GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

­ Dolazi razdoblje fiskalne ekspanzije ­

­ Dolazi razdoblje fiskalne ekspanzije ­
ŠTO MUČI INVESTITORE?
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2022 / 09:37
Autor: Marko Majić
­ANALIZA - Ulagače širom svijeta trenutno muče dva procesa koja negativno utječu na cijene dionica i obveznica.

S jedne strane to je rast kamatnih stopa uz ostale negativne elemente zaoštravanja monetarne politike središnjih banaka, a s druge pad globalne potražnje.

Kao što se i očekivalo, Europska središnja banka (ECB) jučer je povećala ključne kamatne stope za 75 baznih bodova. Bez obzira na to što se radi o trećem uzastopnom većem povećanju kamatnih stopa u kratkom razdoblju, Upravno vijeće ECB-a očekuje da će i dalje morati podizati kamatne stope u svjetlu očekivanih uvjeta.

Nove kamatne stope ECB-a stupit će na snagu 2. studenoga 2022. Tog datuma očekujemo da će Federalne rezerve SAD-a podići ključne kamatne stope za najmanje 75 baznih bodova jer je američko gospodarstvo poraslo za 2,6 posto u trećem tromjesečju 2022. u međugodišnjoj usporedbi (umjesto očekivanih 2,4 posto). Time se zamah američkog gospodarstva tek neznatno oporavio nakon kontrakcije u prvoj polovici godine.

Do kraja godine, točnije 14. prosinca, možemo očekivati da će Fed ponovno podići kamatne stope za najmanje 50 baznih bodova. Na kraju godine očekuje se da će Fedova (gornja) ključna kamatna stopa iznositi 4,45 posto. Početkom godine iznosila je 0,25 posto.

U Europi, SAD-u i drugdje smo na samom početku visokih fiskalnih ulaganja, koja će u budućnosti moći dodatno podržati inflaciju i tržišta dionica. Prijelaz s monetarne na fiskalnu ekspanziju omogućit će okruženje povećanih kamata i cijena, a najvjerojatnije i snažno tržište rada.

Pred nama je razdoblje ekspanzivne fiskalne politike: javni novac odlazit će u infrastrukturu, razvoj, znanost, “zelenu tranziciju” i slično. Globalne će tvrtke, naravno, u budućnosti biti na dobitku na račun fiskalne ekspanzije.

Tagovi: tržište kapitala, monetarna politika, fiskalna politika, Federalne rezerve, inflacija, NATO, rat u Ukrajini, ZEW indeks, Europska središnja banka, kamatne stope, monetarna politika, inflacija, dolar
PROČITAJ I OVO
Rast Wall Streeta koncentriran u rukama šašice dionica
AI KAO POKRETAČ
Rast Wall Streeta koncentriran u rukama šašice dionica
KOLUMNA - Burze su se već u prva dva mjeseca ove godine imale povrat koji bi bio prostojan i za cijelu godinu. AI dionice glavni su pokretač rasta.
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
TREZVENO
Može li se nastaviti ovako snažan rast na dioničkim tržištima?
KOLUMNA - Burze se ne zaustavljaju na postizanju novih rekorda. Svježi novac nastavlja pritjecati na Wall Street, a gotovo 60 posto Amerikanaca koji posjeduju barem jednu dionicu, najviše od početka 1980-ih. Jesu li dobri povrati dugoročno održivi?
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
VAL OPTIMIZMA
Nvidia oduševila, Goldman Sachs je nazvao najvažnijom svjetskom dionicom
KOLUMNA - Nvidia, nositelj procvata umjetne inteligencije, fantastičnim poslovnim rezultatima pokrenula je val oduševljenja na burzama, a tržišna vrijednost joj je čak premašila dva bilijuna dolara.
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
VELIKI IGRAČI
Soros i Buffett okrenuli leđa Appleu
KOLUMNA - U proteklom tjednu na Wall Streetu nije bilo svježih rekorda, a najviše zabrinjavaju podaci o inflaciji, što uzrokuje i sve veće prinose državnih obveznica. Je li velika korekcija prema dolje na horizontu?
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
UZBURKANI DUHOVI
Inflacija raste, ali izgledi ostaju pozitivni
KOLUMNA - U Sjedinjenim Državama, inflacija, mjerena glavnim indeksom potrošačkih cijena (CPI), porasla je 0,3 posto na mjesečnoj razini u siječnju, dok je temeljna inflacija ili temeljni CPI (isključujući hranu i energiju) porasla za 0,4 posto. to je bilo iznad očekivanog.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE