GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Đukanović ima samo dvije opcije

Đukanović ima samo dvije opcije
PRVI PUT GUBITNIK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.08.2020 / 11:03
Autor: Dragoslav Dedović, Deutsche Welle
PODGORICA - Stranka predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića više neće moći da formira većinu u parlamentu, ali to je tek je prvi korak u crnogorskom osvajanju slobode.

Visoku izlaznost na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori analitičari su najprije posmatrali kao nešto što ide na ruku opoziciji. I zaista, istraživanja javnog mnjenja jesu predvidjela da će Đukanovićeva Demokratska partija socijalista (DPS) možda pasti na 35 odsto, ali nisu predvidjeli skoro 33 odsto za koaliciju "Za budućnost Crne Gore" čija je kičma prosrpski Demokratski front.

Poslije više od tri decenije Milo Đukanović gubi kontrolu nad parlamentom. Ali nisu u pravu oni koji misle da je time stvar obavljena. Naslijeđe koje iza sebe ostavlja DPS je sumorno. A predsjednik države se još uvijek zove Milo Đukanović.

On se odavno politikom bavi samo da bi zaštitio sebe, svoj klan i ogroman imetak, da bi imao imunitet zbog grešne prošlosti – od svoje ratne uloge devedesetih, do imena u dosijeima zapadnih tužilaštva nadležnih za šverc u velikom stilu. Đukanović se dugo, predugo predstavljao kao rješenje. A odavno je postao glavni problem Crne Gore.

Đukanović će prije ili kasnije morati da bira između egzila u nekoj zemlji koja voli novac isluženih autokrata ili daljeg stvaranja razdora u Crnoj Gori. Ovaj drugi scenario bi ga mogao dovesti do sudskog ishoda koji mu se ne bi svideo.

S druge strane, nestranački lider opozicionog bloka "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić u prvom postizbornom obraćanju građanima djelovao je poprilično uvjerljivo, isto kao i njegovi budući partneri u vlasti Aleksa Bečić i Dritan Abazović.

Najavljene su promjene. Sporni zakon koji se tiče crkve biće povučen, biće doneseni antikorupcioni zakoni, biće formirana ekspertska vlada sa vremenski ograničenim mandatom. Najavljeno je izjašnjavanje građana o ključnim pitanjima, dakle više direktne demokratije. Neće biti revanšizma, ali hoće biti obračuna pravne države sa kriminalom.

Sve to zvuči dobro. Ali ekonomska kriza će punom snagom udariti Crnu Goru baš u periodu u kojem će nova vlast biti prisiljena da istovremeno raščišćava zaostavštinu decenijske partokratske hobotnice.

Osim toga, dokle god je Đukanović u blizini bilo koje funkcije, osvojen stepen demokratskih sloboda u Crnoj Gori neće biti ireverzibilan. Najvažniji zadatak nove vlasti biće – da stvori demokratske mehanizme u institucijama države, koji će već u pokušaju "osujetiti svakog novog Mila.

Ipak, ima mjesta opreznom optimizmu. Princip smjenjivosti vlasti od sinoć važi i za Crnu Goru.

Tagovi: Milo Đukanović, Demokratska partija socijalista, Zdravko Krivokapić, Dritan Abazović, Aleksa Bečić, izbori u Crnoj Gori
PROČITAJ I OVO
Domovinski p(re)okret
OSIPANJE
Domovinski p(re)okret
KOLUMNA - Klub zastupnika Domovinskog pokreta spao je na deset članova. Neki zločesti komentari kažu da će to vrlo brzo spasti samo na bracu i seku.
Slučaj Žinić: Anatomija provincijalne bahatosti
NEDOPUSTIVO
Slučaj Žinić: Anatomija provincijalne bahatosti
KOLUMNA - Imovinske kartice nepresušan su izvor primjera maštovitosti, a ponekad i gluposti hrvatskih političara.
Söder i Spahn zasad bolje kotiraju od Lascheta
NASLJEDNIK MERKEL
Söder i Spahn zasad bolje kotiraju od Lascheta
KOMENTAR - Novi šef CDU-a Armin Laschet nastavit će putem centra koji je utabala Angela Merkel. On mora ujediniti stranku koju čeka rasprava o kandidatu za kancelara.
Bidenov ekonomski plan mogao bi biti put u katastrofu
PREVISOK DUG
Bidenov ekonomski plan mogao bi biti put u katastrofu
KOLUMNA - Američki javni dug već iznosi 27 bilijuna dolara i premašio je vrijednost godišnjeg BDP-a. U SAD-u, gdje se dolari mogu tiskati po volji, to čak i nije takav problem, zabrinjavajuće je što su sve vrste imovine napuhane.
Kosturi iz ormara
KRIMINAL U OBNOVI
Kosturi iz ormara
KOLUMNA - Banovina ili Banija, Banija ili Banovina tema je koja je bila tek predjelo gladnoj i izluđenoj političkoj javnosti (običnom puku, medijima, političkim strankama, znanstvenicima). Bačenu kost oglodao sam i sam i prejeo se, Od podvale me još uvijek želudac boli.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE