlenika u nadzornom odboru Alen Mihelčič, Marko Šavli i Robert Ravnikar, potonji je i predsjednik Radničkog vijeća tvrtke. .

Grupa Petrol prošlog je tjedna objavila da je u prvom kvartalu imala 1,5 milijardi eura prihoda, što je 19 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju. Istodobno je neto dobit bila 15 milijuna eura manja za 40 posto. Glavni razlog je, kažu u tvrtki, regulacija cijena.

Prijedlog je pripremilo Ministarstvo zaštite okoliša koje želi stabilnije i predvidljivije cijene. Što predviđa?

Nove cijene će, kao i do sada, biti na snazi utorkom, ali će vrijediti četiri, a ne više dva tjedna. Nova bi uredba stupila na snagu u utorak, 18. lipnja, a vrijedila bi godinu dana. Metodologija određivanja cijena ostat će ista.

Najviše dopuštene marže ostaju sljedeće: za dizelsko gorivo marža je 0,0783 eura, za 95-oktanski benzin 0,0794 eura i za lož ulje 0,08 eura po litri.

Također, novoregulirane cijene naftnih derivata ne bi se odnosile na usluge na autocestama i brzim cestama.

Najvišu dopuštenu maržu Vlada je prvi put ograničila krajem studenog prošle godine. Protiv te odluke tvrtke Petrol i Mol podnijele su inicijativu za ocjenu ustavnosti s prijedlogom za privremeni prekid, koju je Ustavni sud odbacio.

Tagovi: PETROL, NAFTA, MARŽE, GOLOB, BOŠTJANČIČ
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte iznad 85 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte iznad 85 dolara
LONDON - Cijene nafte stabilizirale su se u srijedu na međunarodnim tržištima iznad razine od 85 dolara, balansirajući između naznaka posustale potražnje u SAD-u i zabrinutosti za opskrbu iz Rusije.
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
RAZGOVORI
Hoće li francuski div graditi nuklearku u Srbiji?
BEOGRAD - Ministrica rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović razgovarala je danas s izaslanstvom francuske državne energetske tvrtke EDF o suradnji u energetskom sektoru, s posebnim osvrtom na razvoj suradnje u mirnodopskoj primjeni nuklearne energije.
EPS: Struja neće poskupeti ove godine
CIJENE
EPS: Struja neće poskupeti ove godine
BEOGRAD - Generalni direktor Elektroprivrede Srbije (EPS) Dušan Živković izjavio je danas da struja za domaćinstva neće poskupeti ove godine, što, kako je naveo, pokazuje i finansijski izveštaj koji je kompanija predstavila javnosti.
Ovo je jedina država u EU koja iskopava uran
URAN
Ovo je jedina država u EU koja iskopava uran
HELSINKI - Finska je postala prva zemlja u Europskoj uniji koja je iskopava uran, objavila je rudarska kompanija Terrafame.
Bez većih promjena na naftnim tržištima
NAFTNO TRŽIŠTE
Bez većih promjena na naftnim tržištima
LONDON - Utorak je donio stabilizaciju cijena nafte na svjetskim tržištima iznad razine od 84 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE