GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU i cjepivo: Analizirat će oni koji prežive

EU i cjepivo: Analizirat će oni koji prežive
PROMAŠAJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2021 / 17:11
Autor: Nikola Bekavac
KOLUMNA - Europska unija pada na svom drugom velikom ispitu. Brexit je bio prvi znak da se Europska unija drži one čuvene socijalističke vježbe praćene izrekom "Ništa nas ne smije iznenaditi" koja je često odgađana zbog lošeg vremena ili nemogućnosti da joj nazoče visoki državni dužnosnici kako bi se uvjerili da je narodna predstava temelj njihove tvorevine.

Godinama gomilana administracija, dobro plaćena uredima u sklopu kojh su bili apartmani, saune i teretane neumorno je donosila zakone, propise, uredbe, direktive. Članice su to automatizmom unosile u svoje zakonadavstvo i stvarali sliku jedne velike civilizacijske obitelji. Ali, to baš nije tako ispalo i dugo će trebati da se zbroje štete Brexita iako je, kako ulazak u tu sretnu obitelj i izlazak, bolje reći razvod, teoretski bio predviđen. Ali to smo preživjeli, kako tako i kako tko. Štetu ćemo namiriti uredbama i kreditima.

U međuvremenu došla je nova kriza čija se šteta ne može namiriti ni uredbama ni kreditima. Naprotiv, nepopravljiva je i dugoročno će utjecati na demografsku sliku Europe. Svijet je napao koronavirus i samo u Europi do sada je odnio stotine tisuća života. Na početku pandemije prije godinu dana Europska komisija pokrenula je svoje zdravstvene i krizne mehanizme. Odriješila je i "kesu" razmahujući se našim novcem da se što prije pronađe cjepivo protiv najnovije pošasti.

Bombardirani smo optimizmom, brojkama o uloženim sredstvima, unaprijed plaćenom cjepivu, rasporedu po zemljama članicama Europske unije temeljem broja stanovnika kako bi i veliki i mali bili u istom položaju, ravnopravni i pred bolešću jednaki. Svima je to dalo krila da lakše podnose silna ograničenja u životu i poslu vjerujući europskim glavešinama. I, tvrtka po tvrtka, one najveće farmaceutske u rekordnom roku proizvele su cjepiva. Nije uzgred reći, da se i tom prilikom svijet podijelio na onaj zapadni i istočni, oni s boljim i sigurnijim cijepivima, oni sa skupljim i oni s jeftinijima. Naše mame i tate u Bruxellesu potpisale su ugovore s proivođačima, dogovorili dinamiku isporuke (iako te ugovore nitko nije vidio ) i pobjeda je proglašena.

I kada je krenula realizacija, potpisani ugovori ostali su mrtvo slovo na papiru. Farmaceutski giganti proizvodili su koliko su htjeli, isporučivali kome su htjeli a naše europske glavešine (a među njima i naš veliki Vođa) širili su verabalni optimizam i najavljivali masovna cijepljenja. Tako je naš veliki Vođa nakon potpisanih ugovora čak izjavljivao da ćemo imati cjepiva i za prodaju, ali se izgleda malo zanio. Demantiran je već za nekoliko dana, ali nije ništa naučio.

Tako je nedavno izjavio da ćemo do kraja ožujka imati 700 tisuća doza pa kada je vidio da od toga neće biti ništa malo je prolongirao i dodao, do prvoga svibnja imat ćemo milijun doza. I dok nam je on širio optimizam, od austrijskog kancelara smo mogli čuti koliko smo u odnosu na druge zemlje EU zakinuti. Kancelar Kurz "gloginje mlati" za naš račun dok naš Kurz šalje umirujuće poruke. Ipak, bio je dva dana kod roditelja u Bruxellesu na radnim sastancima, radnim ručkovima, radnim večerama i dobra spiza i rodteljska riječ su ga umirili.

I sve bi bilo dobro da nema izroda. Potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans priznao je da je Europska komisija načinila pogreške u osmišljavanju strategije cijepljenja protiv koronavirusa za svoje članice. Nije ponudio ostavku, ili ne daj Bože zazvao nove EU izbore. To će se, kako je rekao, analizirati na kraju pandemije, na kraju balade. Analizirat će oni koji prežive.

P.S. U međuvremenu čitamo i vijest da je pet ili šest premijera europskih država pisalo prosvjedno pismo Europskoj komisiji prosvjedujući zbog takvog stanja. Pismo će sami razmatrati sa svojim kolegama i to me podsjeća na eventualno pismo pijanca koji piše sam sebi da bi prestao piti, ali brzo zaključi da mu jedan pijanac neće određivati što će raditi. A ono pet ili šest premijera postavlja pitanje je li i naš Veliki vođa potpisao to pismo ili dopisao svoj potpis za unutarnje političku uporabu. Ne bi li smirio svoj puk dok za godinu dana ne izgradimo tvornicu za proizvodnju cjepiva što je jedan od prioriteta HDZ-ovskog kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Tagovi: Europska unija, cjepivo protiv koronavirusa, Frans Timmermans, Andrej plenković, Sebastian Kurz, AstraZeneca
PROČITAJ I OVO
Inflacija je teško uhvatljiva životinja
CIJENE I PREDVIĐANJA
Inflacija je teško uhvatljiva životinja
ANALIZA - Sigurno je samo da će inflacija tijekom ljeta i rane jeseni biti puno veća nego u prošlosti. Međutim, mogu li se ovakva kretanja nastaviti do kasne jeseni, to već spada u kategoriju proročanstva.
Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala
VISOKE VALUACIJE
Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala
KOLUMNA - Valuacije su povijesno iznad prosjeka, jer su bile više u gotovo 150-godišnjoj povijesti tek na vrhuncu dot-com balona prije nešto više od 20 godina.
Njemačka produžila izvanredno stanje do rujna, odluku prate brojne kontroverze
KORONA I POLITIKA
Njemačka produžila izvanredno stanje do rujna, odluku prate brojne kontroverze
KOMENTAR - Teza koje su se dosjetili neki političari, naime, da katastrofe nema zato što su djelovale poduzete mjere, neodrživa je bez jasnog dokaza.
Capak postao i vođa navijača
NOVI BISER
Capak postao i vođa navijača
KOLUMNA - Navijanje uz epidemiološki prihvatljivi način, poruka je Krunoslava Capaka. Razmišljam o njegovoj preporuci i zamišljam ekipu kako proslavlja gol repke nježno se dotičući laktovima.
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
SANKCIJE
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
KOMENTAR - Diktator terorizira svoj narod. Zemlja napada svog susjeda. Režim radi na razvijanju nuklearnog oružja. To su uobičajene krize koje prijete miru, stabilnosti i nacionalnim interesima. Kako se njima suprotstaviti?
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE