GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crni labud na kripto tržištu

Crni labud na kripto tržištu
KAKO DALJE?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2022 / 09:07
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Niža inflacija u SAD-u dovela je do olakšanja na tržištima dionica i najvećeg tjednog rasta indeksa od lipnja. Dolar je pao, kriptovalute su se srušile, a krah FTX-a izbrisao je svo bogatstvo Sama Bankman-Frieda od 16 milijardi dolara.

Kripto tržište doživjelo je crnog labuda, kolaps FTX burze, za koji se govorilo da je bio sličan udarac financijskom sektoru kao kolaps Lehman Brothersa 2008. godine. Što je sljedeće? Neki kažu da je ovo pravo vrijeme da se investitori konačno maknu s ovog špekulativnog tržišta, drugi da će opet poskupjeti jer je bitcoin već preživio mnoge udarce, uključujući i zloglasni hakerski napad na kripto mjenjačnicu Mt. Gox 2014. godine.

Priča s FTX-om počela se komplicirati prošli tjedan kada je CoinDesk objavio informaciju da je veliki dio bilance financijske tvrtke Alameda Research (u svoje vrijeme zaradila milijarde dolara na bitcoin arbitraži), sestrinske tvrtke FTX-a. predstavljeni FTT tokenima. Sigurno se sjećate rujna 2008. kada je investicijska banka Lehman Brothers uhvaćena s brdom bezvrijednih CDO-a u bilanci, što je uzrokovalo njen kolaps. Priča je slična. Zhao Changpeng (CZ), prvi čovjek najveće burze kriptovaluta Binance i najvažniji čovjek u industriji, najavio je da će likvidirati svoju poziciju u FTT-u, prema objavi CoinDeska. Pokrenula se lavina, dogodio se "bankovni bijeg" u kripto, investitori su u tri dana povukli šest milijardi dolara sredstava s FTX burze (u normalnim danima promet je bio samo nekoliko desetaka milijuna), a riječ je o svoti koji je FTX bacio na koljena. Koga ne bi?

Bankman-Fried se u panici obratio za pomoć Binanceu, koji je najavio svoju namjeru preuzimanja FTX-a, ali neobvezujuće. CZ se u srijedu predomislio, a sudbina cijele industrije sada je još neizvjesnija. Vjerojatno možemo očekivati još veće korekcije na kripto tržištu u bliskoj budućnosti, kada se bude više znalo tko je sve izgubio novac propašću FTX-a, kaže Apšner. Očito nitko nije imun na krah, pitanje je i koliko je važnih financijskih kompanija nasukano u investiciji te kako će reagirati regulatori koji su ionako bili sve stroži, što je također bio jedan od razloga da je tržište kriptovaluta u ovom trenutku dominiralo godine zima. Ako je prošli tjedan još pokazivao da se tržište polako oporavlja (bitcoin je vrijedio gotovo 21.500 dolara), danas je pogled na tečaj pomalo sumoran. Na tjednoj razini sve glavne kriptovalute izgubile su najmanje 20 posto svoje vrijednosti, a tečaj soli se više nego prepolovio. Ukupna tržišna kapitalizacija, koja je već prije godinu dana iznosila tri trilijuna dolara, sada je pala ispod 850 milijardi.

Sam Bankman-Fried (SBF) doživio je ponižavajući poraz, ali je barem uspio dovoljno dostojanstveno ispričati se svima za svoje greške ("Žao mi je. Zajebao sam - oprosti, zajebao sam se" .") i rizične prakse. U zemlji koja voli pjevati hvalospjeve bogatašima koji ni iz čega zarađuju milijune i milijarde već su ga uspoređivali s Warrenom Buffettom i J. P. Morganom. Imao je moć, imao je utjecaj u Washingtonu, bio je zagovornik Bidenove predsjedničke kandidature, bio je poznat i u širim krugovima - NBA arena Miami Heat nosi ime po njegovoj tvrtki (FTX Arena), ali neće biti tako dugo, jer se Miami već distancirao.

Priča o Bankmanu - Friedu je doživjela dramatičan preokret, njegovo bogatstvo gotovo preko noći (i sigurno unutar tjedan dana) palo je sa 16 milijardi na - nulu. Bloomberg ocjenjuje da se radi o jednom od najvećih sunovrata bogatstva u povijesti. U petak je FTX proglasio bankrot, a Bankman-Fried (30) odstupio je s mjesta izvršnog direktora i ušao u osobni bankrot. Vjerovnicima duguje 650 milijuna dolara. Da katastrofa bude još gora, hakeri su jučer provalili u FTX...

Tagovi: FTX burza, Sam Bankman-Fried, Changpeng Zhao, Binance, kriptovalute, crni labud
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE