GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Čeka li nas majka svih lomova na tržištima kapitala?

Čeka li nas majka svih lomova na tržištima kapitala?
STRAHOVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.06.2021 / 19:57
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Američka je središnja banka u srijedu zadržala ključnu kamatnu stopu između 0 i 0,25 posto nakon dugo očekivanog dvodnevnog zasjedanja, ali je najavila da će se 2023. godine moći vidjeti dva povećanja (svako po četvrtinu postotnog boda).

Fed je ove godine revidirao procjenu inflacije i gospodarskog rasta prema gore. Očekuje se rast cijena od 3,4%, dok će ove godine rast BDP-a biti 7%. James Bullard, prvi čovjek Federalnih rezervi St. Louisa, koji vjeruje da će Fed poduzeti mjere ranije zbog inflatornih pritisaka, potvrdio je da je jedan od sedam federalnih dužnosnika koji predlažu da ciklus podizanja kamatnih stopa započne već krajem sljedeće godine. Jastrebovi (izraz za one koji zagovaraju restriktivnu monetarnu politiku) očito su dobili krila, a takav scenarij zasigurno nije prilagođen Wall Streetu, koji je postao jako ovisan o izuzetno labavoj monetarnoj politici, što olakšava razumijevanje pada indeksa u drugom dijelu ovoga tjedna.

Što je s QE programom? Poznati menadžer hedge fondova David Tepper rekao je za CNBC da Fed radi dobar posao i dokazuje da nije "zaspao za volanom". Prema njegovim riječima, Federalne rezerve neće početi smanjivati količinu kupnji obveznica (sužavanje) u okviru programa kvantitativnog ublažavanja (QE) do kraja godine, a čak i kad taj proces započne, to će biti samo znak da gospodarstvo je u zaista dobroj formi.

Međutim, nakon prilično mirne prve polovice godine (usprkos svim ludnicama s mem dionicama i kriptovalutama), veća se volatilnost vratila na Wall Street, a jači dolar sve je to pratio. Dolarov indeks porastao je gotovo dva posto u proteklih tjedan dana, što je najveći rast u više od godinu dana. Srećom, tržišta obveznica prilično su mirna, s desetogodišnjim prinosom američkih obveznica čak je i ispod 1,50 posto. Međutim, Wells Fargo predviđa da će potreban prinos na ovaj vrlo važan papir biti 2,20% do kraja godine. Rastući prinos obveznica je, barem u teoriji, loša vijest za burze.

Michael Burry u međuvremenu upozorava da dolazi "majka svih lomova", misleći na kriptovalute i meme dionice, koje mnogi kupuju posuđenim novcem i potenciraju svoju poziciju polugom (koja omogućuje puno veću zaradu, ali naravno gubitke):

"Problem s kriptovalutama, kao i većinom ulaganja, je poluga. Ako niste svjesni njihovih razmjera, ne znate ništa o ovom tržištu", objasnio je jedan od razloga brzog kretanja cijena, Burry, koji se proslavio u 2008. za njegovu vizionarsku najavu na tržištu nekretnina ili s uspješnim kratkim pozicijama u subprime hipotekarnim obveznicama.

Nakon njegove priče snimljen je i film "The Big short". U posljednje vrijeme često skreće pažnju na mjehuriće stvorene efektom FOMO (kada investitori kupuju samo iz straha da neće propustiti daljnji rast), posebno na primjerima Tesle, GameStopa i kriptovaluta.

Tagovi: tržište kaoitala, mem dionice, Michael Burry, David Tepper, James Bullard, kriptovalute, Federalne rezerve,
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE