GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrijska sramota

Austrijska sramota
KORONA I POLITIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.08.2020 / 20:37
Autor: Krešimir Butković
KOLUMNA - Samo da susjedu crkne krava! Nekako se na to svela ljetna kulminacija pandemije u kojoj je isplivalo sve licemjerje Europe u odnosu prema onima koji, eto, imaju bogomdane uvjete da ostvare kakvu-takvu turističku sezonu.

Stigmatizacija hrvatskog turizma u Austriji, ali i austrijskih turističkih ''kvislinga'' kao prijenosnika virusa zbog koje će stradati cjelokupna austrijska nacija i gospodarstvo, dno je primitivizma ''bečke škole'' koji je svoj vrhunac doživio u jednoj gostionici u Grazu. ''Zabranjeno povratnicima iz Hrvatske'' – piše na tabli kraj ulaza. U stilu ''Zabranjeno psima i Indijancima'', sad slobodno možemo staviti i Hrvatima kao i onima koji su u Hrvatskoj ljetovali.

SEEbiz je još prije gotovo dva mjeseca objavio informaciju da je gastarbajterima bilo ''savjetovano'' da ne idu za godišnje odmore u svoju domovinu jer dovode u pitanje povratak na radna mjesta. Mnogima se to činila pretjerana vijest, no sad vidimo da i nije. Austrija se tako Kurzovim apsolutizmom pretvorila u središnji regulator koronakrize koja, u maniri negdašnjeg Austrijskog carstva, diktira aktualnu politiku represije spram Balkana no indirektno pritišćući i druge zemlje koje su pretežno orijentirane na turizam.

Austrijsko cipelarenje protivnika na podu je puka želja da se kroz ekonomski sadizam isključi europsko slijepo crijevo turizma ne bi li se ''čisti'' turisti iz hoch Europe preusmjerili prema Beču, Grazu, Salzburgu.

OK, svatko se snalazi kako zna.

No, je li Austrija ikome odgovarala zbog zataškavanja korona epicentra na svojim skijalištima. Šutjelo se i spašavalo sezonu dok se nemilice sijala korona po Europi. Svi smo u austrijskom turističkom aranžmanu dobili i bonus za dodatno zdravstveno osiguranje. Virus bogatih tako je postao pandemijski problem cijelog svijeta.

Račun za austrijsku šutnju ispostavljen je Hrvatskoj. Dok se provodi tranzitna diskriminacija, ali i gospodarski udarac na brojne Hrvate koji tjedno odlaze na posao u Austriju i troše značajan novac na Covid-19 testove, Austrija i dalje ima veći problem s koronom nego Hrvatska.

Zataškava li netko brojke i pravu stvarnost? Vjerujem da ne, jer inače se ne bi dogodila ona zdravstveno perverzna fotografija ministra Beroša ili licemjerna ''grlidba'' na pobjedničkoj zabavi HDZ nakon izbora na kojoj nitko nije nosio maske osim one ''poštenih'' političara. Bogu hvala pa se Hrvatska dosjetila jadu pokrenuvši Covid test punktove po otocima i turističkim centrima s jamčenim ekspres rezultatima.

Politički ''neutralni'' Capak, prateći mjere zaštite od epidemije refleksno, sa stručnog aspekta, ustvrdio je da će i Austrijanci uskoro imati zimsku sezonu. Nisu hrvatski turisti Austrijancima ni približno toliko važni kao austrijski turisti za harvatski turizam, ali naši ljudi će ovoga puta dobro razmisliti žele li potegnuti do skijališta na friški austrijski zrak koji čisti koronarne putove.

Sigurna Austrija ostavila je ružnu sliku o sebi tijekom koronakrize, a sve se čini kao uvod u tihi turistički rat u Europskoj uniji. Mi možemo samo zaključiti, glede testiranja, da gosti mogu i preko Kurza do nas.

Tagovi: Austrija, koronakriza, austrijski turisti, hrvatski turizam, Sebastian Kurz, Krunoslav Capak, Vili Beroš
PROČITAJ I OVO
Investitori se pitaju: Jesmo li dotaknuli dno?
PAD DIONICA
Investitori se pitaju: Jesmo li dotaknuli dno?
ANALIZA - U posljednje vrijeme brojni ulagači postavljaju pitanje jesmo li već dotakli dno već dugogodišnjeg ovogodišnjeg pada cijena dionica.
Inflacija u praksi: Evo koji su proizvodi najviše poskupjeli
RAST CIJENA
Inflacija u praksi: Evo koji su proizvodi najviše poskupjeli
ANALIZA - Ulja su bez premca, skuplja su 33% u odnosu na prva četiri mjeseca 2021, slijede ih brašno s 27%, smrznuti mesni proizvodi s 25%, mlijeko s 21% i sportski (izotonični) napitci s 20% višim cijenama od prošlogodišnjih.
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KAKO INVESTIRATI?
Volatilnost na burzama: Ovo je jedan od mogućih investicijskih odgovora
KOLUMNA - Na račun moguće recesije, visokog rasta cijena, geopolitičkih problema i na račun rasta kamatnih stopa, ove godine svjedočimo povećanju volatilnosti cijena dionica na burzama.
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ALATI
Koji su najuspješniji brendovi alata?
ANALIZA - Postoji zaista mnogo različitih brendova alata na tržištu. Međutim, određene kompanije se znatno izdvajaju u odnosu na one ostale.
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE