GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Bidenova oštrina prema Putinu za domaću upotrebu

Bidenova oštrina prema Putinu za domaću upotrebu
IGRE BEZ GRANICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.03.2021 / 20:06
Autor: Branimir Vidmarović
KOLUMNA - Izjava američkog predsjednika Joea Bidena da smatra ruskog predsjednika Putina ubojicom nije senzacija, provokacija, pa čak ni eskalacija.

Bidenove riječi su prije svega odraz unutarnjih američkih problema s kojima se suočava nova administracija, pokušaj uspostave vlastite pozicije – odnosno odgovor na (dvo)stranačka očekivanja – te opći indikator američkog vanjskopolitičkog smjera i paradigme.

Biden operira istovremeno u sjeni Trumpa i usprkos njemu. Ako je Trump u nekim trenucima simpatizirao Putina i pokušavao podržavati komunikaciju u četiri oka, onda Bidenu ne preostaje ništa drugo nego da izrazi svoje negodovanje. Ako se Trump svađao s medijima i izbjegavao davati konkretne odgovore, onda će Biden pokušati s njima biti u dobrim odnosima – bez okolišanja i dlake na jeziku, sukladno ikonografiji poštenog Amerikanca na braniku demokracije nazvati Putina ubojicom.

Biden je potvrdnim odgovorom na pitanje novinara kanala ABC News smatra li Putina ubojicom prekrižio obje navedene Trumpove osobine i pokušao pokazati da je njegova potpuna suprotnost. Osim toga, za Bidena i demokrate, Rusija je i dalje glavni krivac za Trumpovu pobjedu. Zato u odnosima s Moskvom ne može biti olakšica ili strukturnog poboljšanja osim u uskim područjima gdje se interesi Moskve i Washingtona podudaraju.

Bidenove riječi više su namijenjene domaćoj javnosti i Kongresu nego Putinu. Republikancima mora pokazati da nije mekan; demokratima da nije Trump. To je politička predstava. Jer iskusni Biden vrlo dobro zna da ruski režim komparativno nije najgori na ovome svijetu te da je „ubojitost“ nekog lidera iznimno interpretativna kategorija koja ovisi o ideološkoj poziciji i povijesnim okolnostima. Ona je dokaziva isključivo na Međunarodnom kaznenom sudu – kojeg Amerika ne priznaje.

Biden također zna da je Putin zahvalna, laka i – paradoksalno – bezopasna meta za verbalni napad. Dok je bio potpredsjednik u administraciji Obame, Biden je prilikom jednog susreta 2011. godine rekao Putinu, koji je tada bio na dužnosti premijera: „Gledam vam u oči… i mislim da nemate duše.“ Pokojni senator John McCain je 2016. je na kanalu CBS izjavio da je Putin „nasilnik, ubojica, i agent KGB-a.“ Na sastanku G20 2014. premijer Australije Stephen Harper je upozorio ruskog predsjednika: „Hajde, pružit ću vam ruku, ali reći ću vam samo ovo: morate se pokupiti iz Ukrajine.“ Pored svega Biden vrlo dobro zna da, na primjer, kolekcija Trumpovih uvreda upućenih Kim Jong-unu – „čovječuljak raketuljak“, „mentalno poremećen“, „bolesno štene“ nije prouzročila nuklearni rat.

Bidenove su riječi sigurna igra koja ga bolje pozicionira na američkoj političkoj sceni. Ne zaboravimo ni činjenicu da je davne 2009. Biden u suradnji s Obamom pokrenuo neuspjelu strategiju „resetiranja“ odnosa s Rusijom. To naslijeđe također utječe na odluke i ponašanje novog američkog predsjednika; jedne stvari iz tog doba valja potencirati a druge odbaciti.

U međunarodnim odnosima svi navedeni unutarnji čimbenici mogu gurati Bidena prema daljnjem zahlađenju odnosa sa Rusijom i zaoštravanja sa Kinom te donošenju odluka koje potencijalno mogu biti opasne, pogotovo u slučaju sa drugim akterom.

S Rusijom pak stvari nisu toliko loše. Retoričke ekshibicije nisu bitne - ruski vanjskopolitički, odnosno državni aparat je fokusiran samo na strateške ciljeve. Moskva već niz godina ne očekuje ništa (dobro) od SAD-a osim povećanja sankcijskog pritiska. Jedina bitna spona između Moskve i Washingtona bila je Sporazum o smanjenju strateškog naoružanja koji je Biden žurno prolongirao. U kontekstu režima nuklearne sigurnosti, Bidenova administracija je iskazala privrženost kontroli nuklearnog naoružanja i volju da smanji uloge nuklearnog oružja u nacionalnoj sigurnosti. Rusiji je to sasvim dovoljno.

Rusija se nastavlja prilagođavati zapadnim sankcijama. Nada u normalizaciju i ukidanje sankcija više nije glavni motivator. Budući da je svjesna da nije centar vanjskopolitičkih okršaja, Rusija se fokusira na novu multipolarnost u kojoj nastoji realizirati svoje strateške i sigurnosne interese bez fokusiranja na Zapad kao takav.

Mogli bismo reći da administraciji Putina i Ministarstvu vanjskih poslova ovakvi direktni odnosi bez maske odgovaraju. S jedne strane, nema lažnih očekivanja i besciljnog korištenja resursa. S druge strane, situacija pokazuje pogrešnost liberalnog i oporbenog narativa u vanjskopolitičkih diskusijama o prošlosti i budućnosti ruske vanjske politike i njene pozicije u svijetu.

Perspektiva rusko-američkih odnosa može biti zanimljiva. Obje zemlje mogu i dalje biti jaki akteri međunarodnih odnosa a pri tome operirati na sasvim različitim razinama bez značajnih vrijednosnih, ekonomskih i tehnoloških sukoba. Moskva se ne mora direktno sukobljavati s Washingtonom. U uvjetima nove multipolarnosti Amerika će imati sasvim dovoljno glavobolje s raznim partnerima i antagonistima u Aziji i Pacifiku, Bliskom Istoku, Jugoistočnoj Europi, Latinskoj Americi i naravno – sama sa sobom. Samo Ukrajina može biti ozbiljan problem. No čak ni tamo ne bi trebalo biti ništa radikalno novog; SAD će i dalje čuvati stare i uvoditi nove sankcije, a Moskvi će biti svejedno sve dok je Krim dio Ruske Federacije i sve dok ne postoji realna mogućnost pristupanja Ukrajine NATO-u.

Ne mogu sa sigurnošću reći odgovara li Rusiji pozicija tek jedne od sila, ali je to svakako dugoročno sigurnije za stabilnost režima i politički razvoj – izbornu smjenu vlasti. Jer svakako ne treba podcijeniti američku silu, resurse i (revizionističku) post-trumpovsku motivaciju s kojom u Bidenovoj eri može krenuti u izgradnju novog-starog odnosa snaga.

Tagovi: Joe Biden, Vladimir Putin, John McCain, Barack Obama, Rusija, američka vanjska politika, multipolarnost, Ukrajina, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE