GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crni labud na kripto tržištu

Crni labud na kripto tržištu
KAKO DALJE?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.11.2022 / 09:07
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Niža inflacija u SAD-u dovela je do olakšanja na tržištima dionica i najvećeg tjednog rasta indeksa od lipnja. Dolar je pao, kriptovalute su se srušile, a krah FTX-a izbrisao je svo bogatstvo Sama Bankman-Frieda od 16 milijardi dolara.

Kripto tržište doživjelo je crnog labuda, kolaps FTX burze, za koji se govorilo da je bio sličan udarac financijskom sektoru kao kolaps Lehman Brothersa 2008. godine. Što je sljedeće? Neki kažu da je ovo pravo vrijeme da se investitori konačno maknu s ovog špekulativnog tržišta, drugi da će opet poskupjeti jer je bitcoin već preživio mnoge udarce, uključujući i zloglasni hakerski napad na kripto mjenjačnicu Mt. Gox 2014. godine.

Priča s FTX-om počela se komplicirati prošli tjedan kada je CoinDesk objavio informaciju da je veliki dio bilance financijske tvrtke Alameda Research (u svoje vrijeme zaradila milijarde dolara na bitcoin arbitraži), sestrinske tvrtke FTX-a. predstavljeni FTT tokenima. Sigurno se sjećate rujna 2008. kada je investicijska banka Lehman Brothers uhvaćena s brdom bezvrijednih CDO-a u bilanci, što je uzrokovalo njen kolaps. Priča je slična. Zhao Changpeng (CZ), prvi čovjek najveće burze kriptovaluta Binance i najvažniji čovjek u industriji, najavio je da će likvidirati svoju poziciju u FTT-u, prema objavi CoinDeska. Pokrenula se lavina, dogodio se "bankovni bijeg" u kripto, investitori su u tri dana povukli šest milijardi dolara sredstava s FTX burze (u normalnim danima promet je bio samo nekoliko desetaka milijuna), a riječ je o svoti koji je FTX bacio na koljena. Koga ne bi?

Bankman-Fried se u panici obratio za pomoć Binanceu, koji je najavio svoju namjeru preuzimanja FTX-a, ali neobvezujuće. CZ se u srijedu predomislio, a sudbina cijele industrije sada je još neizvjesnija. Vjerojatno možemo očekivati još veće korekcije na kripto tržištu u bliskoj budućnosti, kada se bude više znalo tko je sve izgubio novac propašću FTX-a, kaže Apšner. Očito nitko nije imun na krah, pitanje je i koliko je važnih financijskih kompanija nasukano u investiciji te kako će reagirati regulatori koji su ionako bili sve stroži, što je također bio jedan od razloga da je tržište kriptovaluta u ovom trenutku dominiralo godine zima. Ako je prošli tjedan još pokazivao da se tržište polako oporavlja (bitcoin je vrijedio gotovo 21.500 dolara), danas je pogled na tečaj pomalo sumoran. Na tjednoj razini sve glavne kriptovalute izgubile su najmanje 20 posto svoje vrijednosti, a tečaj soli se više nego prepolovio. Ukupna tržišna kapitalizacija, koja je već prije godinu dana iznosila tri trilijuna dolara, sada je pala ispod 850 milijardi.

Sam Bankman-Fried (SBF) doživio je ponižavajući poraz, ali je barem uspio dovoljno dostojanstveno ispričati se svima za svoje greške ("Žao mi je. Zajebao sam - oprosti, zajebao sam se" .") i rizične prakse. U zemlji koja voli pjevati hvalospjeve bogatašima koji ni iz čega zarađuju milijune i milijarde već su ga uspoređivali s Warrenom Buffettom i J. P. Morganom. Imao je moć, imao je utjecaj u Washingtonu, bio je zagovornik Bidenove predsjedničke kandidature, bio je poznat i u širim krugovima - NBA arena Miami Heat nosi ime po njegovoj tvrtki (FTX Arena), ali neće biti tako dugo, jer se Miami već distancirao.

Priča o Bankmanu - Friedu je doživjela dramatičan preokret, njegovo bogatstvo gotovo preko noći (i sigurno unutar tjedan dana) palo je sa 16 milijardi na - nulu. Bloomberg ocjenjuje da se radi o jednom od najvećih sunovrata bogatstva u povijesti. U petak je FTX proglasio bankrot, a Bankman-Fried (30) odstupio je s mjesta izvršnog direktora i ušao u osobni bankrot. Vjerovnicima duguje 650 milijuna dolara. Da katastrofa bude još gora, hakeri su jučer provalili u FTX...

Tagovi: FTX burza, Sam Bankman-Fried, Changpeng Zhao, Binance, kriptovalute, crni labud
PROČITAJ I OVO
Powell obradovao tržišta, podatak o zaposlenosti spustio raspoloženje
RAZLIČITI SIGNALI
Powell obradovao tržišta, podatak o zaposlenosti spustio raspoloženje
KOLUMNA - Američko tržište rada ostaje snažno, ali postoje neki znakovi da se inflacija smiruje i, prije svega, da Fed više neće biti agresivan. Barem se ulagači nadaju, pa nije iznenađujuće nastaviti dijeliti indekse dionica.
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
DOBRA GODINA
Slovenske kompanije ove godine posluju uspješno, dividende rastu
ANALIZA - Uspješna sezona izvještavanja o poslovnim rezultatima SBITOP kompanija je iza nas. Dividendni prinos tradicionalno je visok na slovenskom tržištu, gdje poduzeća imaju vrlo stabilnu i dugoročnu politiku dividendi.
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
MINI POBUNA
Mogu li prosvjedi u Kini označiti početak kraja ere Xi Jinpinga?
KOMENTAR - U Kini već nekoliko desetljeća nije bilo tako velikih prosvjeda kao proteklih dana. Na meti kritika je državni i partijski šef Xi Jinping.
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KAMATNE STOPE I TRŽIŠTE
Tržišta podcjenjuju mogućnost nastavka oštre monetarne politike
KOLUMNA - Prosvjedi u Kini negativno su utjecali i na zapadne burze koje su se jesenas snažno oporavile, ali treba biti spreman na nove padove, a možda i na ponavljanje scenarija od prije dva desetljeća.
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE