GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Crvena boja na Wall Streetu dominira već tri uzastopna kvartala

Crvena boja na Wall Streetu dominira već tri uzastopna kvartala
TRŽIŠNI SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.10.2022 / 09:05
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Burze su preživjele crni rujan, a time i treće uzastopno negativno tromjesečje. Ovo se na Wall Streetu nije dogodilo od financijske krize 2009.

Očekuje se daljnje zaoštravanje monetarne politike, što će rezultirati prinosom na 10-godišnju američku obveznicu od 4%.

Njujorški indeks Dow Jones pao je prošlog mjeseca za gotovo devet posto, brzo deflacioniravši cjelokupni "urod" ovog ljeta, koji je očito bio medvjeđi uzlazni trend. Situacija je napeta u iščekivanju daljnjeg beskompromisnog zaoštravanja monetarne politike gotovo svih važnijih središnjih banaka, u prošlom je tjednu traženi prinos američke desetogodišnje obveznice dosegao četiri posto prvi put od 2008. godine. Već početkom ove godine to se činilo potpuno nemogućim. Kad je Fed tijekom epidemije ekspresno smanjio kamatne stope na nulu, prinos na 10-godišnju obveznicu pao je na samo pola posto.

Iako se gospodarstvo oporavilo, profitabilnost je dugo ostala ispod dva posto. Prije samo godinu dana bila je na jedan i pol posto. Takva kretanja vidljiva su u mnogim kamatnim stopama, kao što je vrlo promatrana 30-godišnja hipotekarna stopa, koja je nedavno porasla iznad 6,5 posto u SAD-u. Zbog toga je otplata kredita bila sve teža.

Pad cijena obveznica (ova je godina jednako bolna kao i desetljećima) za mnoge je još veće iznenađenje od ovogodišnjeg obrata na burzama. Prema nekim izračunima, svi potresi ove su godine smanjili ukupnu tržišnu kapitalizaciju dvaju spomenutih tržišta za nevjerojatnih 46 tisuća milijardi (46 trilijuna) dolara.

Od 1938. dva tržišta zajedno nisu izgubila toliko vrijednosti kao ove godine, rekao je BoFA. Očekuje se da će divlji potezi trajati sve dok Fed ne pobijedi u borbi protiv inflacije, a to neće biti tako skoro. Indeks cijena izdataka za osobnu potrošnju (PCE indeks), koji Fed pomno prati i koji je objavljen u petak, ostao je znatno iznad ciljanih 2 posto na 6,2 posto u kolovozu (na godišnjoj razini). Terminska tržišta trenutačno predviđaju da će Fed završiti svoj trenutni ciklus pooštravanja monetarne politike u srpnju 2023., kada će kamatna stopa Fed-a iznositi 4,5%. Rastu oklade da će Fed na sljedećem sastanku (2. studenog) podići kamatne stope za 75 baznih bodova, a šanse za to su već gotovo 60%.

Samo ove godine tržišna kapitalizacija dionica koje čine S&P 500 indeks pala je za više od devet trilijuna dolara, tako da američko tržište sada vrijedi oko 31 bilijun dolara. Prosječni dividendni prinos je 1,8 posto, što se u uvjetima nulte kamatne stope i niske inflacije činilo prilično primamljivim, ali sada - kada je prinos desetogodišnje državne obveznice na četiri posto - definitivno ne. Tromjesečna izvješća o zaradi američkih korporacija teško će ispraviti tu percepciju, ali svakako će biti zanimljivo vidjeti kako jak dolar i kontinuirani problemi u opskrbnom lancu utječu na korporativnu Ameriku.

Nemali broj tvrtki već je upozorilo da prolaze kroz teška vremena. Apple je očito precijenio potražnju za novim iPhoneom 14, pa je obavijestio svoje dobavljače da odustanu od planova za povećanje proizvodnje. Analitičari Bank of America smanjili su rejting dionica Applea i snizili njihovu ciljnu cijenu sa 185 na 160 dolara.

Dionice Applea u četvrtak su pale za gotovo pet posto (tržišna vrijednost Applea tako je smanjena za 120 milijardi) i nastavile silaznu putanju u petak. Njihov tečaj (138,20 dolara) sada je 22 posto niži nego na početku godine.

Tagovi: tržište kapitala, Apple, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
KOLUMNA - Ovo razdoblje obilježit će više kamatne stope, vjerojatne niže cijene nekretnina te niže cijene ostalih klasa ulaganja, uz solidno tržište rada.
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
FED U GLAVNOJ ULOZI
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
KOLUMNA - Ulagači će ovu godinu pamtiti po najsnažnijem rastu kamata u posljednjih 40 godina, no pitanje je koliko će morati čekati prije nego što uslijedi "Fed pivot", koji je vjerojatno ključni uvjet za pokretanje bikovskog trenda.
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
SIGNALI
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
KOLUMNA - Nisu prošla ni dva mjeseca otkako su burzovni indeksi pali na višegodišnje najniže razine, no neka su se tržišta već vratila u bikovski trend.
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
VAL OPTIMIZMA
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
KOLUMNA - Pozitivnom danu na burzama u utorak pridonijeli su novi ohrabrujući podaci o usporavanju američke inflacije, a odjeknule su i optimistične prognoze najvećeg američkog trgovca Walmarta. Burza u Frankfurtu skočila je 20 posto u posljednjih šest tjedana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE