GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Austrijski šamar Angeli Merkel

Austrijski šamar Angeli Merkel
DILEME
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.12.2020 / 20:36
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - I dok su Francuska, Njemačka i Italija odlučile skijališta ostvariti zatvorenima do siječnja, Austrija je tu inicijativu odbila.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz prije nekoliko je dana odbrusio povijesno "ne" njemačkoj inicijativi za zatvaranjem skijališta.

Razlog? Naravno, novac.

Jer, skijanje generira oko četiri posto austrijskog BDP-a, prema podacima ING-a. Usporedbe radi, njemačka auto industrija čini oko pet posto tamošnjeg BDP-a. Možete li zamisliti kako bi Nijemci reagirali da im netko, recimo austrijanci, preporuči zastvaranje auto industrije?

I na kraju, postojat će politička šteta u cijeloj priči. Francuska skijališta mogu samo gledati svoje kolege iz Švicarske - koja su izvan EU i očito slobodna od bilo kakve moralne obveze da ne osramote svoje susjede - koja će biti otvorena i uz neka ograničenja raditi cijele zime. Švicarska je dodala da će "skijališta i zimska odmarališta morati razraditi planove zaštite". Vlada zahtijeva stalno poštivanje fizičke distance. Nošenje zaštitnih maski i poštivanje udaljenosti su obvezni u redovima, a maske su također obvezne pri korištenju žičara. Vlada drži da su te mjere nužne da bi se izbjegao porast broja zaraza tijekom zimskih praznika.

Neka skijališta na višim nadmorskim visinama u Švicarskoj već su otvorena poput St. Moritza, Davosa i Zermatta, dok se druga pripremaju za otvaranje.

Oni koji žele nastaviti skijati imaju poantu. Spuštanje niz planinu sa skijama pričvršćenim za noge nije rizičnije, u smislu koronavirusa, nego, primjerice, biciklizam.

Bizarna je rasprava o tome mogu li obitelji izgubiti odmor na skijanju tijekom pandemije - i to već poznata. Slične rasprave bile su na dnevnom redu i prošloga ljeta kad se urnebesno raspravljalo o tome hoće li se kontinent ponovo otvoriti za turizam. Da je prioritet bilo uklanjanje virusa, odgovor bi bio negativan. Ali Europljani nisu mogli podnijeti ideju da ostanu zaglavljeni kod kuće u kolovozu pa su spakirali kofere i i krenuli na put. Posljedice su bile predvidive. Turisti su proširili virus.

Svjesno ili ne, prošlog ljeta je u utakmici između zdravlja i odmora napravljen izbor. Pobijedili su praznici. Ovaj put izbor je ponešto teži jer, kako znamo, i virus se očito zimi širi lakše i brže nego pri ljetnim temperaturama.

Kao znak opreza, a možda i dobre volje, austrijska vlada odlučila je zabraniti après-ski zabave na skijalištima. Sve dok se, u nekoj dalekoj budućnosti, stvari ne vrate u normalu.

Tagovi: skijanje, Austrija, Švicarska, Italija, Sebastian Kutz, Angela Merkel
PROČITAJ I OVO
Nedodirljivi lokalni šerifi
MOĆNICI
Nedodirljivi lokalni šerifi
KOLUMNA - Zaboravlja se na tzv. Lex Šerif, kako je javnost od milja nazvala Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Za većinu pravnih stručnjaka to je pravno nasilje i podrivanje demokracije.
Bitcoin postao dugoročna investicija
INVESTICIJE
Bitcoin postao dugoročna investicija
KOLUMNA - Bitcoin je u siječnju istisnuo tehnološke dionice s prvog mjesta u smislu obujma trgovanja, prema istraživanju upravitelja imovine provedenom od strane Bank of Americe.
Nekoliko pitanja za Vilija Beroša
TULUM I ZDRAVSTVO
Nekoliko pitanja za Vilija Beroša
KOLUMNA - Zašto su se okupili djelatnici covid bolnice na jednom takvom druženju? Opraštali su se od jedne svoje kolegice koja ih napušta, odlazi na rad u inozemstvo, napušta svoju Domovinu, možda i obitelj. Napušta naš zdravsteni sustav. Zašto, ministre Beroš?
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
ŽRTVE I ZLOČIN
Zlostavljanje žena: Možemo li biti bolji ljudi?
KOLUMNA - Budimo muškarci, sinovi, muževi i očevi i podržimo te žene da se otkrije one najgore među nama, da zaustavimo njihove nečasne pohode, da pošaljemo poruku svima koji i na trenutak pomisle da bi mogli krenuti njihovim stopama.
Još jedan američki blockbuster
INAUGURACIJA
Još jedan američki blockbuster
KOLUMNA - Priznajem, kao i u nekim ranijim situacijama odlučio sam svoj dio nenadoknadivog vremena potrošiti, bolje reći baciti, u dio života koji bi trebao biti zaboravljen, u gledanje inauguracije, postavljenja novog predsjednika Sjedinjenih američkih država.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE