GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čak i uz sporazum, Brexit je i obmana i povijesna greška

Čak i uz sporazum, Brexit je i obmana i povijesna greška
POST FESTUM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2020 / 18:49
Autor: Bernd Riegert, Deutsche Welle
KOMENTAR - Nakon teških pregovora EU i Velika Britanija su na Badnjak postigle sporazum o trgovini. Naredna godina će početi manje kaotično. Olakšanje se osjeća na obje strane.

Čak i uz sporazum o odlasku Velike Britanije iz EU, koji neće biti toliko težak kao što su se neki plašili, Brexit je i obmana i povijesna greška.

Uz mješavinu dskosti i naivnog populizma, Johnson svojim građanima predstavlja sporazum kao zapanjujući uspjeh. Obećanja s referenduma o Brexitu 2016. godine bit će provedena, kaže on.

To je netočno jer je sporazum s EU klasičan kompromis, kao i svi trgovinski sporazumi, a nijedan pojedinačni sporazum nije bolji od onoga što je Velika Britanija već imala kao članica EU, dok je sporazum koji bi sada trebalo da stupi na snagu, samo „stesano“ unutrašnje tržište kojim se priprema teren da se dvije strane ubuduće još više razdvoje.

Točno tjedan dana prije nego što na snagu stupi trgovinski sporazum između Europske unije i njene bivše zemlje članice, Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, spreman je dokument od 2.000 stranica.

„Ovo je dan olakšanja. Ali i tužan dan. Velika Britanija je odlučila odreći se prednosti koje članstvo nudi. Mnogo toga će od 1. siječnja biti drugačije", komentirao je dogovor glavni pregovarač EU-a Michel Barnier.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, u Bruxellesu je izjavila kako je sporazum „dobar, fer i izbalansiran". „Interesi EU-a su zaštićeni, ali ugovor je dobar i za Britance. Ovaj sporazum će ući u povijest. Konačno možemo Brexit ostaviti za sobom." Von der Leyen je tijekom božićnih praznika prije svega zaokupljena pripremom europske kampanje za cijepljenje protiv koronavirusa, koje bi trebalo početi u nedjelju.

Dogovor postignut na Božić britanski premijer građanima svoje zemlje može predstaviti kao neku vrstu božićnog poklona. Boris Johnson je u Londonu pokazao zadovoljstvo: „Postignut je sporazum o slobodnoj trgovini s kojim Velika Britanija može sačuvati svoj suverenitet".

On je svojim sunarodnjacima obećao da će stvari uskoro krenuti nabolje i da će Velika Britanija napredovati. „Mi smo nacija koja je iznova postala neovisna i sada je trenutak da iz toga izvučemo najbolje", kazao je Johnson i dodao da će EU uvijek ostati prijatelj.

Sporazumom je predviđeno da EU i Velika Britanija nastave razmjenjivati robu bez carina i bez ograničenja u količini. Roba će doduše na granicama biti kontrolirana, ali bi kroz zajedničke administrativne propise kontrole trebale biti što je moguće manje. Ovaj trgovinski sporazum je opsežniji nego s bilo kojom drugom zemljom izvan EU-a.

Proizvodi koji budu odobreni na tržištu Velike Britanije ubuduće se neće automatski moći izvoziti u EU. Dvije strane postigle su dogovor o takozvanom fer terenu, kojim bi se trebali omogućiti jednaki uvjeti na tržištu. EU i Velika Britanija bi se u principu trebale pridržavati istih pravila kada je riječ o državnim subvencijama, zaštiti okoliša ili o zaštiti na radu. Velika Britanija međutim neće biti obavezna automatski usvajati sve propise iz Bruxellesa.

Ako dođe do spora, on se neće rješavati pred Sudom EU-a, nego pred zajedničkim vijećem.

Ta točka je naročito bila važna Johnsonu i zagovornicima Brexita: kontrola nad vlastitim zakonima i propisima. "Vratiti kontrolu!” (Take back control). Ako Velika Britanija ubuduće bude htjela prodavati robu koja odstupa od pravila igre, EU će imati pravo uvođenja kaznenih carina.

U trgovinski sporazum nisu uključene financijske usluge banaka i osiguravajućih kompanija, koje čine sedam posto bruto domaćeg proizvoda Velike Britanije (2,5 bilijuna eura).

Financijske proizvode sada pojedinačno trebaju odobravati nadzorni odbori i jedne i druge strane. Kako bi, bez mnogo birokracije, mogle nastaviti s radom u EU, mnoge banke iz Londona, već su osnovale podružnice u zemljama EU-a.

Sporazumom je regulirana i suradnja EU-a i Velike Britanije kada je riječ o razmjeni podataka, suradnji sigurnosnih službi, vanjskoj politici, zaštiti klime, znanosti i razmjeni studenata. Regulirani su i transport, zračni, pomorski i željeznički promet, provjera identiteta i pravo boravka građanki i građana.

Građani EU-a ubuduće će prilikom doseljavanja u Veliku Britaniji biti tretirani kao i svi ostali strani državljani. I obrnuto. Za osobe koji već žive u EU s britanskom putovnicom ili za one iz EU-a koji žive u Velikoj Britaniji, važit će posebna pravila i prijelazni rokovi.

Posljednji kamen spoticanja u pregovorima bila je riba. „Uglavnom se radilo o političkom simbolu", kažu diplomati EU-a u Bruxellesu. „Velika Britanija ne može biti jedina pomorska zemlja na svijetu koja nema kontrolu nad svojim vodama", rekao je Johnson.

Velika Britanija će primati financijsku nadoknadu za 25 posto ulovljene ribe. Ribarski brodovi EU-a moći će još najmanje pet i pol godina loviti ispred britanske obale. Nakon toga će se ponovo pregovarati.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izrazila je zadovoljstvo zbog dogovora koji je postignut u posljednji trenutak. „Ujedinjeno Kraljevstvo će ostati važan partner Njemačke i Europske unije."

Njemačko predsjedništvo EU-om se sada želi pobrinuti za to da 27 zemalja članica narednih dana odobre postignuti sporazum kako bi 1. siječnja stupio na snagu. Britanski parlament bi ga mogao ratificirati netom pred kraj godine. Europski parlament će to nadoknaditi početkom godine.

Godinu dana – od kada je Brexit postao služben, Boris Johnson je ispredeo priču da će Velika Britanija zbaciti okove EU i pregovarati o unosnim trgovinskim ugovorima širom svijeta“, ali šta je od toga ostalo? – pita komentator i odgovara: „Ništa“.

Jer sada ne postoji čak ni ideja o sporazumu sa druga dva najveća trgovinska partnera Velike Britanije van EU: Kinom i Sjedinjenim Državama.

Suština je da je Brexit bio obmana i to je i ostao. Britancima je bilo bolje s EU i to bez nesuvislog Borisa Johnsona.

Tagovi: Brexit, europska unija, Angela Merkel, Michel Barnier, Boris Johnson
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE