GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Azijski tigrovi: Ekonomska i geopolitička budućnost između Kine i SAD-a

Azijski tigrovi: Ekonomska i geopolitička budućnost između Kine i SAD-a
SILE U USPONU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.04.2020 / 20:41
Autor: Tomislav Piškor
KOLUMNA - Hong Kong, Singapur, Republika Koreja i Tajvan, četiri su azijska tigra. Države koje su četiri desetljeća fascinirali svjetsku ekonomiju, nalaze se na prekretnici.

Sve je krenulo 60-ih godina prošlog stoljeća kad su se Azijski tigrovi etablirali proizvodeći majice i plastično cvijeće, a nekoliko godina kasnije, već su proizvodili memorijske čipove i prijenosna računala. Sve do 1990-ih, postizali su bez iznimke, dvoznamenkasti ekonomski rast. Međutim, tad je došlo do potpunog preokreta kroz Azijsku financijsku krizu (1997-98.) gdje su rast i fascinacija prestali. Ubrzo je NR Kina preuzela zvjezdanu ulogu u Aziji i pogurala ekonomije Azijskih tigrova u drugi plan.

U ekonomskoj sjeni Kine, trgovinskog rata između SAD-a i Kine, budućnost Azijskih tigrova pitanje je koje golica maštu ekonomskih i geopolitičkih stručnjaka. Azijski tigrovi su u suvremenim okolnostima pozicionirani između Kine i SAD-a. U novom konfliktu nalik na hladnoratovsku politiku, upravo su sigurnost i prosperitet glavne geopolitičke brige četiri azijske države.

Iako površnim pogledom mainstream mediji prezentiraju kako su Tajvan, Singapur i Republika Koreja profitirali ekonomskim ratom između Kine i SAD-a, dugoročno i u globalu ekonomije Azijskih tigrova izložene su negativnim trendovima. Ove četiri države širenjem globalizacije u značajnom dijelu uključile su svoje ekonomije u međunarodnu razmjenu, te trenutno zbog otvorenih ekonomija nisu imune na borbu između dvije svjetske supersile.

I dok SAD i Kina imaju 12 i 20 posto udio izvoza BDP-a, Azijski tigrovi kao male i otvorene ekonomije bilježe od 45 posto (Republika Koreja), preko 65 posto (Tajvan), sve do 200 posto BDP-a (Singapur i Hong Kong). Ta ovisnost o drugim državama, Azijske tigrove primorala je da zaustave negativne trendove. Prije novog milenija, ove države bile su uključene u samo pet regionalnih trgovinskih sporazuma. Zaključno s 2019. godinom, pristupile su još u 49 sporazuma. Primjerice, Singapur je začetnik ideje TPP-a (Transpacifičko partnerstvo) i RCEP-a (Regionalno ekonomsko partnerstvo koje uključuje ASEAN i Kinu).

Postoje tri potencijalna scenarija geopolitičke strategije koja uključuje Azijske tigrove u istočnoj i jugoistočnoj Aziji u idućih dva desetljeća. Prvi je regionalna hegemonija Kine, drugi obuhvaća regionalnu bipolarnost Kine i Japana kao ključnih aktera, dok treći scenarij uključuje regionalnu multipolarnost gdje će države gravitirati prema trenutnom stanju. U svom tom vrtlogu, geopolitika u Aziji ne podrazumijeva samo žarišta suparništva i nestabilnosti, već i podjele na vojnom planu. Poput, primjerice, teritorijalnih težnji na prostoru južnokineskog mora i značaj SAD-a u vojnoj suradnji. Stoga će ovaj dio svijeta dugo biti od globalne važnosti. Politički, države koje čine Azijske tigrove, postat će sve relevantniji igrači, ne samo bilateralno, već i multilateralno - s obzirom na to da je Azija postala središte ekonomske dinamičnosti, kako intra-regionalno, tako i globalno.

Upravo je dinamika ekonomije Azijske tigrove pozicionirala na karti svijeta. Sve četiri države prema BDP-u po stanovniku nadmašile su Japan, koji je svima njima bio ekonomski uzor u prošlosti. Međutim, danas, sve četiri države proizvode ono što Kina nije u stanju, odnosno pozicionirali su svoje ekonomije oko kineske sfere. Tako, primjerice, Republika Koreja i Tajvan dominiraju u ekonomskoj niši tehnološkog lanca opskrbe, usredotočujući se na čipove i tehnologiju koji su od vitalnog značaja za 5G, dok su Singapur i Hong Kong dominantni kao financijska središta i vrata između Kine i ostatka svijeta.

Ekonomije Azijskih tigrova dostigle su tehnološki napredak u mnogim industrijama, što im dodatno otežava budući napredak. S obzirom na to da više nemaju primjera države u koje se mogu ugledati kako bi ostvarili rast, kao u prošlosti Japan, njihove ekonomije more iste brige kao i napredne zapadne ekonomije. Sve to čini da će se Azijski tigrovi u dogledno vrijeme morati prilagoditi geopolitičkim i ekonomskim tendencijama između Kine i SAD-a.

Azijski tigrovi i dalje će biti ekonomski predvodnik za ostatak svijeta, budući da su najviše izloženi globalnim trendovima - tehnologiji, geopolitici i financijama. Također, ovaj kvartet država bit će pokazatelj budućnosti čovječanstva. Pioniri su u mnogim novim tehnologijama koje će promijeniti svijet, dok se u istom trenutku bore s dilemama kako se nositi s trendovima starenja populacije, posljedice automatizacije poslova i kako uspješno lavirati između SAD-a i Kine.

Tagovi: azijski tigrovi, Hong Kong, Singapur, Republika Koreja, Tajvan, azijska ekonomija, kineska ekonomija
PROČITAJ I OVO
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOREKCIJA
Napad na Izrael intenzivirat će korekciju na tržištima
KOLUMNA - Energetski sektor je ove godine u lijepom plusu, zaslugom stalno rastućih cijena nafte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE