GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Američke kompanije imale solidan drugi kvartal, njemačke baš i ne

Američke kompanije imale solidan drugi kvartal, njemačke baš i ne
EFEKTI KRIZE I INFLACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2022 / 10:53
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Tvrtke velike tržišne kapitalizacije započele su sezonu objave poslovnih rezultata za drugi kvartal ove godine u SAD-u.

SAD trenutačno doživljava gospodarski rast i zdravo tržište rada koje omogućuje solidnu razinu potrošnje američkih kućanstava. Ovo je vrlo važno u američkom gospodarstvu, jer potrošnja kućanstava čini 68 posto američkog BDP-a. Stoga možemo očekivati da je većina velikih američkih kompanija koje trguju na burzi zabilježila dobar poslovni rezultat u drugom kvartalu. Vjerojatno će to ukupno biti nešto lošije od starih očekivanja zbog manje potražnje iz Kine i inflacije, ali će i dalje biti dobro. Ipak, velike američke banke, predvođene najvećom američkom bankom JPMorgan Chase, već sada stvaraju veće rezerve za loše kredite, čija bi se razina zbog svih rizika u budućnosti mogla povećati.

U SAD-u su dugoročno najuspješnije one banke koje iz krize izlaze sa snažnom bilancom koja im omogućuje dovoljnu likvidnost za srednje i postkrizne kupnje konkurenata i širenje poslovanja. Bez obzira na trenutačno solidno stanje američkog gospodarstva, moramo znati da kombinacija visoke inflacije, kineske zero covid politike i rata u Ukrajini povećava vjerojatnost hlađenja gospodarstva iu SAD-u, kao što je spomenuta kombinacija čimbenika je povećao cijene hrane i energenata. Istovremeno, zbog kvantitativnog zaoštravanja monetarne politike Američke središnje banke (Fed) i povećanja kamatnih stopa u globalnom financijskom sustavu, razina likvidnosti će se u budućnosti dodatno smanjivati. Skuplje zaduživanje, uz inflaciju, negativno će utjecati na prezadužene tvrtke, javne financije i tržište nekretnina u SAD-u jer će si potrošači sve teže priuštiti financiranje nekretnina.

Kraj srpnja također označava početak sezone izvještavanja za njemačke kompanije uključene u njemački burzovni indeks DAX. S obzirom na nesrazmjerno veću izloženost njemačkog gospodarstva negativnim učincima rata u Ukrajini u odnosu na američko, možemo očekivati da će ova sezona izvještavanja kvartalnih poslovnih rezultata biti lošija u Njemačkoj. Posljednje, ali ne i najmanje važno, proizvodne cijene u njemačkoj industriji (PPI indeks) u lipnju su porasle za 32,7 posto na godišnjoj razini (uglavnom zbog rasta cijena plina i poluproizvoda), a sudeći prema padu njemačke trgovinske bilance u posljednjih mjeseci, možemo zaključiti da je barem nekim njemačkim tvrtkama teže prenijeti takvo povećanje troškova na kupca.

Kinezi sve manje kupuju zbog lockdowna, nema više toliko ruskog i ukrajinskog tržišta, a ni europska kućanstva ne mogu podnijeti više od 30% povećanja troškova u jednoj godini. Dok slabiji euro uzrokuje veću potražnju s američkog tržišta, s druge strane, jak dolar nepovoljan je za poslovanje tvrtki iz eurozone pri kupnji onih sirovina koje trguju u dolarima.

Tagovi: američke kompanije, Wall Street, JPMorgan, kineska ekonomija, lockdown, inflacija
PROČITAJ I OVO
Popuštanje inflacije probudilo optimiste
POZITIVNO LJETO
Popuštanje inflacije probudilo optimiste
KOLUMNA - Srpanjska inflacija u SAD-u bila je niža od prognozirane, a srpanjski indeks proizvođačkih cijena također je pozitivno iznenadio. Tržišta dionica reagirala su pozitivno.
Ovaj je sektor otporniji na usporavanje ili recesiju
INVESTICIJSKE PRILIKE
Ovaj je sektor otporniji na usporavanje ili recesiju
ANALIZA - U ovim vremenima mnogi se ulagači pitaju koji su sektori gospodarstva otporniji na usporavanje gospodarskog rasta ili čak recesiju.
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
POSLJEDICE
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
KOLUMNA - Otprilike polovica svjetske trgovine obavlja se u dolarima, a jak dolar, naravno, nije u interesu kompanija u Europi, Aziji, Australiji...
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE