GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Desničarski paraziti opet sipaju otrov na Gotovinu, a trebao bi im biti uzor

Desničarski paraziti opet sipaju otrov na Gotovinu, a trebao bi im biti uzor
VAN PAMETI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.08.2020 / 10:10
Autor: Siniša Malus
ZAGREB - Kao i gotovo svaki puta kad general Gotovina javno istupi, a njegovi su istupi u pravilu umjereni i civilizirani, na adrese mnogih redakcija, pa tako i počne se s anonimnim predstavkama javljati čitava bulumenta paradesničarskih udruga i pojedinaca koji upiru prstom u generalove biznise i njihovu navodnu isprepletenost s državom.

To bi valjda trebalo značiti kako Gotovina zbog perspektive vlastita poslovanja ima interesa govoriti baš ono što vlast želi čuti.

Jučer ih je posebno nažuljala jedna Gotovinina izjava što ih je očito potaknulo da jutros krenu bombardirati mailovima.

No, radi se zapravo o recikliranju javno dostupnih podataka koji su dobro poznati svima koji prate poslovnu scenu unazad nekoliko godina otkako se Gotovina počeo baviti privatnim poslom.

Poznato je tako da je Gotovina vlasnik pola tvrtke Pelagos net farma, a drugu polovicu drži Milan Mišo Mandić iz Zadra. Mandić je već bio suvlasnik druge tvrtke, biogradske Jadran tune, kad se general vratio iz Haaga. Poslovi Pelagosa i Jadran tune su isprepleteni. I jednu i drugu tvrtku vodi isti direktor Nenad Horvat iz Svetog Filipa i Jakova. Direktorica marketinga u Pelagos net farmi je Dunja Zloić-Gotovina, bivša časnica i generalova supruga.

Pelagos Net Farma svu tunu izvozi u Japan. Prije dvije godine primila je 2,2 milijuna kuna poticaja iz EU fondova koje mogu uložiti u modernizaciju proizvodnje ili kupnju nove opreme. 

Odmah poslije osnivanja tvrtka je krenula u snažan investicijski ciklus u kojem je uz pomoć kredita HBOR-a i sredstava iz fondova Europske unije financirala vlastitu ribarsku flotu i gradnju suvremene hladnjače kapaciteta 1500 tona. Povećane potrebe za obrtnim sredstvima financirane su novim kreditima, što je dodatno pogoršalo pokazatelje zaduženosti, a koji su i ranije bili nepovoljni. Dugoročne obveze prema bankama povećane su za 13,8 posto (na 38,4 milijuna kuna), a kratkoročne za 51,8 posto (na 43,2 milijuna kuna). U konačnici, udio ukupnih obveza u imovini popeo se na 77 posto, što Gotovininu kompaniju svrstava u red visokozaduženih.

Prošle je godine prihod Pelagos net farme iznosio nešto preko 74 milijuna kuna što je gotovo 19 milijuna više nego u 2018. godini. Dakle, poslovanje mu raste. Tvrtka tek u posljednje dvije godine posluje s dobiiti, a lani je ostvarila neto dobit od oko 7,9 milijuna kuna uz neto maržu od 10,67 posto, pokazuju podaci s portala Poslovna.hr. No, Gotovinina je tvrtka nastavila i zapošljavati pa sada ima respektabilnih 106 radnika. Dakle, može se reći da je general razvio uspješan biznis.

Očito je, dakle, da je Gotovinin biznis uspješan iako daleko od toga da možemo govoriti kako se on u posljednjih godina enormno obogatio na što žele ukazati spomenuti desničari iz prve rečenice ovog teksta.

Njih ipak žulja Gotovinin diskurs okrenut budućnosti, a ne poslovanje. I za njih i za društvo bilo bi korisnije da se povedu za Gotovininim primjerom - kako u poslovanju, tako i u društvenom angažmanu. Jednostavno, da prestanu parazitirati na ratnim temama i tako doprinesu normalizaciji društva.

Foto: Jadran Babić, Pelagos net farma

Tagovi: Ante Gotovina, Pelagos Net Farma, Jadran tuna, Milan Mišo Mandić, Dunja Zloić-Gotovina,
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE