GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice američkih banaka na meti kupaca

Dionice američkih banaka na meti kupaca
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2021 / 18:01
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Neočekivani rujanski rast maloprodaje u SAD-u dodatno je potaknuo inflacijska očekivanja koja su na najvišoj razini od 2005. godine.

Međutim, atmosfera na njujorškoj burzi prošlog tjedna bila je optimistična. Širi indeks S&P 500 porastao je 1,8 posto u pet dana, označavajući najbolji tjedan od srpnja.

Za takav su optimizam najzaslužniji rezultati američkih banaka u trećem kvartalu.

Investicijska banka Goldman Sachs pohvalila se rastom dobiti od 66% (iznosio je 5,28 milijardi dolara) zbog iznimnog razvoja u investicijskom bankarstvu. Cijena dionice premašila je 400 dolara za vikend i porasla je čak 53 posto ove godine, što znači da su dionice GS-a najprofitabilnije u elitnom Dow Jones indeksu.

Dobit JP Morgan Chasea, Citigroupa i Bank of America također je bila iznad očekivanja analitičara.

"Oporavak nakon pandemije nastavlja jačati poduzetničko i povjerenje potrošača", rekla je Jane Fraser, koja je na čelu Citigroupa od ožujka.

Prošle su godine bankari formirali milijarde rezerviranja jer su očekivali da će se broj loših kredita naglo povećati. To se nije dogodilo, pa je zarada sada izuzetna. Bankovne dionice su također poželjne zbog očekivanja da će kamatne stope tek polako početi rasti, što bi povoljno utjecalo na kamatne marže banaka.

Ako dobit američkih kompanija u trećem tromjesečju doista poraste 32 posto (u usporedbi s istim razdobljem prošle godine), kako kažu nedavne projekcije, tada će kraj godine tradicionalno opet biti bikovski.

S većim entuzijazmom za rizična ulaganja, dolar je razumljivo prekinuo rast vrijednosti dug pet tjedana. Napetosti na tržištu obveznica donekle su popustile, pri čemu su i američke i njemačke desetogodišnje obveznice zabilježile blagi pad potrebnih prinosa, pri čemu su njemačke pale prvi put u sedam tjedana.

Tagovi: tržište kapitala, Goldman Sachs, JPMorgan, Citogroup, Federalne rezerve, američka ekonomija, Wall Street, maloprodaja, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke
PREPORUKE
Kako istražiti tržište: Korisni alati za donošenje prave poslovne odluke
KOLUMNA - Istraživanje tržišta preduvjet je kvalitetnog marketinga, odnosa s kupcima, kao i stupnja uspješnosti vašeg poslovanja i zarade općenito. To je neophodan korak ako želite da vaša usluga ili proizvod dođe do zainteresiranih ljudi u pravo vrijeme.
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
PROMIJENJENE NAVIKE
Kako je pandemija promijenila navike potrošača u regiji?
KOLUMNA - Internetska kupovina posljednjih je godina u porastu u svijetu. Iako u određenoj mjeri zaostaje, naše se tržište sve više orijentira na ovu vrstu kupovine.
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KULTURA I PANDEMIJA
Ranjivost kulturnog sektora u jugoistočnoj Europi
KOLUMNA - Pomoć od strane asocijacija, mreža i drugih vidova organiziranja podrške poput crowdfundinga bilo je najviše prisutno u Srbiji (49 %), zatim u Sloveniji (45,1 %) i u Hrvatskoj (36,4 %) .
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
VIRUS I TRŽIŠTA
Panika na tržištima, karte se iznova miješaju
KOLUMNA - Kad se već činilo da su financijska tržišta otporna na koronu, val rasprodaja pogodio je gotovo sve vrste imovine u petak.
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
SUMORNA BUDUĆNOST
Pristajete li na društvo građana prvog i drugog reda?
KOLUMNA - Koje god bilo naše osobno mišljenje o cjepivu, jednostavno moramo zastupati načelo ''Audiatur et altera pars'' – ''Neka se čuje i druga strana!''
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE