GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionička tržišta pod pritiskom zbog inflacije, no prava korekcija još nije stigla

Dionička tržišta pod pritiskom zbog inflacije, no prava korekcija još nije stigla
TRŽIŠTE KAPITALA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2021 / 08:58
Autor: Siniša Malus
ANALIZA - Globalna tržišta kapitala nastavila su lagano prilagođavati cijene dionica počevši od sredine travnja, zbog visokih inflacijskih očekivanja. Svjedoci smo veće inflacije u SAD-u.

Potrošačke cijene u SAD-u skočile su 4,2 posto u dvanaest mjeseci do travnja ove godine, dok je već u ožujku međugodišnja inflacija bila 2,6 posto iznad tržišnog konsenzusa. Takozvana američka osnovna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energije, porasla je za 3% na godišnjoj razini u travnju (1,6% u ožujku), najveći godišnji porast od siječnja 1996. i znatno iznad tržišnog konsenzusa od 2, 3 posto.

Također možemo očekivati skok inflacije u eurozoni, jer će uklanjanje ograničenja obnoviti potražnju za uslugama i proizvodima u djelatnostima poput ugostiteljstva, turizma i putovanja. To postavlja pitanje koliko će različite tvrtke u određenim segmentima gospodarstva biti u stanju pratiti mogući nagli porast potražnje. Uklanjanjem ograničenja u javnom životu i nastavkom cijepljenja također možemo očekivati nagli porast kreditiranja kućanstava. To će dodatno ojačati proces inflacije.

Strahujući od inflacije, globalna su tržišta dionica uglavnom sinhrono gubila tijekom proteklog tjedna, dok je globalni indeks dionica Dow Jones izgubio 0,4 posto, S & P 500 nakon što je tržišna kapitalizacija 500 najboljih tvrtki u SAD-u izgubila 1 posto, a njemački DAX 0,3 posto.

U tjednu koji slijedi bit će objavljeni neki ključni podaci. Povjerenje potrošača, podaci o cijenama kuća i prodaja novih kuća izlaze u utorak. Trajna roba bit će objavljena u četvrtak, a izvještaj o sentimentu potrošača u petak.

No, najvažniji podaci bit će podaci o osobnom dohotku i potrošnji, koji uključuju deflator cijene osobne potrošnje, Fedovu najdražu mjeru inflacije.

Indeks potrošačkih cijena bio je iznenađujuće visok kada je objavljen prošli tjedan, prikazujući baznu inflaciju od 3% u travnju u odnosu na prošlu godinu. Osnovni indeks cijena PCE porastao je za 1,8% u ožujku u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

U tjednu koji slijedi sezona zarada polako će jenjati, ali i dalje će pristizati izvještaji od trgovaca, poput Best Buy, Costca i Nordstroma. Izvještaje će objaviti i NVIDIA i Dell.

Dosadašnji tijek svibnja bio je negativan za tržišta dionica no dio analitičara još uvijek ne vidi znakove ozbiljnije korekcije.

No, Fed bi mogao razgovarati o sužavanju otkupa obveznica na sastanku u Jacksona Holeu krajem ljeta, a to je vjerojatni okidač za korekciju. Vratimo li se u razdoblje neposredno nakon Drugog svjetskog rata, vidjet ćemo da se prva korekcija dogodila kad je Fed, nakon recesije, pokrenuo normalizaciju monetarne politike. Sličan bismo scenarij mogli vidjeti i nakon okonlčanja pandemije, u zadnjem kvartalu ove godine. 

Tagovi: tržište kapitala, inflacija, tržišta dionica, dionička tržišta, Best Buy, Costco, Nordstrom, Federalne rezerve
PROČITAJ I OVO
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
BANKARSKA KRIZA
Vjerodstojnost središnjih banaka ponovo na testu
KOLUMNA - Mjere središnjih banaka i vlada za sada su donijele samo olakšanje tržištima, ali vjerojatno još ne i rješenja.
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
TRŽIŠTE KAPITALA
Slovensko tržište kapitala predstavlja jedno od sigurnijih utočišta
KOMENTAR - Slovenska poduzeća imaju stabilnu financijsku situaciju te stabilnim i rastućim poslovanjem omogućuju visoke dividende, što privlači domaće i strane investitore.
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
TRENDOVI
Tržište polovnih automobila u 2023. godini: Što se očekuje?
ANALIZA - Tržište polovnih automobila je oduvijek bilo značajan dio automobilske industrije i očekuje se da će nastaviti rastI u narednim godinama.
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
TRŽIŠNA PREVIRANJA
Investitori u zlato i bitcoin profitirali od bankarske krize
KOLUMNA - Kriza likvidnosti koja je zahvatila neke banke u SAD-u i Europi (američki Fed pomogao im je s rekordnih 153 milijarde dolara) i dalje plaši ulagače, a zauzvrat potiče rast cijena zlata i bitcoina koji su porasli za 32 posto na tjednoj bazi.
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
STABILNOST
Dvije kategorije kompanije dobro prolaze u situaciji visokih kamata
KOLUMNA - Proteklih smo tjedana svjedoci problema u bankarskom sektoru u SAD-u i Švicarskoj, gdje su se dvije tamošnje središnje banke pobrinule da se otklone gotovo svi problemi koji bi mogli ugroziti financijsko-bankarski sustav, makar i nauštrb ponovno povećao moralni hazard.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE