GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski dan zaštite osobnih podataka

Europski dan zaštite osobnih podataka
PODACI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.02.2021 / 19:08
Autor: Ines i Marko Krečak, Centar Feralis
KOLUMNA - Prošli tjedan je povodom Europskog dana zaštite podataka 28. siječnja održana konferencija pod nazivom „Digitalna transformacija i zaštita podataka u doba globalne pandemije“.

Konferencija je okupila mnogobrojne inozemne i domaće stručnjake u području zaštite podataka pa je tako i Centar Feralis u ulozi glavnih govornika uveličao samo događanje u organizaciji Agencije za zaštitu osobnih podataka (AZOP) i Hrvatske gospodarske komore (HGK). Ove godine je važnost osobnih podataka smještena u kontekst glavnih svjetskih trendova koje je skoro prije godinu dana naglo ubrzala pojava pandemije. Izvrsno organizirana konferencija, je pored izlaganja o dosadašnjim i budućim postignućima u digitalizaciji društva, poslala zanimljive poruke od kojih se izdvaja europskog nadzornika za zaštitu podataka Wojciecha Wiewiórowskog da je zaštita osobnih podataka ujedno i zaštita pojedinca.

Termin digitalna transformacija je dobio na popularnosti tijekom pandemije, ali je u svojoj osnovi prisutan više od desetljeća. Iako je riječ o neizbježnom procesu koji su mnoge organizacije već primjenjivale ponajprije u svrhu povećanja svoje produktivnosti, isto tako je i neizvjestan pri čemu se nerijetko dogodilo da se željeni rezultati nisu u potpunosti ostvarili. Danas, kada je ta transformacija postala nužna da bi se poslovanje održalo i nastavilo, dobro je razumjeti da tehnologija igra ključnu ulogu, ali sama transformacija ima daleko širi poslovni kontekst.

Premda se digitalizacija nužno odnosi na informacije (dokumente, podatke i komunikaciju) sa svrhom poboljšanja poslovanja, ona između ostalog uključuje i njihovu točnost, tko im sve ima pristup, period u kojem su dostupni, back-up lokacije i njihovu zaštitu. Prednosti koje donosi tehnologija dovodi do promjena poslovnih procesa, što može značiti ukidanjem nepotrebnih, a često kreiranjem posve novih produktivnijih načina poslovanja. Kada se promjene poslovanja smjeste u kontekst vremena gdje je rastući trend rada na daljinu i održavanjem sastanaka online, a poslovna reputacija se prebacuje u virtualni prostor, u prvi plan dolazi sigurnost i zakonitost obrade osobnih podataka kao temelj povjerenja i kredibiliteta na tržištu.

U nazivniku digitalizacije je jedna riječ – promjena. Svaka promjena poslovanja u pravilu zahtjeva uključenost stručnjaka za zaštitu podataka. U ovisnosti od razine tehničko-pravnih znanja i načinima angažiranosti u promjenama, stručnjak za zaštitu podataka dolazi u priliku većom razinom uključenosti u ranim fazama promjena znatno povećati važnost zaštite podataka i njene prednosti za poslovanje. Kako bi to mogao i sama organizacija u svojoj strategiji treba jasnije i više aktualizirati njegov utjecaj u procesima promjena.

Povećana razina uključenosti stručnjaka za zaštitu podataka treba izbjegavati šablonizirane preporuke, a savjeti trebaju biti u smjeru da svojim vještinama i znanjem stvori prednost organizaciji što ne isključuje da se pitanjima uključuje u redizajn. Stoga će podizanje razine važnosti zaštite podataka i sigurnosti i sposobnost ostvarenja bolje ravnoteže prema poslovnim procesima najviše dolaziti upravo od stručnjaka za zaštitu podataka.
Promjene u eri rastuće digitalizacije će u određenoj mjeri otkriti postojeće propuste u načinu poslovanju. Ako nove poslovne prakse ne budu produktivne, neuspjeh u transformaciji neće biti u ograničenjima same tehnologije, već u „starom“ načinu razmišljanja, a automatizacija će te propuste samo još više istaknuti.

Prije gotovo tri godine je počela primjena Opće uredbe o zaštiti osobnih podataka. Iako je sama Uredba zahtijevala dodatna pojašnjenja, tržište je bilo većinom spremno na minimalne pomake u poslovanju, a samu Uredbu je nerijetko koristilo da pronađe nišu u kojoj će postojeći modeli biti zakoniti. Mada je sama Uredba najavljivala preseljenje poslovanja u cloud, prilika za pomak razmišljanja o promjenama poslovanja do sada se još uvijek nije dogodila u možda očekivanim razmjerima.

Danas kada govorimo o digitalnoj transformaciji prije svega govorimo o promjenama načina razmišljanja o poslovanju koji obuhvaća sve sudionike na tržištu. Ono se odvija u doba kada se tehnologija i prilagodba poslovanja odvijaju pod pritiskom socijalnih ograničenja. U novom shvaćanju poslovanja su njegova sigurnost i zakonitost obrade od vitalnog značaja, a tržište se nalazi u novoj poziciji da prepozna i iskoristi njihovu ulogu u kreiranju i oblikovanju novog povjerenja klijenata, stvaranju novih partnerskih odnosa i očuvanju integriteta poslovanja.

Tagovi: Wojciech Wiewiórowski, Agencija za zaštitu osobnih podataka, Europski dan zaštite osobnih podataka, digitalizacija, digitalna transformacija
PROČITAJ I OVO
Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala
VISOKE VALUACIJE
Shiller PE remeti ružičastu sliku na tržištima kapitala
KOLUMNA - Valuacije su povijesno iznad prosjeka, jer su bile više u gotovo 150-godišnjoj povijesti tek na vrhuncu dot-com balona prije nešto više od 20 godina.
Njemačka produžila izvanredno stanje do rujna, odluku prate brojne kontroverze
KORONA I POLITIKA
Njemačka produžila izvanredno stanje do rujna, odluku prate brojne kontroverze
KOMENTAR - Teza koje su se dosjetili neki političari, naime, da katastrofe nema zato što su djelovale poduzete mjere, neodrživa je bez jasnog dokaza.
Capak postao i vođa navijača
NOVI BISER
Capak postao i vođa navijača
KOLUMNA - Navijanje uz epidemiološki prihvatljivi način, poruka je Krunoslava Capaka. Razmišljam o njegovoj preporuci i zamišljam ekipu kako proslavlja gol repke nježno se dotičući laktovima.
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
SANKCIJE
Ima li koristi od međunarodnih sankcija?
KOMENTAR - Diktator terorizira svoj narod. Zemlja napada svog susjeda. Režim radi na razvijanju nuklearnog oružja. To su uobičajene krize koje prijete miru, stabilnosti i nacionalnim interesima. Kako se njima suprotstaviti?
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka
ANALIZA
Preuzimanje OMV-a u Sloveniji dobra vijest za MOL i Inu, ali i za Rafineriju Rijeka

ANALIZA - Transakcija je dobra vijest i za Hrvatsku, točnije za Rafineriju Rijeka jer sad više nema nikakve sumnje da će se realizirati najavljena velika ulaganja. Slovenija je prirodno tržište za Rafineriju Rijeka.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE