GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Anksioznost i depresija postaju nove prijetnje zdravlju nacije

Anksioznost i depresija postaju nove prijetnje zdravlju nacije
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2021 / 19:40
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - "Nisam ginekolog, ali mogu pogledati", sve učestalija je šaljiva upadica u tmurnoj svakodnevici.

Prije sedam godina, ali i prije osam mjeseci, pisao sam o naciji na sedativima. Nažalost, situacija je sve gora.

Anksioznost i depresija postat će nova pandemijska prijetnja posebice povezana s PTSP-om. Jednom kad pandemija i prođe, ostat će psihički poremećaji kao posljedica svega što nam se dogodilo.

U poplavi rastrojenog društva sve je više samoprozvanih ''ginekologa'' koji se bave liječenjem psihički oboljelih ljudi. Traumatizirani potresima, bolestima, izolacijom, financijskim nedaćama, nesanicom, glavoboljama, agorafobijom, asocijalnošću, koncentriranim strahom i da ne nabrajamo, doveli smo se do kritične točke pucanja.

Psihoza kojom smo svakodnevno izloženi dovela nas je u stanje očaja pa posežemo za brzim ''rješenjima'' za svoje probleme. Alkohol, droga, kocka, impulzivna kupnja, TV-vidovnjaštvo, sve dok se čaša ne prelije i naše reaktivno stanje ne završi nekom pucnjavom, suicidom ili ovisnošću o sedativima od kojih postajemo zombiji.

S jedne strane pune nam se bolnice za liječenje psihičkih poremećaja, dok s druge strane imamo ''vrtložne'' samoprozvane gurue koji traumatiziranu osobu često dovedu do usijanog optimizma, euforije, po kojoj uslijedi naglo, strmoglavo sunovraćenje. Čovjek je jedinstven i neponovljiv pa mu se tako i pristupa. Ne postoji univerzalni recept koji će svima jednako pomoći.

U situaciji u kojoj se nalazimo, kad većina nas gubi odgovornost spram vlastitog psihofizičkog zdravlja, itekako je važno pratiti znakove poremećaja o kojima govore ili pišu stručnjaci oko nas. Pratiti zbog sebe ili da bismo primijetili znakove kod osoba s kojima komuniciramo. Sve veći broj ponuđene besplatne stručne pomoći daje nadu da bi se ovaj negativni trend mogao zaustaviti.

Prije no što ogreznemo u alkohol, antipsihotike ili drogu, probajmo u miru razgovarati jedni s drugima, a onda potražiti pomoć kod stručnjaka, a ne na Googleu. Svakodnevica ispunjena medijskim pumpanjem straha te neodgovornost u senzacionalističkih medija dodatno stavljaju uteg na psihičko zdravlje nacije. Možda da se okrenemo od njih i okrenemo sebi, svojima, daleko od ''ginekologa'' koji znaju sve, a nude prazninu i još veći očaj.

Tagovi: depresija, anksioznost, mentalno zdravlje, pandemija, alkoholizam, droga
PROČITAJ I OVO
Ako su mogli Tesla i GameStop, zašto ne bi mogao i dogecoin
TRŽIŠTE I FUNDAMENTI
Ako su mogli Tesla i GameStop, zašto ne bi mogao i dogecoin
KOLUMNA - Pseći mem novčić postao je parodija vrijedna više od 50 milijardi dolara, što je jednostavno nevjerojatno. Primjera radi, njegova vrijednost veća je od tržišne kapitalizacije Forda.
Investitori ponovno otkrivaju europske dionice
NOVI ZAMAH
Investitori ponovno otkrivaju europske dionice
ANALIZA - Ekonomski rat između SAD-a i Kine, kao i Rusije, intenzivira se i nastavit će se. Europa je sve više prisiljena odabrati svoju stranu.
Narodni heroj Vili u slobodnom padu
BEZ POTPORE
Narodni heroj Vili u slobodnom padu
KOLUMNA - Pritisak oporbe, Veledrogerija, pa i KoHOM-a, Berošu ostavljaju sve manje prostora na dasci broda koji se opasno nakrivio u dužničkoj oluji. Narodni heroj Ljiljan Beroš Vidić tako postaje nepoželjnim antijunakom koji nije odolio čarima zapovjedne ''odgovornosti''.
Dogecoin u zamci teorije veće budale
KRIPTO EUFORIJA
Dogecoin u zamci teorije veće budale
KOLUMNA - Tržišna kapitalizacija dogecoina (usput rečeno: za razliku od bitcoina ima neograničenu ponudu) približila se prilično razini od 50 milijardi dolara, čineći ovu kovanicu neko vrijeme čak i među pet najvećih kriptovaluta.
Neslužbeni plan podjele BiH opet potpirio stare vatre na Balkanu
STARE TENZIJE
Neslužbeni plan podjele BiH opet potpirio stare vatre na Balkanu
KOMENTAR - Neslužbeni plan podjele BiH podigao je prašinu na Zapadnom Balkanu. EU se mora odlučno pozicionirati protiv takvih scenarija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE