GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američke infrastrukturne kompanije čine se kao sigurna oklada

Američke infrastrukturne kompanije čine se kao sigurna oklada
VELIKI PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2021 / 09:26
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Američki demokrati su prevladali podjele između progresivaca i centrista u Kongresu kako bi izglasali paket vrijedan 1000 milijardi dolara koji se odnosi na autoceste, širokopojasni internet i druga infrastrukturna poboljšanja.

Očekuje se da će dio ovog zakona dodijeliti 0,55 bilijuna dolara izravne infrastrukturne potrošnje u SAD-u u sljedećih pet godina, što znači najmanje 300 milijuna dolara potrošnje na javnu infrastrukturu dnevno u sljedećih pet godina. Industrijske tvrtke koje bi mogle dobiti nove poslove su US Steel, PPG, Howmet Aerospace, Alcoa, WESCO International, Wabtec Corporation, Caterpillar, HeidelbergCement, LINDE, CEMEX i druge. Među zanimljivim ETF-ovima koji bi se mogli dobiti iz Bidenova plana su oni koji se odnose na infrastrukturu (IFRA), vodne resurse (PHO), promet (ITY), energiju (XLE), materijale (XLB) i industriju (XLI).

Odbor za otvoreno tržište američkih Federalnih rezervi (FOMC) službeno je najavio postupno smanjenje izvanredne potpore gospodarstvu ovog tjedna nakon dvodnevnog sastanka. Vrijednost mjesečnih otkupa državnih i korporativnih obveznica pasti će za 15 milijardi dolara mjesečno. Očekuje se da će besplatna kupnja obveznica od strane američkih Federalnih rezervi biti dovršena u drugoj polovici sljedeće godine.

Pooštravanje monetarne politike tako će s vremenom povećati prinose na dužničke vrijednosne papire. U pooštravanju monetarne politike središnje banke diljem svijeta razlikovat će dio inflacije uzrokovan zagušenjem u opskrbnim lancima zbog uskih grla uzrokovanih pandemijom i dio inflacije uzrokovan stalnim povećanjem potražnje.

Pooštravanje monetarne politike bit će rezultat samo potonjeg. To naglašava i predsjednik Fed-a Jerome Powell, koji kaže da je vrijeme da se krene sa rezanjem otkupa obveznica, ali da još nije vrijeme za podizanje kamata. Powell želi postići najveću moguću ili "punu" zaposlenost u Sjedinjenim Državama, ali također želi da se porast cijena prevede u veće plaće na američkom tržištu rada. Time će se lakše osigurati Fed-ov cilj inflacije i rast BDP-a nakon epidemijske krize. U SAD-u čak 68 posto BDP-a otpada na potrošnju kućanstava.

Za usporedbu, "samo" polovica europskog BDP-a otpada na potrošnju kućanstava. Burze su se odmorile od Fedovog pogleda na inflaciju i dobile novi zamah.

Tagovi: američka infrstruktura, US Steel, PPG, Howmet Aerospace, Alcoa, WESCO International, Wabtec Corporation, Caterpillar, HeidelbergCement, Joe Biden, Bidenov plan
PROČITAJ I OVO
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
EKONOMSKA SLIKA
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
KOLUMNA - Uz barem privremeno smirivanje bankarske krize, Dow Jones započeo je tjedan pozitivno, no u utorak je bilo više nervoze nakon što su prinosi na obveznice počeli rasti.
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE