GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

­ Dolazi razdoblje fiskalne ekspanzije ­

­ Dolazi razdoblje fiskalne ekspanzije ­
ŠTO MUČI INVESTITORE?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2022 / 09:37
Autor: Marko Majić
­ANALIZA - Ulagače širom svijeta trenutno muče dva procesa koja negativno utječu na cijene dionica i obveznica.

S jedne strane to je rast kamatnih stopa uz ostale negativne elemente zaoštravanja monetarne politike središnjih banaka, a s druge pad globalne potražnje.

Kao što se i očekivalo, Europska središnja banka (ECB) jučer je povećala ključne kamatne stope za 75 baznih bodova. Bez obzira na to što se radi o trećem uzastopnom većem povećanju kamatnih stopa u kratkom razdoblju, Upravno vijeće ECB-a očekuje da će i dalje morati podizati kamatne stope u svjetlu očekivanih uvjeta.

Nove kamatne stope ECB-a stupit će na snagu 2. studenoga 2022. Tog datuma očekujemo da će Federalne rezerve SAD-a podići ključne kamatne stope za najmanje 75 baznih bodova jer je američko gospodarstvo poraslo za 2,6 posto u trećem tromjesečju 2022. u međugodišnjoj usporedbi (umjesto očekivanih 2,4 posto). Time se zamah američkog gospodarstva tek neznatno oporavio nakon kontrakcije u prvoj polovici godine.

Do kraja godine, točnije 14. prosinca, možemo očekivati da će Fed ponovno podići kamatne stope za najmanje 50 baznih bodova. Na kraju godine očekuje se da će Fedova (gornja) ključna kamatna stopa iznositi 4,45 posto. Početkom godine iznosila je 0,25 posto.

U Europi, SAD-u i drugdje smo na samom početku visokih fiskalnih ulaganja, koja će u budućnosti moći dodatno podržati inflaciju i tržišta dionica. Prijelaz s monetarne na fiskalnu ekspanziju omogućit će okruženje povećanih kamata i cijena, a najvjerojatnije i snažno tržište rada.

Pred nama je razdoblje ekspanzivne fiskalne politike: javni novac odlazit će u infrastrukturu, razvoj, znanost, “zelenu tranziciju” i slično. Globalne će tvrtke, naravno, u budućnosti biti na dobitku na račun fiskalne ekspanzije.

Tagovi: tržište kapitala, monetarna politika, fiskalna politika, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
BIKOVI SE BUDE
Prosinac će biti optimističan, no bolno otrežnjenje moglo bi uslijediti već u siječnju
KOLUMNA - Dow Jones nastavio je rasti prošli tjedan, skočivši 20 posto u samo mjesec i pol dana, što je odličan početak prosinca, tradicionalno najboljeg mjeseca Wall Streeta.
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
FINANCIJSKA TRŽIŠTA
Dolazi razdoblje ekspanzivne fiskalne politike
KOLUMNA - Ovo razdoblje obilježit će više kamatne stope, vjerojatne niže cijene nekretnina te niže cijene ostalih klasa ulaganja, uz solidno tržište rada.
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
FED U GLAVNOJ ULOZI
Burzovni sentiment u rukama Jeromea Powella
KOLUMNA - Ulagači će ovu godinu pamtiti po najsnažnijem rastu kamata u posljednjih 40 godina, no pitanje je koliko će morati čekati prije nego što uslijedi "Fed pivot", koji je vjerojatno ključni uvjet za pokretanje bikovskog trenda.
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
SIGNALI
Tržišta obveznica se slažu: Recesija je neizbježna
KOLUMNA - Nisu prošla ni dva mjeseca otkako su burzovni indeksi pali na višegodišnje najniže razine, no neka su se tržišta već vratila u bikovski trend.
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
VAL OPTIMIZMA
Snažan rast njemačkog tržišta kapitala u posljednjih mjesec i pol
KOLUMNA - Pozitivnom danu na burzama u utorak pridonijeli su novi ohrabrujući podaci o usporavanju američke inflacije, a odjeknule su i optimistične prognoze najvećeg američkog trgovca Walmarta. Burza u Frankfurtu skočila je 20 posto u posljednjih šest tjedana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE