GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Defanzivni sektori ove se godine ne čine toliko dobra investicija

Defanzivni sektori ove se godine ne čine toliko dobra investicija
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.03.2023 / 09:08
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Ulagači koji igraju na kartu sigurnosti pomalo shvaćaju da su defanzivni sektori, koji su dobro prošli u prošlogodišnjoj rasprodaji, ove godine "neprijateljska" investicija. Ali to se može brzo promijeniti ako se vjerojatnost recesije ponovno poveća.

Defanzivni sektori uključuju tvrtke za zdravstvenu njegu, tvrtke za široku potrošnju i komunalne usluge. Uz prošlogodišnje padove na burzama, investitori su ulagali novac upravo u te tvrtke, koje inače teško prolaze s manje rana (posebno u usporedbi s tehnološkim dionicama), a te dionice u pravilu donose i dobre dividende.

"Bilo je stvarno lako sakriti se u defanzivnom sektoru prošle godine", rekli su stratezi u Ameriprise Financialu.

"Prošle godine je dobro funkcioniralo, ali mislim da će ove godine biti kompliciranije."

Pokazalo se to već u prva dva mjeseca ove godine. Uz znakove da je gospodarstvo SAD-a i dalje snažno (vjerojatnost recesije se smanjila) i prinosi na obveznice i državnu blagajnu rastu (neke vrlo sigurne vrijednosnice s fiksnim prihodom mogu donositi više od pet posto godišnje), interes za obrambeni sektor je opipljiv. smanjeno .

Ako je prošle godine obrambeni sektor pretrpio minimalne gubitke (od 1,0 do 3,5 posto) u usporedbi s indeksom S&P 500 koji je izgubio gotovo 20 posto, ove je godine slika drugačija. Indeks S&P ove je godine porastao za 5,4 posto, a gubici u obrambenom sektoru dosad se kreću od tri posto ("spajanice") do osam posto ("komunalije"). Ulagače također zabrinjava visoka procjena – za "komunalne usluge" multiplikator buduće dobiti od 17,7 gotovo je 20 posto iznad povijesnog prosjeka. Ni natprosječni dividendni prinos, koji prema posljednjim podacima u nekim slučajevima prelazi tri posto, nije zaustavio klizanje ovih dionica.

Pritom treba naglasiti da obrambeni sektor ne očekuje rast dobiti u ovoj godini. Očekuje se da će tvrtke koje se bave zdravstvenim proizvodima i uslugama ove godine ostvariti osam posto manju dobit nego lani, što je ništavno u usporedbi s procijenjenim rastom dobiti od 1,7 posto za sve tvrtke unutar S&P 500. Ukratko, svatko tko želi biti obrambeno orijentiran, će sada radije potražiti prilike u obveznicama ili trezorskim zapisima, ali naravno da se to gledište može brzo promijeniti ako se pojave bilo kakvi znakovi ponovne neposredne recesije. Tijekom idućeg tjedna Wall Street će s velikim nestrpljenjem iščekivati petkove objave podataka o američkom tržištu rada za veljaču. Očekuje se da će novih radnih mjesta biti nešto manje nego u siječnju, ali još uvijek dovoljno za daljnje pooštravanje mjera Feda.

U međuvremenu je u SAD-u završila sezona objave rezultata zadnjeg tromjesečja prošle godine. Zaključak, možemo reći da je bilo dosta razočarenja (posebno u tehnološkom sektoru), a dobit je pala za gotovo pet posto u odnosu na zadnji kvartal 2021. godine. Ovo je prvi pad dobiti (na godišnjoj razini) od trećeg tromjesečja 2020., kada je covid ozbiljno osakatio gospodarstva. Naravno, bilo je i pozitivnih iznimaka. Istaknule su se naftne kompanije (Chevron, ConocoPhillips, Exxon Shell) koje su se pohvalile rekordnim brojkama.

Dotaknemo li se prošlog tjedna na financijskim tržištima: zapadni su dionički indeksi ojačali oko dva posto, iako je prinos na američku 10-godišnju obveznicu u srijedu prvi put od sredine studenog premašio četiri posto, a potrebni prinos na Njemačka desetogodišnja obveznica dosegnula je 2,77 posto, najviše nakon 2011. Strahovanja da će Fed biti nemilosrdan u dizanju kamata u borbi protiv inflacije dodatno je pojačala Mary Daly iz Fedovog ureda u San Franciscu, izjavom da bi kamate trebale otići gore i ostati tamo dulje vrijeme.

Tagovi: tržište kapitala, defanzivni sektori, Chevron, Exxon mobil, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
STABILNOST
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
KOLUMNA - Proteklih smo tjedana svjedoci problema u bankarskom sektoru u SAD-u i Švicarskoj, gdje su se dvije tamošnje središnje banke pobrinule da se otklone gotovo svi problemi koji bi mogli ugroziti financijsko-bankarski sustav, makar i nauštrb ponovno povećao moralni hazard.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE