GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrijski šamar Angeli Merkel

Austrijski šamar Angeli Merkel
DILEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2020 / 20:36
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - I dok su Francuska, Njemačka i Italija odlučile skijališta ostvariti zatvorenima do siječnja, Austrija je tu inicijativu odbila.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz prije nekoliko je dana odbrusio povijesno "ne" njemačkoj inicijativi za zatvaranjem skijališta.

Razlog? Naravno, novac.

Jer, skijanje generira oko četiri posto austrijskog BDP-a, prema podacima ING-a. Usporedbe radi, njemačka auto industrija čini oko pet posto tamošnjeg BDP-a. Možete li zamisliti kako bi Nijemci reagirali da im netko, recimo austrijanci, preporuči zastvaranje auto industrije?

I na kraju, postojat će politička šteta u cijeloj priči. Francuska skijališta mogu samo gledati svoje kolege iz Švicarske - koja su izvan EU i očito slobodna od bilo kakve moralne obveze da ne osramote svoje susjede - koja će biti otvorena i uz neka ograničenja raditi cijele zime. Švicarska je dodala da će "skijališta i zimska odmarališta morati razraditi planove zaštite". Vlada zahtijeva stalno poštivanje fizičke distance. Nošenje zaštitnih maski i poštivanje udaljenosti su obvezni u redovima, a maske su također obvezne pri korištenju žičara. Vlada drži da su te mjere nužne da bi se izbjegao porast broja zaraza tijekom zimskih praznika.

Neka skijališta na višim nadmorskim visinama u Švicarskoj već su otvorena poput St. Moritza, Davosa i Zermatta, dok se druga pripremaju za otvaranje.

Oni koji žele nastaviti skijati imaju poantu. Spuštanje niz planinu sa skijama pričvršćenim za noge nije rizičnije, u smislu koronavirusa, nego, primjerice, biciklizam.

Bizarna je rasprava o tome mogu li obitelji izgubiti odmor na skijanju tijekom pandemije - i to već poznata. Slične rasprave bile su na dnevnom redu i prošloga ljeta kad se urnebesno raspravljalo o tome hoće li se kontinent ponovo otvoriti za turizam. Da je prioritet bilo uklanjanje virusa, odgovor bi bio negativan. Ali Europljani nisu mogli podnijeti ideju da ostanu zaglavljeni kod kuće u kolovozu pa su spakirali kofere i i krenuli na put. Posljedice su bile predvidive. Turisti su proširili virus.

Svjesno ili ne, prošlog ljeta je u utakmici između zdravlja i odmora napravljen izbor. Pobijedili su praznici. Ovaj put izbor je ponešto teži jer, kako znamo, i virus se očito zimi širi lakše i brže nego pri ljetnim temperaturama.

Kao znak opreza, a možda i dobre volje, austrijska vlada odlučila je zabraniti après-ski zabave na skijalištima. Sve dok se, u nekoj dalekoj budućnosti, stvari ne vrate u normalu.

Tagovi: skijanje, Austrija, Švicarska, Italija, Sebastian Kutz, Angela Merkel
PROČITAJ I OVO
Tužna kava za van
TEATAR APSURDA
Tužna kava za van
KOLUMNA - Tužna kava djeluje još tužnije u ovoj učmaloj atmosferi gdje imitacija života brine o nama podsjećajući nas na odgovornost koja je odavno izgubila smisao jer nema podršku ni od najviših političkih instanci.
Prokletstvo Zlatne kune
PODUZETNIŠTVO U HRVATA
Prokletstvo Zlatne kune
KOLUMNA - Podnaslov ove priče bi mogao glasiti: "nije važno koliko traje, samo da se ja namirim".
Bezobzirna kampanja usred ruševina
NEPRILIČNO
Bezobzirna kampanja usred ruševina
KOLUMNA - Svjedočimo bezobzirnoj predizbornoj kampanji lešinarskog tipa. Gradonačelnica Siska nije žalila sredstava na izradi plakata da nas obavijesti da je Sisak 100 posto Hrvatska.
Nedodirljivi lokalni šerifi
MOĆNICI
Nedodirljivi lokalni šerifi
KOLUMNA - Zaboravlja se na tzv. Lex Šerif, kako je javnost od milja nazvala Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Za većinu pravnih stručnjaka to je pravno nasilje i podrivanje demokracije.
Bitcoin postao dugoročna investicija
INVESTICIJE
Bitcoin postao dugoročna investicija
KOLUMNA - Bitcoin je u siječnju istisnuo tehnološke dionice s prvog mjesta u smislu obujma trgovanja, prema istraživanju upravitelja imovine provedenom od strane Bank of Americe.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE