GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa

Zbog remonta Turskog toka prekid isporuke gasa
GAS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2021 / 21:32
Autor: SEEbiz/Tanjug
BEOGRAD - Prekid isporuka gasa kroz Turski tok je zbog planiranog remonta, a u Srbiji je stavljeno u pripravnost skladište u Banatskom dvoru, sa koga će moći da se pokrije planirana potrošnja u tom periodu, rekao je danas Tanjugu generalni direktor JP "Srbijagasa" Dušan Bajatović.

Zbog redovnog održavanja i pregleda, prekid isporuke kroz Turski tok biće od 22. do 29. juna.

"Najavljeni prekid isporuka kroz cevi Turskog toka u Crnom moru je planirani remont, o kome su obavešteni svi transporteri na ruti Turskog, a u našem slučaju Balkanskog toka", rekao je Bajatović.

Objasnio je da se ne radi se ni o kakvom vanrednom događaju i da postoje planirane zalihe gasa u Banatskom Dvoru, koje su u vlasništvu ili Srbijagasa ili Gaspromeksporta, zavisi od toga ko će biti isporučilac.

"Banatski dvor je već stavljeno u pripravnost. On će biti tačka isporuke, i mi sa tim količinama možemo da pokrijemo planiranu dnevnu potrošnju u Srbiji u tom periodu", rekao je Bajatović.

Dodao je da se uvek pravi neka vrsta rezervne varijante, u slučaju da dođe do nekog kvara ili slično.

"Mi u najkraćem mogućem roku, ili Srbijagas ili Gaspromeksport, možemo da organizujemo interventni uvoz gasa. I to u vrlo kratkom vremenu koje se meri satima. Ako, ne daj bože. bude trebalo", rekao je on.

Kazao je da je sadašnji prekid zbog remonta redovna stvar.

"A s obzirom da nema poremećaja u snabdevanju, nismo obaveštavali javnost", rekao je on.

Bajatović je izneo podatak da je do sada kroz Balkanski tok prošlo oko 1,2 milijarde kubika gasa za potrebe srpskog tržišta.

"Vidi se da posedovanje skladišta, i više transportnih ruta, omogućavaju i bolju fleksibilnost, i veću energetsku bezbednost", zaključio je Bajatović.

Tagovi: gas, banatski dvor, srbijagas, turski tok, gaspromeksporta,
PROČITAJ I OVO
Cijene nafte nastavile rasti iznad 86 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte nastavile rasti iznad 86 dolara
LONDON - Cijene nafte u ponedjeljak su nastavile rast koji su bilježile i prije vikenda te tako dosegnule višegodišnje maksimume, što je rezultat nesrazmjera ponude i potražnje na globalnoj razini te jačanja potražnje za gorivom u SAD-u i šire, dok se gospodarstva oporavljaju od pada izazvanog pandemijom.
Exxon planira skladištiti ugljik u Aziji; poziva na uvođenje transparentne cijene
UGLJIK
Exxon planira skladištiti ugljik u Aziji; poziva na uvođenje transparentne cijene
SINGAPUR - Američka naftna kompanija ExxonMobil planira izgraditi čvorišta za skladištenje ugljika (CCS) diljem Azije te je započela pregovore s nekim zemljama o mogućnostima skladištenja ugljičnog dioksida, rekao je u ponedjeljak voditelj odjela rješenja s niskim udjelom ugljika Joe Blommaert.
UN: Svijet je daleko od klimatskih ciljeva, raste emisija stakleničkih plinova
KLIMA
UN: Svijet je daleko od klimatskih ciljeva, raste emisija stakleničkih plinova
ŽENEVA - Koncentracija stakleničkih plinova dosegnula je rekordne razine u 2020., objavila je agencija UN-a Svjetska meteorološka organizacija (WMO) u ponedjeljak, upozorivši da je svijet daleko od postizanja ciljeva za ograničenje porasta temperature.
Cijene nafte porasle sedmi tjedan zaredom
NAFTNO TRŽIŠTE
Cijene nafte porasle sedmi tjedan zaredom
ZAGREB – Cijena barela nafte na londonskom tržištu porasla je i prošloga tjedna, sedmoga zaredom, dosegnuvši novu najvišu razinu u tri godine, jer se očekuje da će potražnja i dalje jačati, dok je ponuda ograničena.
Revival nuklearne energije
NUKLEARKE
Revival nuklearne energije
ZAGREB - Energetska kriza koja je ove jeseni izbila u Europi i svijetu navela je države na preispitivanje zadrške prema nuklearnim elektranama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE