GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECB nastavlja opreznu igru

ECB nastavlja opreznu igru
OPREZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.07.2021 / 17:00
Autor: SEEbiz
ANALIZA - Vijesti o rastućem broju ljudi zaraženih koronavirusnom verzijom delte u ponedjeljak su posijale strah od novog zatvaranja gospodarstava i ekonomskih problema u mnogim sektorima.

Dow Jones je pao za 725 bodova, ili 2,1 posto, najviše u devet mjeseci, a primjetan je bio i prelazak investitora na obveznice.

Prinos na 10-godišnju američku obveznicu stoga je pao na najnižu razinu od veljače (u utorak ispod 1,15 posto). No onda je uslijedio preokret, a dionice visoko vrednovanih tehnoloških tvrtki jačale su, gurajući indekse S&P 500 i Nasdaq na rekordne razine, dijelom i zbog ohrabrujućih najava tromjesečnih rezultata američkih korporacija. Očekuje se da će se povećati za 78 posto (između travnja i lipnja) u odnosu na isto razdoblje prošle godine, što je mnogo više od prognoze na početku tromjesečja (54 posto) ili početkom srpnja (65 posto).

U novom će tjednu više od trećine tvrtki uključenih u indeks S&P objaviti poslovne rezultate, među njima i divovi poput Applea, Microsofta, Amazona i Alphabeta. Očekivanja su očito velika, udjeli tih tvrtki porasli su u srpnju 5 do 7 posto, dok je S&P porastao samo 1,6 posto. Ulagači će također posvetiti veliku pozornost sastanku američke Federalne rezerve i svim svježim nagovještajima kako će Fed regulirati monetarnu politiku u budućnosti. Za sada Fed još uvijek mirno prati visoku inflaciju i tvrdi da je tržište rada još uvijek daleko od normalnog, pa se čini da se ne žuri s pooštravanjem monetarne politike.

Očekivano, Europska središnja banka ostavila je na sastanku u četvrtak kamatne stope na nuli, a također je održala sve programe otkupa obveznica u ukupnom iznosu od 80 milijardi eura mjesečno.

Očekuje se da će program otkupa pandemijskih obveznica završiti u ožujku sljedeće godine, pod uvjetom da, naravno, koronavirus do tada bude prošlost. Od prošlog ožujka ECB je kupio 1,2 bilijuna eura obveznica, čime je ukupna vrijednost programa otkupa pandemijskih obveznica iznosila nevjerojatnih 1,85 bilijuna eura. No, u ožujku 2022. ultralabava monetarna politika još uvijek neće biti gotova, jer će ECB i dalje kupovati vrijednosne papire APP-a (Program kupnje imovine), koji su provodili prije epidemije. Dugoročno gledano, to nije održivo.

Drugim riječima, kada se obveznice u Frankfurtu više ne budu kupovale intenzivno kao sada, počet će rasti prinosi na obveznice rizičnih i prezaduženih zemalja, a to bi moglo dovesti do novih kriza (sjetite se Grčke prije nešto više od deset godina).

Tagovi: Europska središnja banka, Apple, Microosoft, Alphabet, Amazon, Federalne rezerve, Christine Lagarde, monetarna politika, likvidnost, kupovina obveznica
PROČITAJ I OVO
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
VIDEO NADZOR
Zašto je dobro ugraditi video nadzor za kuću i poslovni prostor?
ANALIZA - Većina nas zna prilično malo o sistemima video nadzora. Često mislimo da je to rezervirano samo za banke i skupocjene vile, međutim, nije baš tako. Raznovrsnost postojećih sistema omogućava da gotovo svakome bude pristupačan neki oblik video nadzora.
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
TURBULENTNO
Slučaj Mjanmar: Kratak je put od prosperitetne do propale države
KOLUMNA - U proteklih šest mjeseci Mjanmar je ponovno na naslovnicama svjetskih medija. I to ne zbog pozitivnih informacija.
Igrač s kojim se pobjeđuje
VELIKA KARIJERA
Igrač s kojim se pobjeđuje
KOLUMNA - Toni nije mogao dobiti bolji rođendanski poklon. Tjedan dana prije svog 53. rođendana, košarkaška legenda potvrđena je ulaskom u Košarkašku kuću slavnih.
Strah od jesenske korekcije
TRŽIŠTA
Strah od jesenske korekcije
KOLUMNA - Podaci o inflaciji nisu ohrabrujući i to nastavlja brinuti investitore na svjetskim tržištima.
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOČNICA
Delta soj koronavirusa koči oporavak američke ekonomije
KOLUMNA - Europska središnja banka (ECB) zadržala je u četvrtak svoju monetarnu politiku nepromijenjenom, ali je odlučila usporiti tempo kupovine vrijednosnih papira putem programa PEPP.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE