GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Demografski trendovi ključni za ekonomsku sliku

Demografski trendovi ključni za ekonomsku sliku
UTJECAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.12.2023 / 08:35
Autor: SEEbiz / Ilirika
ANALIZA - Tijekom protekle godine svjedoci smo trenda pada cijena nekih ključnih sirovina i energenata poput nafte, nikla i aluminija te osnovnih poljoprivrednih proizvoda.

Taj je trend odigrao ključnu ulogu u poboljšanju marži u raznim industrijskim sektorima. Osobito je to vidljivo u sektoru sporednih dobara S&P500 indeksa, gdje je dobit u trećem kvartalu prošle godine zabilježila međugodišnji rast od gotovo 41%. Taj je rast djelomično posljedica iznenađujuće velike potražnje kućanstava u 2023.

S obzirom da potražnja kućanstava čini 68% ukupne potrošnje u SAD-u i oko polovice u Europskoj uniji, njen utjecaj na gospodarstvo je ključan. Potpora ovoj potražnji dolazi od snažnog tržišta rada, koje je snažno uglavnom na račun nepovoljnih demografskih kretanja. Na primjeru Slovenije možemo vidjeti da je prema podacima Statističkog ureda Republike Slovenije (Surs) broj stanovnika u dobi od 61 do 65 godina približno 141.764, dok je skupina od 16 do 20 godina starosti manja, 96.431 stanovnika. To znači da će u sljedećem petogodišnjem razdoblju u Sloveniji otprilike 47% više ljudi otići u mirovinu nego što će ih ući na tržište rada. U udjelu u stanovništvu to znači da će oko 6,8% ukupnog stanovništva otići u mirovinu, dok će samo 4,6% stanovništva biti novi radno sposobni stanovnici. Ovakav trend stavlja Sloveniju pred demografske izazove, koji su posebno izraženi s obzirom na to da susjedna Austrija ima sličnu demografsku sliku.

Tako su u posljednje vrijeme nepovoljni demografski trendovi u zapadnim zemljama pridonijeli većoj zaposlenosti. Međutim, isti ti trendovi znače i manji broj potrošača koji su zbog visokih troškova života suočeni s nižom kupovnom moći u odnosu na prihode. To znači da nakon šokova pandemije i energetske krize ponovno (i to prilično brzo) gravitiramo prema okruženju pada kamatnih stopa. Očekujemo da će i američka središnja banka (Fed) i Europska središnja banka (ECB) početi smanjivati kamatne stope, vjerojatno krajem prvog kvartala 2024. ili malo kasnije. Ovo očekivanje je u suprotnosti sa situacijom u Japanu, gdje uz trenutnu inflaciju od 2,8% nije isključeno povećanje kamatnih stopa u 2024. godini.

Različitost politika središnjih banaka diljem svijeta naglašava ključne čimbenike koji su ključni u oblikovanju globalne gospodarske dinamike. Svaka se zemlja suočava s jedinstvenim gospodarskim izazovima i nastoji postići stratešku konkurentsku prednost, obično temeljenu na iskorištavanju domaćih resursa. U tom kontekstu, promatranje razvoja u Kini, koja već dugo igra ključnu ulogu u globalnom gospodarskom rastu, od iznimne je važnosti. Ovu godinu obilježila je jedna od manje uspješnih kineskih gospodarskih godina u posljednjih dvadesetak godina.

Nedavni posjet kineskog predsjednika Xi Jinpinga San Franciscu predstavlja ključni događaj u geopolitičkom smislu. Ovaj posjet otvara vrata novoj nadi za unapređenje međunarodnih odnosa, posebice na području trgovine. Ovaj bi događaj mogao predstavljati prvi korak ka smanjenju napetosti i obnovi trgovinskih veza, što bi moglo imati značajan pozitivan utjecaj na cjelokupno globalno gospodarstvo.

2023. godina završila je s pozitivnim rezultatima na burzama, koji, barem za sada, odražavaju optimizam i za novu godinu. Indeks Ljubljanske burze SBITR, koji u obzir uzima i isplate dividendi, zabilježio je rast od oko 28 posto, što je dobar pokazatelj stabilnosti i rasta domaćeg gospodarstva. U prvom planu i dalje su zanimljive uspješne tvrtke poput Krke, Luke Koper, NLB-a, Zavarovalne skupine Sava (Sava Re), Petrola, Zavarovalnice Triglav i Telekoma Slovenije, koje zajedno čine čvrst temelj domaćeg investicijskog portfelja. Međunarodna tržišta također su doživjela značajan rast. Američki S&P 500 i NASDAQ ojačali su 21% odnosno 46% u eurima, a njemački DAX 20%.

Snažno tržište rada i stalna potražnja kućanstava, osobito u SAD-u i EU-u, i dalje su ključni pokretači gospodarskog rasta. Ovo, zajedno s optimističnim očekivanjima za buduće kamatne stope, dobar je znak za obećavajući početak nove godine za tržišta dionica i obveznica. Geopolitičke napetosti ostaju među glavnim rizicima za ovu godinu, pri čemu su sukobi na Bliskom istoku koji su u tijeku od najveće zabrinutosti, budući da i dalje izaziva zabrinutost zbog mogućih poremećaja u opskrbi naftom. Osim geopolitičkih trvenja, na tržištima ostaju i drugi rizici, poput hlađenja njemačkog gospodarstva i relativno visokog duga SAD-a i nekih europskih zemalja.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar, kRKA, NLB, LUKA KOPER,
PROČITAJ I OVO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
TREZVENO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
KOLUMNA - Burze se ne zaustavljaju na postizanju novih rekorda. Svježi novac nastavlja pritjecati na Wall Street, a gotovo 60 posto Amerikanaca koji posjeduju barem jednu dionicu, najviše od početka 1980-ih. Jesu li dobri povrati dugoročno održivi?
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
SIGNALI
Investitori već odavno nisu bili ovoliko izloženi tehnološkom sektoru
KOLUMNA - Očekivanja da će inflacija u SAD-u prvi put od ožujka 2021. pasti ispod tri posto (na godišnjoj razini) nisu se ostvarila, što je ohladilo zapadne burze, koje su - posebno se to odnosi na New York - prije toga snažno ojačale i postavile rekorde.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE