GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobra odluka Damira Vanđelića

Dobra odluka Damira Vanđelića
HDZ I ZAGREB
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2021 / 19:55
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Hrvatska demokratska zajednica je u problemima. Nikako do kandidata za naredne lokalne izbore u Zagrebu. Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković koji je svojom bahatošću izgradio lik velikog Vođe, na tu konstataciju sigurno bi odgovorio kako je to stvar HDZ-a i kako će o svemu odlučiti stranačka tijela kada za to dođe vrijeme.

Slučaj Damira Vanđelića pokazuje da to i neće biti baš lako. U javnosti doživljenog uspješnog managera, pokušali su ga na mala vrata uklopiti u sustav političkog funkcioniranja naše najveće stranke. Nagovorili su ga da se prihvati Fonda za obnovu potresom pogođenih krajeva (dosta zgodno izvorište novca za predizbornu kampanju), zatim su malkice promijenili Zakon o lokalnim izborima (Vanđelić se premišljao hoće li i kada postati pravno-formalno Zagrepčanin), pa su pustili da „procuri“ informacija o njegovoj mogućoj kandidaturi za nasljednika Milana Bandića te organizirali nekoliko novinskih tekstova o Vanđeliću kao pravom zagrebačkom „dečku“ itd. Vojnički bi se reklo, topnička priprema za ulazak HDZ-ovske pješadije u fotelje vlasti u Zagrebu. U ovom slučaju „medijske“ i ostale granate nisu pogodile cilj.

Damir Vanđelić je izjavio da se neće kandidirati za zagrebačkog gradonačelnika s argumentom kojem nitko ne može prigovoriti. Obnova i rad Fonda su ipak prioritet, poručuje. Ostao je i gospodin odbivši komentirati i iznositi pojedinosti razgovora i pregovora sa HDZ-om ili bolje reći Andrejom Plenkovićem dok je stranačka mašinerija odradila „topničku pripremu“ za njegovu kandidaturu. U nekim medijima je, po našem običaju, nešto o tim razgovorima procurilo i ne treba sumnjati da nije istinito.

Naime, neki izvori tvrde da je osnovni razlog odbijanja kandidature uloga fikusa koja je bila ponuđena Vanđeliću u kampanji a, ništa ga bolje ne bi čekalo i nakon eventualne pobjede. Da mu stranka sastavlja listu, da mu stranka sastavlja tim i do detalja program rada. Te napise nitko iz HDZ-a nije komentirao niti demantirao. A, i da jest, teško bi tko mogao u to povjerovati. Način funkcioniranja HDZ-a u posljednje vrijeme sve više govori o velikom Vođi čija je riječ uvijek zadnja i kojega se pita baš za svaku sitnicu.

O tome svjedoči i njegova sve veća bahatost u javnim istupima, sve češći napadi na novinare a preko njih i na javnost, o tome najviše svjedoči njegova izjava kako se u Hrvatskoj normalno i dobro živi. Šteta što tome ne možemo svjedočiti ispijanjem kave u nekoj od obnovljenih kuća u Markuševcu, u stambeno-kontejnerskom naselju u Petrinji ili misom zahvalnicom u zagrebačkoj katedrali.

Drugi recept za uništavanje kadrova je imenovanje na funkcije odanih čiji je programa samo lijepa riječ o velikom Vođi. Kada zadovolje te kriterije, bivaju postavljeni na razne funkcije od župana do gradonačelnika i načelnika, od pročelnika do direktora. Namjestiti pokoji natječaj za odane vojnike partije to je postala sitnica. I kako bi ostali lojalni i neupitna stranačka mašinerija kroz prste im se gleda na način njihovog rada, prešutno dozvoljava da uz visoke plaće priskrbe još što god bližoj i užoj rodbini i čak da oni sami imaju svoje podanike i poslušnike. Međutim, kada se previše zaigraju i javnost se digne na noge slijede smjene i ostavke.

Ostavke, ali samo na stranačke funkcije (župan Žinić, zastupnik Tušek itd.). Javne im ostaju kako ne bi i oni progovorili o marifetlucima svojih kolega. I tu opet nastaje kadrovski problem. Nije ih više moguće kandidirati jer su se, izgleda, birači malkice opametili, a izbori se primiču. Uz kavu, na nekoj kleti tražiti će se neki novi, odani i poslušni, neki novi brzo rastući fikusi.

P.S. Pod hitno bi HDZ trebao razmisliti o osnivanju političkog inkubatora za kadrove ili još bolje formiranje plastenika s grijanjem kako bi uzgoj fikusa bio moguć tijekom cijele godine bez obzira na vremenske tj. političke prilike. GMO sjeme nije preporučeno, tradicionalan uzgoj je sigurniji.

Tagovi: Damir Vanđelić, Milan Bandić, Andrej Plenković, HDZ, Ivo Žinić, Žarko Tušek
PROČITAJ I OVO
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
LUDO TRŽIŠTE
Nova realnost: Fed bi mogao podići kamatne stope?!
KOLUMNA - Nakon pada Wall Streeta od 5% u travnju, ulagači su ponovno osjetili priliku za zaradu.
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
POTONUĆE
Sedam veličanstvenih u tjednu izgubilo na vrijednosti čak 950 milijardi dolara
KOLUMNA - Geopolitičke napetosti malo su prigušile vrijednosti burzovnih indeksa, ali panike nije bilo.
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
POST FESTUM
Nafta zasad nije pretjerano reagirala na bliskoistočnu krizu
ANALIZA - Na financijskim tržištima reakcija na nedavni iranski napad na Izrael bila je ograničena jer su se tržišta barem privremeno malo smirila jer iranski osvetnički napad na izraelsko bombardiranje iranskog veleposlanstva u Siriji nije prouzročio pretjeranu štetu.
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
VAŽNA PREKRETNICA
Halving ovog puta vjerojatno neće donijeti eksploziju oduševljenja
KOLUMNA - U sljedeća 24 sata kripto zajednica svjedočit će važnoj prekretnici: četvrti "halving" u povijesti bitcoina.
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KAMATNE STOPE
Fed će sniziti kamate nakon ECB-a
KOLUMNA - Dow Jones jučer je prekinuo šestodnevni gubitnički niz, ali neizvjesnost ostaje na Wall Streetu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE