GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američke infrastrukturne kompanije čine se kao sigurna oklada

Američke infrastrukturne kompanije čine se kao sigurna oklada
VELIKI PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.11.2021 / 09:26
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Američki demokrati su prevladali podjele između progresivaca i centrista u Kongresu kako bi izglasali paket vrijedan 1000 milijardi dolara koji se odnosi na autoceste, širokopojasni internet i druga infrastrukturna poboljšanja.

Očekuje se da će dio ovog zakona dodijeliti 0,55 bilijuna dolara izravne infrastrukturne potrošnje u SAD-u u sljedećih pet godina, što znači najmanje 300 milijuna dolara potrošnje na javnu infrastrukturu dnevno u sljedećih pet godina. Industrijske tvrtke koje bi mogle dobiti nove poslove su US Steel, PPG, Howmet Aerospace, Alcoa, WESCO International, Wabtec Corporation, Caterpillar, HeidelbergCement, LINDE, CEMEX i druge. Među zanimljivim ETF-ovima koji bi se mogli dobiti iz Bidenova plana su oni koji se odnose na infrastrukturu (IFRA), vodne resurse (PHO), promet (ITY), energiju (XLE), materijale (XLB) i industriju (XLI).

Odbor za otvoreno tržište američkih Federalnih rezervi (FOMC) službeno je najavio postupno smanjenje izvanredne potpore gospodarstvu ovog tjedna nakon dvodnevnog sastanka. Vrijednost mjesečnih otkupa državnih i korporativnih obveznica pasti će za 15 milijardi dolara mjesečno. Očekuje se da će besplatna kupnja obveznica od strane američkih Federalnih rezervi biti dovršena u drugoj polovici sljedeće godine.

Pooštravanje monetarne politike tako će s vremenom povećati prinose na dužničke vrijednosne papire. U pooštravanju monetarne politike središnje banke diljem svijeta razlikovat će dio inflacije uzrokovan zagušenjem u opskrbnim lancima zbog uskih grla uzrokovanih pandemijom i dio inflacije uzrokovan stalnim povećanjem potražnje.

Pooštravanje monetarne politike bit će rezultat samo potonjeg. To naglašava i predsjednik Fed-a Jerome Powell, koji kaže da je vrijeme da se krene sa rezanjem otkupa obveznica, ali da još nije vrijeme za podizanje kamata. Powell želi postići najveću moguću ili "punu" zaposlenost u Sjedinjenim Državama, ali također želi da se porast cijena prevede u veće plaće na američkom tržištu rada. Time će se lakše osigurati Fed-ov cilj inflacije i rast BDP-a nakon epidemijske krize. U SAD-u čak 68 posto BDP-a otpada na potrošnju kućanstava.

Za usporedbu, "samo" polovica europskog BDP-a otpada na potrošnju kućanstava. Burze su se odmorile od Fedovog pogleda na inflaciju i dobile novi zamah.

Tagovi: američka infrstruktura, US Steel, PPG, Howmet Aerospace, Alcoa, WESCO International, Wabtec Corporation, Caterpillar, HeidelbergCement, Joe Biden, Bidenov plan
PROČITAJ I OVO
Politička nestabilnost trese europska tržišta
NEIZVJESNOST
Politička nestabilnost trese europska tržišta
KOLUMNA - Nakon nedjeljnih izbora vodeće europske burze skliznule su, posebice su pale dionice banaka u Parizu.
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
NIŽI TROŠKOVI FINANCIRANJA
ECB povukao ključni potez; inflacija i dalje prijeti
ANALIZA - U SAD-u se ekonomija hladi samo zbog povećanja kamata. Podaci o realnom BDP-u za prvo tromjesečje 2024. revidirani su naniže na 1,3 posto, s početne procjene od 1,6 posto.
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
INVESTICIJE
Predviđanja za iduće razdoblje: Koje su dobre investicijske prilike?
ANALIZA - Jeste li se zapitali gdje investirati svoj novac u narednom periodu? Sigurno da je ovo velika dilema, i da je potrebno pažljivo proučiti sve opcije.
Koliko je održiv ovakav tržišni optimizam?
VISOKI PRINOSI
Koliko je održiv ovakav tržišni optimizam?
KOLUMNA - Budući da su njujorške burze na krilima dionica AI kompanija poput Nvidije koje postavljaju rekorde i hvale se visokim dugoročnim prinosima, razumno je zapitati se koliko ovo još može trajati. Hoće li sljedeće desetljeće biti jednako profitabilno?
Rekordna globalna zaduženost
DUG
Rekordna globalna zaduženost
KOLUMNA - Stara burzovna mudrost kaže da ima smisla prodati dionice u svibnju i vratiti se na tržište na jesen. No ove godine takva taktika za sada ne pali.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE