GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice američkih banaka na meti kupaca

Dionice američkih banaka na meti kupaca
OPTIMIZAM
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2021 / 18:01
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Neočekivani rujanski rast maloprodaje u SAD-u dodatno je potaknuo inflacijska očekivanja koja su na najvišoj razini od 2005. godine.

Međutim, atmosfera na njujorškoj burzi prošlog tjedna bila je optimistična. Širi indeks S&P 500 porastao je 1,8 posto u pet dana, označavajući najbolji tjedan od srpnja.

Za takav su optimizam najzaslužniji rezultati američkih banaka u trećem kvartalu.

Investicijska banka Goldman Sachs pohvalila se rastom dobiti od 66% (iznosio je 5,28 milijardi dolara) zbog iznimnog razvoja u investicijskom bankarstvu. Cijena dionice premašila je 400 dolara za vikend i porasla je čak 53 posto ove godine, što znači da su dionice GS-a najprofitabilnije u elitnom Dow Jones indeksu.

Dobit JP Morgan Chasea, Citigroupa i Bank of America također je bila iznad očekivanja analitičara.

"Oporavak nakon pandemije nastavlja jačati poduzetničko i povjerenje potrošača", rekla je Jane Fraser, koja je na čelu Citigroupa od ožujka.

Prošle su godine bankari formirali milijarde rezerviranja jer su očekivali da će se broj loših kredita naglo povećati. To se nije dogodilo, pa je zarada sada izuzetna. Bankovne dionice su također poželjne zbog očekivanja da će kamatne stope tek polako početi rasti, što bi povoljno utjecalo na kamatne marže banaka.

Ako dobit američkih kompanija u trećem tromjesečju doista poraste 32 posto (u usporedbi s istim razdobljem prošle godine), kako kažu nedavne projekcije, tada će kraj godine tradicionalno opet biti bikovski.

S većim entuzijazmom za rizična ulaganja, dolar je razumljivo prekinuo rast vrijednosti dug pet tjedana. Napetosti na tržištu obveznica donekle su popustile, pri čemu su i američke i njemačke desetogodišnje obveznice zabilježile blagi pad potrebnih prinosa, pri čemu su njemačke pale prvi put u sedam tjedana.

Tagovi: tržište kapitala, Goldman Sachs, JPMorgan, Citogroup, Federalne rezerve, američka ekonomija, Wall Street, maloprodaja, industrijska proizvodnja
PROČITAJ I OVO
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
POSLJEDICE
Nekoliko važnih država iznimno ranjivo zbog jačanja dolara
KOLUMNA - Otprilike polovica svjetske trgovine obavlja se u dolarima, a jak dolar, naravno, nije u interesu kompanija u Europi, Aziji, Australiji...
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
ZAŠTITA
Online prijevare: Kako se tvrtke mogu zaštititi?
KOLUMNA - U suvremenom načinu komuniciranja i poslovanja sve veći broj pojedinaca se susreće s različitim hakerskim pokušajima online prijevara.
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ROBNA TRŽIŠTA
Nafta i ostale sirovine na putu prema dolje
ANALIZA - Srećom, ne ostvaruje se scenarij Goldman Sachsa, gdje su u lipnju najavili da bi cijena nafte ovog ljeta mogla porasti i do 140 dolara.
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALITIČARI
Slovenske kompanije u dobroj formi dočekuju teška vremena
ANALIZA - Slovenska poduzeća manje su zadužena pa lakše podnose udare financijskih kriza i recesija. Slovenski burzovni indeks SBITOP više nije najjeftiniji u odnosu na indekse u regiji, ali je ostao najmanje zadužen s neto dugom prema EBITDA-i od -1,27.
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
TRGOVINA
Razvoj trgovačkih centara - kako su trgovački centri promijenili navike potrošača?
ANALIZA - Tržni centri, trgovački centri i prodajni centri različiti su nazivi koji se odnose na isti pojam - kontinuirani niz maloprodajnih i uslužnih objekata različitih grana s ciljem zadovoljenja primarnih ljudskih potreba, kao što su kupnja, društvena interakcija i sudjelovanje u kulturnim aktivnostima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE