GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo

Crnogorsko tržište nekretnina nikad nije bilo ovako živo
INVESTIRANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.06.2022 / 10:09
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - U vrijeme kada je svijet u financijskoj krizi i mnoga dobra gube na vrijednosti, vrijedi ulagati u sredstva koja će zadržati svoju cijenu usprkos ekonomskim uvjetima, izričito navode brokeri.

Tržište nekretnina u Crnoj Gori nikad nije bilo ovako živo, a kvalitetnih stanova, kuća, restorana/barova, pa čak i hotela koji se mogu naći na prodaju je prilično malo.

„Nikada nije bilo tako mudro ulagati u nekretnine”, tvrde i najprestižniji svetski ekonomski magazini.

Zato stručnjaci savjetuju kupce da ulažu u kvalitetne posede i nekretnine u lijepim prirodnim predjelima, a Crna Gora je među njima.

Možda će upravo 2022. godina biti poslednja šansa za sve one koji nisu uspjeli da kupe željeni dom, kancelariju ili plac, da to i učine po povoljnoj cijeni. Nekretnine su sve skuplje, a potražnja za njima je sve veća. Istražili smo jesu li nekretnine u Crnoj Gori sigurna investicija u 2022. godini, gdje je najbolje kupiti posjed i zbog čega, a u nastavku teksta upoznajemo vas sa svim podacima do kojih smo došli.

Nekretnine u Crnoj Gori kao sigurna turistička investicija

U nekretnine u Crnoj Gori ulaže se prevashodno radi ljetnjeg turizma i turističke sezone. Kada pogledamo koliko su tražene crnogorske nekretnine Bar, Budva, Bečići, Herceg Novi i druga mjesta na obali lako ćemo uočiti kao one sa najvišom potražnjom.

Tokom prošle godine, strani državljani i kompanije su u poslovanje u Crnoj Gori uložili ukupno 599,86 milijuna eura. Na prvom mjestu se nalaze Rusi sa 95,56 milijuna eura, na drugom su Maltežani s istim iznosom kao i na kraju svibnja, od 70,35 milijuna eura, dok su na trećem mjestu Srbi koji su uložili 27,53 milijuna eura.

Zbog ratnog sukoba Rusije i Ukrajine, ove cifre svakako neće biti ni približne kada ih budemo poredili na kraju 2022. godine.

Nedostatak ruskih ulaganja u crnogorske nekretnine svakako da će ponudu učiniti cenom prilagođenijom balkanskom platnom razredu, ali i izbor raznovrsnijom nego ikada. Očekujte da vam ovog ljeta prvi put budu dostupne nekretnine na prodaju koje bi inače nestale odmah nakon objavljivanja oglasa. Treba iskoristiti priliku.

Posebne olakšice u Crnoj Gori za strane investitore

Crna Gora, kao zemlja kojoj je turizam jedna od najrazvijenijih ekonomskih grana, svojim politikama prati svjetske trendove trudeći se da privuče što veći broj stranih ulaganja.

Crna Gora je 2019. godine pokrenula program državljanstva putem ulaganja, nudeći jeftiniju opciju za građane od drugih evropskih zemalja. Međutim, za razliku od drugih CBI (Citizenship By Investment) opcija, Crna Gora još nije dio Evropske unije, iako se očekuje da će se to promijeniti 2025. godine.

Ipak, zemlja je članica NATO-a, a njeni građani mogu uživati u bezviznom režimu putovanja u preko 124 zemlje, pa ovo državljanstvo može biti sjajan benefit za stanovnike najrazličitijih zemalja.

Crnogorcima je takođe dozvoljeno da žive i rade u Sjedinjenim Američkim Državama zahvaljujući E-2 Treati Programu. Osim što nudi pristupačno državljanstvo, obrada je takođe prilično brza, a boravak traje samo tri nedelje, dok se odobrenje državljanstva dešava u roku od šest mjeseci.

Program zahtijeva od kandidata da ulože 250.000 eura u imovinu koju je odobrila vlada u sjevernom regionu ili 450.000 eura u južnoj regiji. Investitori također treba da uplate donaciju od 100.000 evra crnogorskoj vladi.

Podnosioci zahtjeva nisu obavezni da žive u Crnoj Gori da bi zadržali svoje državljanstvo. Od porodice se traži da provedu samo pet dana u zemlji tokom perioda od pet godina! Da li je u ovom kontekstu ulaganje u crnogorske nekretnine isplativo? Ukoliko želite crnogorsko državljanstvo - svakako!

Koja mjesta su najbolja za investiranje u Crnoj Gori?

Crna Gora je mala zemlja, ali imajući u vidu njen dramatičan planinski pejzaž, panorame, obale i visoravni, gdje god se okrenete - ova zemlja izgleda mnogo veće nego što zaista jeste. Svaki kutak Crne Gore je privlačan za različite investitore iz veoma različitih razloga. No, nekoliko mjesta se posebno izdvojilo kao izuzetno pogodno za investiranje u nekretnine.

Kotor - posjećenost neće jenjavati

Pod zaštitom UNESCO-a, Kotor zaista oduzima dah sa svojom venecijanskom arhitekturom iz 12. vijeka. Posjetioci Kotora su uvijek očarani. Smješten je skriven u najdubljim dubinama Bokokotorskog zaliva na kraju fjorda, u podnožju nekih od najdramatičnijih planinskih pejzaža u Evropi. Pun života, gužve i užurbanosti, Kotor ostaje otvoren za poslovanje tokom cijele godine i administrativna je prijestonica regiona. Takođe ima živahan noćni život koji odjekuje njegovim drevnim ulicama.

Zbog prelijepe obale, geografske pozicioniranosti i Starog grada koji će uvijek biti turistička atrakcija po sebi - Kotoru se predviđa izuzetno svjetla budućnost po pitanju posećenosti. Može se reći da je investirati u ovo mjesto - sasvim sigurna investicija.

Porto Montenegro i Portonovi - luksuzne nekretnine

Porto Montenegro je sada dom za neke od najvećih super jahti ikada napravljenih, a Portonovi se razvija u istom smjeru! Oba grada koji se razvijaju imaju odličan izbor međunarodnih restorana, trgovačkih brendova i luksuznih hotela.

Nekretnine se ovde sastoje od apartmana i kondominija kojima upravlja hotel. Nekretnina u Porto Montenegru počinje od cijene od oko 500.000 eura, dok su u Portonovom cijene nekretnina malo niže s obzirom da se tek otvorio. No, kako njegova popularnost bude rasla, može se očekivati i rast cijena nekretnina.

Budva - uvijek popularna destinacija

U crnogorskom smislu, Budva je ogroman grad. Dijeli je na dva dijela: novi grad i stari grad. Moderna turistička oblast i blokovi su popularni među Rusima i poznati po svim vrstama džakova.

Ako volite blistave i moderne nekretnine, onda su Dukley Developments nekretnine koje će vas očarati. Postoji i bezbroj manjih novih nekretnina na prodaju, tako da možete birati. Iznad novog grada u Budvi, vidjećete svjetla noćnog kluba Top Hill koja redovno podsjećaju svakoga starijeg od 25 godina da bi njihovi dani plesa mogli biti gotovi! Male nekretnine se kreću od 100.000 evra pa naviše.

Stari stanovi se mogu kupiti po cijeni od već 150.000 evra, ali su zbog arhitektonskih problema ili problema sa vlasništvom često izazovni za kupovinu.
Nadamo se da smo vam pomogli da donesete najbolju odluku oko investiranja!

Tagovi: crnogorsko tržište nekretnina, Dukley Developments nekretnine, Kotor, Porto Montenegro, Portonovi, Budva, Herceg Novi
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE