GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dan velikih padova kao uvod u recesiju

Dan velikih padova kao uvod u recesiju
CRNI PONEDJELJAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.03.2020 / 19:54
Autor: Siniša Malus
KOLUMNA - Jedina dobra vijest glede ovog ponedjeljka jest u tome što se dan bliži kraju. Dan kojeg bez mnogo patetike možemo nazvati crnim ponedjeljkom.

Dan u kojem smo vidjeli strašne padove indeksa, oštar pad cijena nafte i paničnu rasprodaju na tržištima širom svijeta.

Na pošast zvanu koronavirus naslonio se i cjenovni rat na naftnom tržištu. Investitori su reagirali panično. Ovakva rasprodaja nije viđena punih dvanaest godina, u ponekim slučajevima ovo je i povijesni presedan.

Kakve to veze ima s Hrvatskom i regijom? Velike, posebno s Hrvatskom. Blizina Italije i međusobna ekonomska upućenost govore nam da moramo biti zabrinuti.

Italija je jedan od vodećih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera. Prema podacima državne statistike, u prvih jedanaest mjeseci prošle godine u Italiju smo izvezli robe u vrijednosti većoj od 14,6 milijardi kuna, što predstavlja gotovo 14 posto ukupnog hrvatskog izvoza. Istodobno, iz Italije smo uvezli robe u vrijednosti većoj od 23,9 milijardi kuna, što je također oko 14 posto ukupnog hrvatskog izvoza.

Italiji prijeti recesija jer je glavno industrijsko područje (Milano, Pavia, Lodi), čiji je doprinos talijanskom BDP-u 12 posto, zahvaćeno koronavirusom. Osim toga, i turizam, koji u talijanskom BDP-u ima udjel od 13 posto, zabilježit će znatan pad.

Osim što je najveći hrvatski vanjsko-trgovinski partner, talijanske banke drže velik udio bankarskog sektora u Hrvatskoj

Ekonomski podaci za prvi kvartal bit će poznati kroz nekoliko tjedana, no već se sada može ustvriditi kako ćemo biti jako blizu pada ekonomske aktivnosti. Sigurno će biti usporavanje rasta u odnosu na prethodnu godinu, a dva kvartala usporavanja zaredom su recesija. Potraje li situacija s koronavirusom do Uskrsa, tada ćemo moći govoriti i o padu ili usporavanju i u drugom kvartalu. Prevedeno, o recesiji.

Jasno je da hrvatska ekonomija ponajviše ovisi o turizmu. Pad turističkog prometa značit će i manje prihode države, a onda ćemo se ponovno naći u spirali zaduživanja i produbljivanja deficita. Znamo kako je to izgledalo prije desetak godina. I znamo koliko je ekonomiji poput hrvatske trebalo vremena da se iz svega počne izvlačiti na površinu.

Ovoga puta posljedice ne bi trebale biti tako ozbiljne, no kratkoročne prognoze svakako nisu dobre. Travanj će nam reći mnoge neugodne istine.

Ilustracija: Karlo Mamić

Tagovi: Crni ponedjeljak, recesija, globalna recesija, hrvatski turizam, Italija, talijanska ekonomija, nafta, naftno tržište
PROČITAJ I OVO
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
NOVI REKORDI
Medvjedi su kapitulirali, umjetna inteligencija u fokusu optimista
KOLUMNA - Wall Street je ovaj tjedan oprezniji, za nove je rekorde ponestalo snage. Na robnom tržištu ističe se izniman rast kakaovca.
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
OPTIMIZAM
Tehnološki divovi više nisu sami, indekse podižu i ova tri sektora
KOLUMNA -  Wall Street je s velikim entuzijazmom pozdravio sastanak Feda i obvezu smanjenja kamatnih stopa tri puta ove godine. Indeks S&P 500 porastao je 2,3 posto, što predstavlja najveći tjedni rast ove godine.
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Koje investicije će ove godine biti u fokusu?
ANALIZA - Nije tajna da se očekuje da će ključne globalne središnje banke ove godine početi snižavati ključne kamatne stope. Švicarska narodna banka (SNB) je to već učinila ovaj tjedan, a britanska (BoE) i američka (Fed) su na putu da to učine, prema njihovim ovotjednim najavama.
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
NA UDARU
Dionice Tesle tonu, a pada i tržišni udjel
KOLUMNA - Neiskusni investitori vjerojatno ne razumiju što znači kada je investicija rizična i nestabilna. Oni vide samo potencijal za beskrajni rast. Pjevaju hit iz 80-ih The Only Way Is Up i sanjaju da će ulozi uskoro biti 10 puta veći.
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
KAKO PREVLADATI PROBLEME?
Psihološka nesigurnost može biti velika prepreka u poslu; evo nekoliko dobrih savjeta
ANALIZA - Mnogi od vas koji tek stupaju u svijet rada, oni koji imaju još uvijek nedovoljno iskustvo ili pak oni koji ulaze u poduzetničke vode, zasigurno su se suočili s fenomenom kojeg nikako ne bismo mogli nazvati rijetkim, posebno u posljednjih nekoliko godina.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE