GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Zelena akcija protiv mogućnosti dogradnje krčkog terminala

Zelena akcija protiv mogućnosti dogradnje krčkog terminala
PROTIVLJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2021 / 15:34
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Zelena akcija poziva građane da potpišu međunarodnu peticiju kojom traže da Europska komisija ne odobri novi popis prioritetnih energetskih projekata jer uključuje štetne projekte poput kopnenog LNG terminala na Krku.

Europska komisija trenutno izrađuje petu listu projekata od zajedničkog interesa (tzv. PCI popis) za infrastrukturne projekte koji bi trebali dobiti pristup EU sredstvima i imati koristi od ubrzane provedbe.

Za mjesto na ovom popisu prijavljena su čak 74 velika plinska projekta, a jedan od predloženih je nastavak LNG projekta na Krku, tzv. druga faza, zajedno s pripadajućim cjevovodima/interkonektorima i plinskim kompresorom.

Iako se nigdje u dokumentima objavljenima na web stranici Europske komisije ne navodi što je točno druga faza, prema Studiji utjecaja na okoliš za plutajući LNG (UPP) terminal na Krku, to se odnosi na izgradnju kopnenog LNG terminala u Omišlju. Europska komisija je nekoliko puta obećala da će sljedeći PCI popis biti usklađen s Europskim zelenim planom.

Međutim, to usklađivanje znači da ovaj popis ne bi smio uključivati plinske projekte, smatraju ekološki aktivisti. Zeleni kažu da je Europska pučka pravobraniteljica je u svom izvještaju upozorila kako je Komisija na prijašnjim PCI popisima dodijelila prioritetni status plinskim projektima, uključujući plutajući LNG terminal na Krku, a da nije pravilno procijenila njihov utjecaj na klimatske promjene. Naglašavaju da je plin fosilno gorivo koje je posebno opasno zbog migracije metana, koji ima veći staklenički potencijal od ugljičnog dioksida.

Peticiju su pripremile europske organizacije Food&Water Action Europe i Climate Action Network Europe.

Tagovi: Zelena akcija, LNG terminal, LNG Hrvatska, Food&Water Action Europe, Climate Action Network Europe
PROČITAJ I OVO
Kina tvrdi da nema curenja iz nuklearne elektrane i da nije promijenila standarde
REAKCIJE
Kina tvrdi da nema curenja iz nuklearne elektrane i da nije promijenila standarde
PEKING - Kina je u srijedu objavila da nema curenja radijacije u nuklearnoj elektrani Taishan te da nije podigla prag prihvatljive razine radijacije u okruženju elektrane, odgovarajući na izvješće američkog CNN-a objavljeno početkom tjedna.
Građevinska dozvola za novi vetropark u Kovačici
DOZVOLA
Građevinska dozvola za novi vetropark u Kovačici
NOVI SAD - Pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Ognjen Bjelić posetio je danas Vetroelektranu „Kovačica“, gde je investitoru, kompaniji Enlight K2 Wind, uručena građevinska dozvola za izgradnju novog vetroparka Pupin, u okviru postojećeg kompleksa, saopštila je Pokrajinska vlada.
Udio fosilnih goriva u energetskoj mješavini isti kao i prije deset godina
PORAZNO
Udio fosilnih goriva u energetskoj mješavini isti kao i prije deset godina
LONDON - Udio fosilnih goriva u globalnoj energetskoj mješavini jednako je visok kao i prije deset godina, unatoč manjim troškovima obnovljivih izvora i pritisku na vlade da zaustave klimatske promjene, pokazalo je u utorak izvješće ekološke udruge REN21.
Očekivanja oporavka potražnje podigla cijene nafte prema 74 dolara
NAFTNO TRŽIŠTE
Očekivanja oporavka potražnje podigla cijene nafte prema 74 dolara

LONDON - Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 74 dolara, potaknute očekivanjima brzog oporavka potražnje u drugoj polovini godine.

Eni otkrio naftno polje u Sjevernom moru
OTKRIĆA
Eni otkrio naftno polje u Sjevernom moru
RIM - Talijanska energetska tvrtka Eni objavila je danas da je otkrila naftno polje u okviru istražnih aktivnosti u Sjevernom moru, koje je realizirala tvrtka War Energy, zajedničko ulaganje Enija i norveškog HitekVizen-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE