GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Apple i Tesla ispali s radara investitora na početku 2024. .

Apple i Tesla ispali s radara investitora na početku 2024.  .
SEDAM VELIČANSTVENIH
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2024 / 08:39
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Elita Sedam veličanstvenih gubi dva člana. Apple i Tesla više ne plivaju strujom, Apple je također izgubio primat najvrjednije kompanije na svijetu zbog ne tako impresivne prodaje iPhonea 15. Na vrhu je sada Microsoft, koji se dobro snalazi u polju korisničkog sučelja

Microsoft je već 2021. nakratko bio na vrhu najvećih javnih kompanija ispred Applea, sada je ponovno. U petak su njegove dionice porasle za 1 posto na rekordnih 388 dolara, čime je tvrtka procijenjena na 2,887 bilijuna dolara, nešto više od Appleove tržišne vrijednosti. Već lani su Microsoftove dionice (+57%) zbog obećavajuće investicije u OpenAI prošle bolje od Appleovih (+48%), "škare" su i ove godine otvorene. Isto vrijedi i za dionice Tesle. Pod pritiskom prodaje su zbog sve veće konkurencije koja tjera Teslu na snižavanje cijena svojih modela, prekinutih opskrbnih lanaca (zbog događaja u Crvenom moru) i većih troškova rada. Neki analitičari više ne ubrajaju Apple ili Teslu među veličanstvenu sedmorku, u ovom društvu su još Amazon, Meta, Alphabet i posebno Nvidia, koja je prošle godine zabilježila nevjerojatan (više od 230%) rast, au 2024. je već 11 posto u plus.

U posljednjem tjednu zamjetan je i rast tehnološkog sektora u New Yorku, jer je Nasdaq indeks, koji mjeri raspoloženje na Nasdaq burzi, porastao za više od tri posto. Na Wall Streetu NYSE, najvećoj svjetskoj burzi, rast je bio prigušeniji. Špekulacije su i dalje u prvom planu kada će Fed početi snižavati kamatne stope. Posljednji podaci o inflaciji mogli bi ga malo spriječiti u toj namjeri. Prosinačka inflacija bila je viša u SAD-u ponajviše zbog viših stanarina i cijena hrane, jer je na godišnjoj razini porasla s 3,1 na 3,4 posto. Srećom, smanjila se temeljna inflacija (koja ne uključuje cijene hrane i energenata), točnije s 4,0 na 3,9 posto. Ipak, smatra se da takva inflacija i dalje diktira oprez američke središnje banke, koja bi, prema mišljenju većine, ipak trebala početi s labavljenjem monetarne politike već u ožujku.

U petak su američke banke otvorile sezonu kvartalnih objava. JPMorgan Chase izvijestio je o nižoj dobiti u prošlom tromjesečju, ali je ipak ostvario rekordnu dobit za cijelu 2023. godinu (49,6 milijardi dolara, ili 32 posto više nego 2022.), što je bilo nakon akvizicije First Republica u svibnju i, naravno, s očekuju se i rastuće neto kamatne marže. Najvažnija banka na svijetu također je objavila da će ovogodišnji prihod od kamata biti veći od očekivanog. Dionice su u petak otvorile trgovanje na rekordnoj razini, ali su završile 0,7 posto ispod razine. Jamie Dimon, prvi čovjek JP Morgana, upozorava da bi inflacija u SAD-u mogla biti tvrdoglavija nego što se očekivalo, pa će kamatne stope stoga ostati na visokoj razini dulje vrijeme. Scenarij kojeg su se ulagači jako pribojavali prošle jeseni, ali su u studenom i prosincu s optimizmom u očima zaključili da paradigma "više za duže" nije baš vjerojatna.

Tagovi: apple, tesla, microsoft, faang, nasdaq, amazon, meta, alphabet, jpmrgan
PROČITAJ I OVO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
TREZVENO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
KOLUMNA - Burze se ne zaustavljaju na postizanju novih rekorda. Svježi novac nastavlja pritjecati na Wall Street, a gotovo 60 posto Amerikanaca koji posjeduju barem jednu dionicu, najviše od početka 1980-ih. Jesu li dobri povrati dugoročno održivi?
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
SIGNALI
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Očekivanja da će inflacija u SAD-u prvi put od ožujka 2021. pasti ispod tri posto (na godišnjoj razini) nisu se ostvarila, što je ohladilo zapadne burze, koje su - posebno se to odnosi na New York - prije toga snažno ojačale i postavile rekorde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE