GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne

Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.01.2023 / 09:20
Autor: Marko Majić
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.

I to usprkos visokom dividendnom prinosu i kontinuirano niskim procjenama. Naime, ovim se sektorom u New Yorku trguje sa samo 10 puta većom zaradom (P/E), što je znatno niže od tržišnog prosjeka (17). Lani je njujorški indeks energetskih dionica (S&P 500 energy) porastao 59 posto, au godini u kojoj je Fed agresivno dizao kamate bio je, naravno, daleko najprofitabilniji od svih. Kao rezultat toga, energetske kompanije sada imaju više od pet posto udjela u indeksu S&P 500, što je upola manje u odnosu na prethodnu godinu. No, tako snažan rast kao prošle godine bit će vrlo teško ponoviti ove godine jer bi SAD u drugoj polovici godine mogao doživjeti recesiju, a mogu se očekivati i niže cijene nafte.

Prema anketi Reutersa, ove će godine prosječna cijena američke lake nafte (trenutačno nešto ispod 80 dolara) biti nešto ispod 85 dolara, nakon prošlogodišnjih 94,3 dolara. Profit u energetici lani je bio briljantan, prema prvim projekcijama čak 155 posto veći nego u 2021. No ovogodišnje rekordne brojke teško će se ponoviti, prema prognozama trebali bi pasti za 15 posto, što je najviše među svih jedanaest sektora u S&P indeksu Iako mnoge istaknute financijske tvrtke (Goldman Sachs, RBC Capital Markets, UBS Global Wealth Management) i dalje preporučuju energetske dionice, ima dosta onih koji vjeruju da bolje prilike leže drugdje.

Unatoč svim lošim prognozama i otpuštanjima u ovom sektoru, njujorški indeks tehnoloških dionica Nasdaq porastao je četvrti tjedan zaredom, pa je ove godine već dobio 11 posto, što je lijep skok nakon vrlo loše prošle godine (-36% ). Je li ovo vrijeme da burza nije samo 6-9 mjeseci ispred onoga što se događa u realnoj ekonomiji, nego čak godinu dana ispred onoga što se događa? Teško je reći, ali ulagačima je vidljivo laknulo što se inflacija smanjuje, što bi trebalo malo ohladiti jastrebove dužnosnike Feda. Na godišnjoj razini inflacija je u prosincu iznosila 6,5%, ali ako pogledamo temeljni indeks izdataka za osobnu potrošnju (PCE indeks - onaj koji preferira Fed u svojim odlukama), inflacija je samo 4,4%, što je najniže od listopada 2021.

Sljedeći tjedan, kada će niz ključnih tehnoloških kompanija (Apple, Amazon, Alphabet, Meta) objaviti poslovne rezultate, Fed će se ponovno sastati na redovnoj sjednici. Događaj ovaj put nije toliko iščekivan kao što su bile sesije prethodnih mjeseci. Jasno je da će Fed podići kamatne stope za još 25 baznih bodova. Isti se postupak može očekivati i na sastanku u ožujku, koji bi trebao biti posljednje povećanje kamata u tekućem ciklusu. Krajem godine već smo mogli vidjeti prvo smanjenje kamata. Time će se vjerojatno prekinuti ciklus zaoštravanja monetarne politike, a već u studenom mogli bismo vidjeti prvo smanjenje kamata. U međuvremenu, Fed također smanjuje ukupnu bilancu koja je niža od rekorda iz travnja 2022. za više od pet posto.

Tagovi: tržište kapitala, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
EKONOMSKA SLIKA
Bliska budućnost donosi nižu inflaciju, ali i slabiji ekonomski rast
KOLUMNA - Uz barem privremeno smirivanje bankarske krize, Dow Jones započeo je tjedan pozitivno, no u utorak je bilo više nervoze nakon što su prinosi na obveznice počeli rasti.
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE