GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zavjet šutnje oko misterioznog tankera usidrenom ispred Rijeke

Zavjet šutnje oko misterioznog tankera usidrenom ispred Rijeke
MISTERIJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 08:29
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA – Tanker ARC 1 koji plovi pod panamskom zastavom, pun nafte iz Irana, jučer je i dalje bio na sidrištu ispred riječke luke, gdje je već gotovo bio doplovio 4. svibnja.

Nakon što je američka organizacija UANI (Ujedinjeni protiv nuklearnog Irana) poslala pisma upozorenja Janafu, lučkoj agenciji Capris preko koje je angažiran tanker i Luci Rijeka, što je potvrdio i Lloyd’s list, brod je bio promijenio smjer i isplovio iz Jadrana, da bi u Jonskom moru opet zaplovio put Janafovog terminala u Omišlju, ispred kojeg je usidren u ponedjeljak 9. svibnja, piše Novi list.

Riječ je o prvom poznatom slučaju da je iranska nafta dopremljena brodom do Omišlja, u zadnje četiri godine, otkad je SAD pojačao sankcije prema Iranu, a iako u Europi nema embarga na uvoz nafte iz Irana, rijetko tko njome otvoreno trguje, prevozi je ili na bilo koji način sudjeluje u trgovini, zbog straha od problema na tržištu SAD-a.

Nakon vijesti o dolasku broda na sidrište ispred Rijeke, teško je dobiti ikakvu informaciju na bilo kojoj od mjerodavnih adresa, od Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, preko Lučke uprave, do Lučke kapetanije Rijeka.

Brod je naftu navodno ukrcao kod Singapura, s drugog broda koji je naftu ukrcao u Iranu.

Voditeljica u UANI-ju i osoba na čelu grupe za praćenje tankera Claire Jungman sumnja da tanker prevozi iransku naftu te kaže da je tipično da se iranska nafta prebacuje u tim vodama, a zatim brodovi nastavljaju dalje prema Kini.

»Neobično je to što plovilo nije otišlo u Kinu, već je krenulo prema Hrvatskoj«, kazala je.

Iz agencije Capris odbili su komentirati slučaj, a iz resornog ministarstva dobili smo, na naš upit o brodu, njegovom odredištu i teretu te eventualnim sankcijama, iznimno štur odgovor.

– Tanker »Arc 1« (zastava Panama) usidren je na sidrištu u Riječkom zaljevu 9. svibnja 2022. godine. Ne postoje zapreke da brod napusti sidrište i hrvatski morski prostor u bilo kojemu trenutku, odgovorili su iz Ministarstva, bez dodatnih objašnjenja.

Ništa rječitiji nisu bili ni u Janafu, iz kojeg smo dobili još kraći odgovor u kojem stoji da brod nije bio u najavi dolaska na Janafov terminal u Omišlju.

Tagovi: tanker ispred Rijeke, iranska nafta, Claire Jungman, Luka Rijeka, Janaf
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte podupiru ograničena ponuda i povećanje potražnje
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte podupiru ograničena ponuda i povećanje potražnje
LONDON - Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima potaknute oskudnim zalihama i izgledima povećanja potražnje tijekom ljetne sezone putovanja u najvećem svjetskom potrošaču sirove nafte SAD-u.
Četiri zemlje žele pola stanovnika EU-a opskrbljivati zelenom energijom
ZELENA ENERGIJA
Četiri zemlje žele pola stanovnika EU-a opskrbljivati zelenom energijom
ZAGREB - Danska, Belgija, Nizozemska i Njemačka imaju ambiciju izgradnjom energetskih otoka u Sjevernom moru gotovo udesetostručiti proizvodnju zelene električne energije kako bi elektrane na vjetar do 2050. održivom energijom opskrbljivale pola stanovnika EU-a, izjavio je u srijedu danski veleposlanik Ole Frijs-Madsen.
Klisović: Jedna od varijanti je i da Gradska plinara Opskrba otiđe u stečaj
OTKRIĆA
Klisović: Jedna od varijanti je i da Gradska plinara Opskrba otiđe u stečaj
ZAGREB - Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Joško Klisović rekao je u srijedu vezano za probleme poslovanja Gradske plinare Zagreb Opskrba, kojoj je na jedan dan bio blokiran račun, da konačnog rješenja još nema, ali je jedna od varijanti da Opskrba otiđe u stečaj.
Srbija će dio svojih zaliha plina skladištiti u Mađarskoj
PLIN
Srbija će dio svojih zaliha plina skladištiti u Mađarskoj
BUDIMPEŠTA - Srbija će skladištiti svoj prirodni plin u mađarskim skladištima plina za iduću zimu, rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto u srijedu nakon razgovora sa srbijanskim ministrom financija.
Savjetnica napustila Shell i optužila tvrtku za ekstremne štete okolišu
ODLAZAK
Savjetnica napustila Shell i optužila tvrtku za ekstremne štete okolišu
LONDON - Savjetnica za sigurnost u naftnoj i pliskoj kompaniji Shell Caroline Dennett podnijela je ostavku i optužila poslovodstvo da nisu zaštitili okoliš te da kompanija "uzrokuje ekstremne štete našoj klimi, okolišu, prirodi i ljudima".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE