GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

B3W inicijativa zasad tek neozbiljan pokušaj pariranja Kini

B3W inicijativa zasad tek neozbiljan pokušaj pariranja Kini
SAD-KINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.07.2021 / 08:34
Autor: Tomislav Piškor
KOLUMNA - Prije nešto više od dva tjedna, na summitu G7 predstavljena je inicijativa B3W - Build Back Better World. Službeno priopćenje Bijele kuće navodi kako će SAD i članice G7 pokrenuti financijsku konstrukciju za pomoć u financiranju infrastrukture, poput cesta i mostova, u siromašnijim zemljama.

Ovaj plan izričit je odgovor na kinesku inicijativu BRI (Inicijativa pojas i put), koja je pokrenuta 2013. godine s istim ciljevima. Predsjednik SAD-a, Joe Biden, pokazao je ovim potezom kako u njegovom diskursu i dalje dominira rivalitet s Kinom. Pogotovo, ako pogledamo širu sliku, nastavak rivaliteta i nedavnog fokusa NATO saveza prema situaciji u južnokineskom moru.

Trenutno je B3W inicijativa pomalo nerazumljiva s obzirom na šturost u detaljima i očekuje se kako bi mogla postati realnost tek u godinama koje su pred nama. Naglasak u priopćenju govori kako je B3W: “visoko-kvalitetno i transparentno infrastrukturno partnerstvo predvođeno vodećim demokratskim državama koje će umanjiti infrastrukturne potrebe od 40+ trilijuna dolara koje je potrebno svijetu u razvoju, pogotovo nakon posljedica pandemije Covid-19.”

Neće ovo biti novi Marshallov plan (nastao nakon Drugog svjetskog rata), već javno-privatno partnerstvo. Washington želi iskoristiti međunarodne financijske korporacije za razvoj, poput US EXIM banke i U.S. International Development Finance Corporation. Te dvije agencije SAD-a zamalo su poslane u ropotarnicu povijesti prije svega nekoliko godina, međutim 2018. i početkom trgovinskog rata na osovini NR Kina - SAD, proračun im je udvostručen. Trenutno proračun te dvije agencije iznosi 16 milijardi dolara, što je daleko od mogućnosti BRI inicijative.

Ideološki, srž B3W inicijative leži u pretpostavci da je svijet danas podijeljen u dva tabora - demokracije i autokracije. I, da će kreacijom B3W svijet biti spašen od većeg upliva Kine na zemlje manjeg utjecaja u svijetu. Izazov za B3W bit će brzina kojom je NR Kina uspjela investirati u zemlje u razvoju. Sve to zvuči pomalo donkihotovski, pogotovo jer bi ova inicijativa teško parirala kineskom pojednostavljenom inačicom.

Prednosti B3W inicijative počivaju na financiranju ‘zelenih’ projekata, u komparaciji s projektima u koje ulaže NR Kina. Ova inicijativa pozitivno je dočekana u državama u blizini kineske orbite, države koje ionako traže način da balansiraju između utjecaja NR Kine i ostalih ključnih svjetskih velesila.

I, tu, svake prednosti prestaju. Vodeći mediji već su percipirali B3W inicijativu kao anti-kinesku. Međutim, moramo razlikovati i staviti u kontekst vremena inicijativu. BRI inicijativa pojavila se u vrijeme općeg oporavka ekonomije nakon globalne financijske krize, od države bez kontroverzne kolonijalne prošlosti (za razliku od mnogih G7 članica) i s pozitivnim konotacijama za zemlje u razvoju. U današnje vrijeme, B3W inicijativa nije naišla na tako plodno tlo.

Prema podacima Refinitiva, više od stotinjak država potpisale su sporazume s NR Kinom o suradnji u više od 2600 BRI projekata u vrijednosti od 3.7 trilijuna dolara! U usporedbi s BRI inicijativom, B3W izgleda poput poluproizvoda. Veliki su upitnici mogu li uopće G7 članice na čelu s SAD-om osigurati značajna sredstva od svojih Vlada i agencija. Pogotovo, jer se ne nalaze u bajnoj financijskoj situaciji, a s obzirom na financijske poteškoće koje je izazvala pandemija u državama G7.

„Kroz B3W, članice G7 i drugi partneri koordinirat će se u mobilizaciji kapitala privatnog sektora u četiri fokusna područja - klima i zdravlje, digitalna tehnologija i rodna ravnopravnost, te jednakost - uz ulaganja iz naših razvojnih financijskih institucija." Nakon ove konstatacije u službenom priopćenju, i dalje se kao glavno pitanje postavlja odakle će se naći sredstva i na koje načine. Fokusirajmo se samo na SAD, ostale članice G7 su u još nepovoljnijem položaju. Kako će SAD nagovoriti privatni i bankarski sektor da podrže B3W ako u sadašnjoj političkoj situaciji Joe Biden ne može računati na njihovu podršku u financiranju infrastrukturnih projekata na području SAD-a? Trenutni plan predsjednika Bidena je da financira svoju agendu (Build Back Better program) putem višeg oporezivanje velikih korporacija.

Osim problematike s financijske strane priče, postoje još dva potencijalna problema. Prvi je neuniformirana politika članica G7. Primjerice, Europska Unija nema preciznu politiku prema NR Kini, pogotovo ne sve njezine članice. Za neke države Starog kontinenta NR Kina je esencijalno tržište te će teško antagonizirati azijsku velesilu za B3W inicijativu.

Zatim, drugi potencijalni problem su uvjeti pod kojima će funkcionirati B3W inicijativa. Uvjeti poput ljudskih prava, klimatskih promjena, suzbijanje korupcije i vladavine prava, nisu toliko privlačni zemljama u razvoju u komparaciji s kineskom BRI inicijativom, koja ne postavlja takve uvjete.

Naravno, kad sagledamo sadašnju (ne)kompletnu sliku B3W inicijative, bit će manje grandiozna nego što najave govore. Naravno, ako uopće zaživi jednog dana. Ono što je vidljivo iz ovog poteza G7 i ponajprije SAD-a, je i dalje borba za globalni poredak između SAD-a i NR Kine.

Samo po pogledu na naziv inicijative, koja je dobila ime po američkom projektu vlastite infrastrukturne revitalizacije, znak je američkih imperijalnih pretenzija. I, naravno, pretpostavke da sve što je dobro za SAD, treba biti dobro ostatku svijeta. Dokaz je ovo kako SAD i Zapadna Europa i dalje vode krivu ideološku bitku s ovim projektom, umjesto da se fokusiraju na ekonomsku komponentu, koja će biti od presudne važnosti u ovoj utakmici velesila.

Iako je prerano za zaključke oko budućnosti B3W inicijative, s obzirom na to da još nismo upoznati hoće li se zaista ići u realizaciju projekta, postoji mogućnost da je ovo samo dio političke komunikacije predsjednika Bidena za interne potrebe SAD-a i lake vanjskopolitičke poene. U prilog tome govori informacija kako je B3W inicijativa spomenuta tek na kraju priopćenja s G7 summita.

Svijet u zapadnoj hemisferi, koja je u zadnjih nekoliko stotina godina diktirala smjer kojem svijet korača, trenutno funkcionira na premisi “ako Kina nešto radi, zašto i mi ne bi tako nešto radili.”

Ne samo da je to pogrešan pristup, već i dokaz kako vodeće, tehnološki napredne zemlje svijeta, osjećaju pritisak iz smjera Azije, iz smjera najmnogoljudnije zemlje svijeta.

I, tome se, barem iz ove perspektive, ne nazire kraj.

Tagovi: B3W inicijativa, Pojas i put, kineska ekonomija, američka ekonomija, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke
PREPORUKE
Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke
KOLUMNA - Istraživanje tržišta preduvjet je kvalitetnog marketinga, odnosa s kupcima, kao i stupnja uspješnosti vašeg poslovanja i zarade općenito. To je neophodan korak ako želite da vaša usluga ili proizvod dođe do zainteresiranih ljudi u pravo vrijeme.
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
PROMIJENJENE NAVIKE
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
KOLUMNA - Internetska kupovina posljednjih je godina u porastu u svijetu. Iako u određenoj mjeri zaostaje, naše se tržište sve više orijentira na ovu vrstu kupovine.
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KULTURA I PANDEMIJA
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KOLUMNA - Pomoć od strane asocijacija, mreža i drugih vidova organiziranja podrške poput crowdfundinga bilo je najviše prisutno u Srbiji (49 %), zatim u Sloveniji (45,1 %) i u Hrvatskoj (36,4 %) .
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
VIRUS I TRŽIŠTA
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
KOLUMNA - Kad se već činilo da su financijska tržišta otporna na koronu, val rasprodaja pogodio je gotovo sve vrste imovine u petak.
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
SUMORNA BUDUĆNOST
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
KOLUMNA - Koje god bilo naše osobno mišljenje o cjepivu, jednostavno moramo zastupati načelo ''Audiatur et altera pars'' – ''Neka se čuje i druga strana!''
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE