GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice su trenutno manje atraktivne od obveznica

Dionice su trenutno manje atraktivne od obveznica
TURBULENTNO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.01.2023 / 09:15
Autor: Marko Majić
ANALIZA - Globalna tržišta dionica prošle su godine odradila svoju najgoru godinu od financijske krize 2008. nakon borbe središnjih banaka da ukrote inflaciju i rata u Ukrajini koji su potresli tržišta kapitala.

MSCI All-World indeks udjela razvijenih i tržišta u nastajanju izgubio je gotovo petinu svoje vrijednosti u 2022., a burze od Wall Streeta do Šangaja i Frankfurta zabilježile su značajne gubitke.

Tržišta obveznica također su prošla kroz razdoblje naglog pada: prinos na američke 10-godišnje trezorske obveznice, globalna mjera dugoročnih troškova zaduživanja, porastao je na 3,8 posto s oko 1,5 posto na kraju prošle godine — najveći godišnji dobitak od 1960-ih godina prošlog stoljeća.

Rast američkog dolara od 9 posto u odnosu na košaricu od pola tuceta velikih konkurentskih tržišta dodatno je pritiskao mnoga tržišta. Gospodarstva u razvoju posebno su teško pogođena, budući da se često zadužuju u dolarima, a mnogi ključni uvozi, poput sirove nafte, cijene se u američkoj valuti.

Mračna godina za financijska tržišta nastupila je nakon što su središnje banke, predvođene američkim Fedom, povećale troškove zaduživanja u pokušaju da ukrote najgoru inflaciju u desetljećima. Brzi rast kamatnih stopa diljem svijeta zadao je posebno težak udarac mnogim brzorastućim tvrtkama koje su napredovale dok su središnje banke i vlade pružale bujicu poticaja za podršku globalnom gospodarstvu tijekom krize izazvane koronavirusom 2020.

Tesla, proizvođač električnih automobila, prošle je godine izgubio gotovo dvije trećine svoje vrijednosti, dok su dionice proizvođača čipova Nvidia pale 50 posto. Dionice američkih tehnoloških divova Applea i Microsofta pale su gotovo 30 posto, dok su dionice Alphabeta, matične tvrtke Googlea, pale gotovo 40 posto, a vlasnik Facebooka Meta pao je 64 posto.

Sve u svemu, američki S&P 500 ove je godine pao za 19 posto, dok je Nasdaq usmjeren na tehnologiju pao za 33 posto. Kineska tržišta dionica također su pretrpjela udarac jer je gospodarstvo poremećeno strogim mjerama vezanim uz Covid, a zemlja se sada bori s velikim valom infekcija dok se ponovno otvara. Indeks dionica CSI 300 u Šangaju i Shenzhenu pao je 22 posto u lokalnoj valuti i 28 posto u dolarima. Indeks MSCI Europe u dolarima je pao za približno 16 posto, au eurima za 11 posto.

Ruska sveobuhvatna invazija na Ukrajinu u veljači dodatno je zakomplicirala sliku za ulagače, prekinuvši lance opskrbe ključnim sirovinama i potaknuvši ionako jaku inflaciju. Robe su bile među rijetkim dobitnicima na svjetskim tržištima ove godine, s indeksom S&P GSCI koji je porastao za 7 posto, dok su cijene energije i poljoprivrede zabilježile snažan rast.

Londonski indeks FTSE 100, u kojem su dobro zastupljene energetske, rudarske i farmaceutske tvrtke koje su bolje prošle u ovogodišnjoj tržišnoj promjeni, ove je godine blago porastao.

Intenzitet prošlogodišnjih tržišnih promjena naglašava opseg promjene režima s kojom se suočavaju globalni ulagači, koji su se navikli na niske kamatne stope otkako su središnje banke uvele hitne monetarne mjere za potporu globalnom gospodarstvu tijekom financijske krize 2008. i pandemije koja je uslijedila nakon dvanaest godinama kasnije.

Više kamatne stope smanjuju privlačnost ulaganja u financijske instrumente kao što su dionice i rizičniji dugovi, budući da ulagači mogu zaraditi bolje povrate u gotovini ili iznimno sigurnoj imovini kao što su američke, njemačke ili japanske državne obveznice. Budući da više kamatne stope znače skuplje zaduživanje, one također vrše pritisak na širu ekonomiju pooštravanjem financijskih uvjeta za poduzeća i kućanstva.

Tagovi: tržište kapitala, MSCI ALL World Index, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KAMATNE STOPE
Posljedice viših kamatnih stopa tek će se osjetiti u narednim kvartalima
KOLUMNA - Očekivano, američka (Fed), engleska (BoE) i europska (ECB) središnja banka ponovno su podigle kamatne stope. Uz ponovno poskupljenje kapitala, glavna poruka središnjih banaka je da je vrhunac inflacije iza nas i da vjeruju da su dosad dobro radile, ali da i dalje možemo očekivati nastavak rasta kamata.
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
OPTIMIZAM
Siječanj najavljuje pozitivnu godinu na svjetskim tržištima
KOLUMNA - U siječnju su europske dionice dobile gotovo polovicu onoga što su prošle godine izgubile. Na kraju vrlo optimističnog mjeseca dioničare je čekala još jedna dobra vijest: europodručje je u prošlom tromjesečju izbjeglo recesiju.
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
SIGNALI
Litij se i ne čini tako dobrom investicijom ove godine, evo zašto
ANALIZA - S potrebom za sve većim i snažnijim baterijama dolazi i veća potražnja za sirovinama potrebnim za proizvodnju baterija.
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
SIGNALI
Dionice iz energetskog sektora više se ne čine toliko atraktivne
KOLUMNA - Kada investitori traže dionice koje će zablistati u bliskoj budućnosti, oni naravno gledaju i u prošlost, što bi ovaj put mogla biti pogreška. Nakon briljantne 2022. godine energetske dionice više se ne čine tako atraktivnima.
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
U FOKUSU
Korporativne obveznice polako, ali sigurno dolaze u fokus investitora
KOLUMNA - Među investicijskim klasama, 2023. godine, nakon gotovo desetljeća, ponovno će biti zanimljivije državne obveznice, ali i nešto rizičnije, ali zato isplativije, korporativne obveznice.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE